A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Firenze, a város, ahol beavatottá válsz

Firenze, a becsvágy, a pénz, a hatalom és a kultúra városa. Az első percben felismerni azokat, akik tudják, hová jöttek, mit ajánlatos, és mit lehet tenniük, és mi lesz a jutalmuk. Ők nem azért érkeztek, hogy múzeumról múzeumra rohangálva kipipálják a híres festők képeit, és egy szelfivel igazolják - megvolt Firenze. Ez itt nem megy. A felületes, mindent gyorsan behabzsolni akaró látogató azonnal lepattan a városról, be sem jut sehova. Az utcákon kívül nem lát mást. Felkészülés nélkül itt nem jutsz semmire. Firenzében művészek rögtönöznek, nem a látogatók.

Fotó: Shutterstock.com

A Római Birodalom idején itt egy átlagos katonai helyőrség állt, unalmas, vonalzóval megrajzolt tábor, mely a folyó hídját védte. Esemény semmi, a katonák kertészkedéssel és ábrándozással verték el az időt. Innen a város neve.

A népvándorlás dúlásai sem változtattak azon, hogy itt könnyű átkelni az Arnón, ezért a régi utcákon újra felpezsdült az élet, és a környék jól termő földjeinek itt lett piaca. A tollasodó polgárok hol ennek, hol annak a távoli uralkodónak a védelme alatt álltak, amúgy maguk intézték ügyeiket: némelykor tanácskozással és törvényalkotással, más esetekben tőrrel és méreggel.

Mégis, már az 1200-as évek közepére olyan jelentős ipar és kereskedelem fejlődött a mezőgazdaság mellé, hogy a város az Európa-szerte vágyott aranypénzt tudta verni, a fiorentinót, amelyből a mi forint szavunk is származik. És a történet csak most kezdődik…

Ha autóval érkezel, és van Firenzecardod

A mai világban az ember úgy utazik valahová, hogy az ismertebb utazási-turista oldalakon tanulmányozza a kiszemelt várost, esetleg hozzáolvas egy pár személyes élménybeszámolót néhány blogról. Utóbbiakból sok jó van magyar nyelven is, és érdemes megszívlelni, amit óvatosan ajánlanak.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 6. számának 62. oldalán!)

Címkék: dóm, uffizi, firenze, palazzo vecchio, palazzo pitti, cattedrale di santa maria del fiore, firenzecard

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!