A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Felnőtté vált fiatalok

Az SOS Gyermekfalvak felnőtté vált fiataljainak története elgondolkodtató és szívszorító. Kirepülni a fészekből mindig nehéz. Hát még akkor, ha később csak mint vendég térhet haza az ember.

Fotó: MTI

Nem nagyon szoktunk gondolkodni azon, milyen lehet azoknak a fiataloknak a pályakezdése, akiknek sorsa eleve az átlagtól eltérően indul. Nevelőcsaládnál felcseperedni kiváltság, ám elkerülhetetlenül a fejük felett lebeg a dátum, amikor el kell hagyniuk az otthont. Az SOS Gyermekfalvak fiataljai csak huszonegy éves korukig maradhatnak a családban; a felsőfokú oktatásban résztvevőknél ez a dátum huszonnégy éves korig kitolódik, mivel az állam csak eddig finanszírozza a neveltetésüket.

Legtöbbjük már tizenkét évesen ismerkedik a gondolattal, hogy egyszer mennie kell, mert át kell adnia helyét az újaknak. Addigra meg kell tervezni, hol és hogyan fog élni, dolgozni, és reális elképzelésekre van szükség a lakhatás megoldásához is. Szilvási Léna SOS Gyermekfalvak programfejlesztési igazgató elmondása szerint az állami gondozásban nevelkedő fiatalok számára rendelkezésre áll a maximum 1,7 millió Ft összegű otthonteremtési támogatás, ám ebből önálló lakhatás csak átmeneti időre, vagy más forrás bevonásával lehetséges. „Sokan albérletbe költöznek, vagy rokonokhoz kerülnek. A biztonságos lakhatás megteremtése komoly, és egyre nehezebb feladat, de szerencsére van néhány jó példa, amelynek köszönhetően mindez egyszerűbbé válik. Ilyen például, hogy a Szombathely város önkormányzatával közösen kidolgozott program keretében az SOS Gyermekfalvak fiataljai önkormányzati bérlakáshoz juthatnak.” 

Támogatva
Egy nemzetközi hotellánc budapesti szállodáiban a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzenek szakképzettségük mellé, nyári munka keretében. Ezen felül, 2014-ben indult először Magyarországon egy hathónapos szállodaipari pályaorientációs program, amelyben hátrányos helyzetű fiatalokat karol fel a vállalat és átfogó gyakorlati és elméleti szállodai ismeretekhez juttatja a programban résztvevő csoport tagjait. 15 szállodai részleg napi munkájában vehetnek részt a fiatalok, valamint több száz óra osztálytermi képzést is kínál a program, szállodai szakemberek vezetésével. A híres nemzetközi szállodalánc elkötelezte magát, hogy a program végén a legrátermettebb fiataloknak állást ajánl, valamint segíti a náluk végzett "tanulók" szállodaiparban történő elhelyezkedését. Egy világhírű luxusmárka hazai kommunikációs cége nyári gyakorlatot biztosított egy szegedi fiatalnak, aki a BKF-nél hallgató. Egy élelmiszerlánc egyik kecskeméti áruháza pedig ezen a nyáron szakmai gyakorlati programot nyújt egy helyi fiatalnak. Magán felajánlások is vannak, ilyen például Bakóczy Kálmáné, aki évente szervez élménynapot az alapítvány gondozásában élő szinte összes gyermeknek. Rendszeresen gondoskodik nyári munkáról a balatoni vitorlás-társadalom és egy helyi hotel bevonásával.

Az „életben maradás” feltétele az elhelyezkedés. Szilvási Léna szerint az SOS Gyermekfalvakban figyelnek rá, hogy a fiatalok olyan területen tanuljanak tovább vagy szerezzenek képesítést, amivel reális esélyük van munkát találni. „A fiatalok többsége szakmával a kezében kerül ki, sok esetben kettővel is. De manapság ez sem garancia a tartós munkaviszonyra – tette hozzá, majd hozzáfűzte: – Minden fiatal önálló életének megkezdésében sokat számítanak a kapcsolatok. A saját családjukban nevelkedő fiatalok szülei, rokonai adnak ötleteket, találnak további ismerősöket, akik segítenek a munkakeresésben. Az SOS-nél nevelkedő fiatalok sokszor a vállalati támogatóinktól kapnak ilyen segítséget. Támogatóink különböző programokon találkoznak a nálunk nevelkedő gyerekekkel, fiatalokkal, és az évek során lehetőségük nyílik megismerni őket, látni a fejlődésüket, sorsuk alakulását. Sok nyári munkalehetőséghez, képzési programhoz, szakmai gyakorlathoz, és álláshoz is jutottak már a fiataljaink a támogatók segítségével.”

Hogyan tovább szakmával, jó esetben lakással ellátva? Kihez fordulhatnak segítségért? Vajon visszatérhetnek a nevelőikhez egy jó szóért, vagy megoszthatják a gondjukat, bánatukat bárkivel is? Szerencsére az SOS-anyák tudnak minden náluk nevelkedett fiatalról. Más szülőkhöz hasonlóan a nevelőszülők is aggódnak a nevelt gyerekeik sorsa miatt, kudarcaikat személyes problémaként élik meg. És büszkék, ha látják, hogy a neveltjük megállja a helyét a nagybetűs életben. 

Címkék: árva, állami gondozás, sos gyermekfalu, állami gondozottak támogatása, állami gondozottak elhelyezkedése, szállodalánc, marriott, sos gyermekfalvak támogatása

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!