A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Felesleges lehet a citológiai vizsgálat? Semmiképpen

Minden nőben felmerül előbb-utóbb a kérdés: biztos, hogy minden rendben van velem „odalent”? Ez nem véletlen, hiszen annyi tragikus történettel lehet találkozni a sokáig lappangó kórokozók – így a HPV – és a méhnyakrák tekintetében is.

Fotó: Shutterstock.com

Mind tudjuk – hiszen a csapból is ez folyik –, hogy a legnagyobb hangsúly a megelőzésen van, azt azonban le kell szögezni minden ellenkező híreszteléssel szemben: a megelőzésnek vajmi kevés köze van a citológiai vizsgálatokhoz és a HPV-tesztekhez. A dolgokat tehát nem árt tisztába tenni. 

Ne keverjük össze a dolgokat!

Időnként napvilágot látnak olyan hírek, amelyek szerint a citológiai vizsgálatok nem megbízhatóak a méhnyakrák megelőzését illetően. Koppán Miklós professzor, nőgyógyász, egyetemi tanár, a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója ezzel kapcsolatban leszögezte: a HPV-fertőzés vagy a méhnyakrák megelőzésében önmagában sem a citológiai vizsgálat, sem az említett vírus célzott kimutatása nem releváns, ebben a formában teljesen értelmetlen összefüggésbe hozni a citológia hatékonyságát a méhnyakrákos megbetegedések számával.

A citológiai vizsgálat eredménye ugyanis – mondta a professzor – arra világít rá, hogy a méhnyak sejtjeinek állapota milyen, azok egészségesek-e, vagy netán kialakult bennük olyan, általában a HPV által okozott, a rosszindulat irányába mutató elváltozás, ami miatt vagy fokozott figyelemmel kell kísérni a páciens állapotát, esetleg közbe is kell avatkozni.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 10. számának 52. oldalán!)

Címkék: hpv vírus, méhnyakrák, citilógiai vizsgálat, rosszindulatú daganat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!