Fagyimánia a kulisszák mögött
Végre lehullt a lepel Jakupcsek Gabriella bűnös szenvedélyéről! Saját maga vallotta be, A kánikula kockázatai című Ridikül-adásban – miközben buzgón kanalazta Erdélyi Balázs cukrászmester remekét –, hogy az ország egyik legsúlyosabb fagyifüggője.
Csupán saját jóérzése szab határt annak, hogy a nagy melegben mennyi fagylaltot fogyaszt el naponta, sőt, arra is képes, hogy megváltoztassa a napi programját, és minden egyes fagyizót felkeressen, ami az útjába kerül. Nos, nem csupán Jakupcsek Gabriellát érinti ez a különleges szenvedély, a fagyimánia sem kicsiket, sem nagyokat nem kímél.
Az év fagylaltja versenyt minden év júniusában rendezi meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, s a tradicionális megmérettetésnek 1998 óta más és más neves magyar cukrászda ad otthont. A szakmai derbire rendszerint 40-50 versenyző érkezik az ország minden pontjáról, tavaly 58 fagylalt indult a versenyen.
Három fagylaltkategóriában is bemutathatják tudásukat a cukrászok: az első kategóriába csak a szó szoros értelmében vett kézműves fagylaltok nevezhetnek, amelyekhez a hagyományos alapanyagok (tojás, vaj, tejszín, tej, cukor) mellé csak természetes adalékanyagokat lehet használni (pl. szentjánoskenyérmag-liszt), és mindenképpen főzve készülnek.
A második kategóriában, a szabadon választott fagylaltnál csupán előny, ha valaki hagyományos alapanyagokkal dolgozik, de itt nincs egyéb megkötés. Idén mindkét kategóriában a kötelező íz a sárgabarack, amit viszont csak hagyományos módon készíthetnek el a versenyzők.
Ettől az évtől fogva új kategóriában is nevezhetnek a fagylalt művészei: az egyre több embert érintő ételintoleranciákra reagálva 2015-től meghirdették a „mentes” fagyik versenyét is. Laktóz-, glutén-, tejfehérje- és cukormentes hűsítő finomságokkal lehet indulni ebben a kategóriában.
A fagylalttrófea jelenlegi birtokosa, Erdélyi Balázs inkább a hagyományos fagylaltok pártján áll: „Hódítanak a sajtízű fagylaltok, a pálinkás fagylaltok, sőt, idén megjelent a kenyérfagylalt is. Ha a tölcsérben az eper- és a csokifagyi között nem is, de egy borvacsorát valószínűleg remekül kiegészíthet a sajtízű fagyi.”
A cukrászmester mindenesetre azt ajánlja, vásárlás előtt alaposan vegyük szemügyre a fagylaltospultot: figyeljünk az alapvető tisztaságra és a higiéniai szabályokra. Amelyik fagylaltnak matt a felülete, az már nem friss. Szintén oda kell figyelni az olvadt felületű fagylaltokra: ezek, túl azon, hogy veszítenek az élvezeti értékükből, még veszélyesek is lehetnek.
Az év fagylaltja 2015 címet a belga csokoládébl készült, motyorósostya-törmelékkel és fehér csokoládéval rétegelt, Opera Royal elnevezésű fagylalt érdemelte ki, Mányoki Krisztián pátyi cukrászmester műve.
Még nincs hozzászólás