A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ez egy nyertes játszma!

A nők egyre biztosabban jutnak szerephez a vállalati szférában, és egyre több közép- és felsővezető kerül ki a hölgyek táborából. Hogy miként tudjuk megerősíteni a pozíciónkat, arról Miatovics Márta üzleti coachcsal beszélgettünk.

Fotó: Thinkstock

A gyermekkorunkban belénk ivódott családi mintákkal vagy inkább a vállalati közegben elhatalmasodott előítéletekkel kell megküzdenünk? Bármilyen nehézség állja is utunkat, a kor kihívásaira a „gyengébb nemnek” is válaszolnia kell.

Egy nőnek milyen eszközök állnak rendelkezésére a szakmai önérvényesítéshez?
Akár a pályánkat kezdjük, akár a karrierünket építjük, meghatározó, hogyan lépünk fel. Egy interjún elsősorban leendő munkavállalóként, szakemberként mutatkozzunk be, és csak másodsorban mint nő. Legyünk felkészültek, akár sokkal felkészültebbek, mint a férfi kollégák. A tetteinkkel, a kommunikációnkkal, az eredményeinkkel tudunk bizonyítani. A mindennapokban a teljesítményünk és a viselkedésünk lesz az, amivel meggyőzhetjük a környezetünket az alkalmasságunkról.

A munkahelyi szituációkban lesz mérhető, hogy milyen szakemberek vagyunk, tudunk-e jó döntéseket hozni, milyen a problémamegoldó  képességünk. Egy női vezető kinevezése előtt gyakori dilemma, hogy vajon megfelelő-e az állóképessége, a fizikai terhelhetősége. Képes-e például egy gyárban akár napi 10-12 órát talpon lenni? Hogyan reagál a mentális nehézségekre? Mit tesz leépítés esetén? Az ilyen helyzetekhez való viszonyulásunkkal nekünk, nőknek az első perctől kezdve tisztában kell lennünk.

Egy nőnek sokszor  eleve prekoncepciókkal kell szembesülnie. Hogyan birkózzon meg az ilyen helyzetekkel?
Az előítéletek azért okozhatnak bonyodalmakat, mert sok női vezető épp miattuk erőltet magára olyan tulajdonságokat, amelyek amúgy nem jellemzik. Sokkal keményebb, férfiasabb fellépést mutatnak, gondolván, hogy ezt várják el tőlük, és csak így fogadják el őket. Csakhogy a felvett szerep fárasztó, és hitelrontó is lehet. Helyette szakmailag legyünk határozottak, és azokat a női tulajdonságainkat hangsúlyozzuk, amelyekben jobbak vagyunk.

Melyek a nők erősségei?
A pszichológusok, viselkedéselemzők egyetértenek abban, hogy a nők több mindenre tudnak figyelni, empatikusak, jól olvassák a nonverbális üzeneteket, interperszonális viszonylatban ügyesebbek, anyáskodók, döntéseikben támaszkodnak a csapatmunkára. Azonban a szakmájukban akkor lesznek sikeresek, ha fejlett önismerettel és megfelelő önbizalommal rendelkeznek, ha önmagukat adják, és kiaknázzák az erősségeiket. És legyenek asszertívek! Hiszen ha egy nő gyenge, bizonytalan, akkor a férfi kollégákból a gondoskodó vagy az irányító személyiséget hívja elő. Ha viszont domináns a nő, akkor le akarják győzni. 

Hogyan építsük a karrierünket?
Kétfelé kell osztanunk ezt a kérdéskört. Először is tisztában kell lennünk azzal, milyen az adott cég  vagy szakma viszonyulása a női szakemberekhez, vezetőkhöz. Milyenek nőként az esélyeink? Másodsorban önmagunkkal kell tisztában lennünk. Hogyan képzeljük el a magánélet és a hivatás viszonyát? Hogyan tartsuk fenn a kényes egyensúlyt? Ha gyermeket tervezünk, anyaként pár évre kiszakadunk a munka világából. A visszakerülésünk után sem vagyunk könnyű helyzetben, mert egy kisgyermekkel, férjjel, háztartással a háttérben kell helytállnunk, fejlődnünk. Ha a szakmai életünk a fontosabb, akkor az magánéleti lemondásokkal járhat. Ha pedig a család a prioritás, előfordulhat, hogy néhány év elteltével úgy érezzük, szertefoszlottak a hivatásunkról szőtt álmaink. 

Fel lehet oldani ezt a helyzetet?
Igen, de rettentő nehéz egyedül boldogulni vele. Egy jó párkapcsolat, a stabil családi háttér jelenthet megoldást. Ma már nem ritka, hogy a férj marad otthon a gyerekekkel, és a hátországból segíti a felesége karrierjét. Szükség van a családi mintákra is, hiszen ha generációkon át bizonyított tény, hogy egy nő helyt tud állni, akkor a lánya, a lányunokája már magabiztosabban indul neki a karrierépítésnek. És vannak olyan szakemberek  coachok, szupervizorok –, akik segítenek stratégiát alkotni az egyensúly kiépítéséhez, fenntartásához. 

Hogyan látja – üvegplafon ide, vagy oda –, szükség van-e női felsővezetőkre?
Az irányító, autoriter vezetői stílus mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az a hozzáállás, amit a hiteles, öntudatos nők képviselnek. A vezetésben is szükség van a női energiákra, az érzékenységünkre, hogy átérezzük mások érzelmi állapotát, hogy képesek legyünk meghallgatni másokat, és a gondoskodó attitűdünkre is. Minél inkább pörög a világ, annál fontosabbak ezek a kompetenciák.

Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a sztereotípiák eltűnjenek, és csak a szakember mérettessék meg egy közép- vagy felsővezetői poszt elbírálásakor?
Bizonyos szakmákban egyre több a nő és a női vezető. A műszaki, az orvosi vagy jogi egyetemekről ugyanannyi, vagy már több női szakember kerül ki, mint férfi, és ezt a folyamatot nem lehet megállítani! Továbbá egyre több cég számára előírás és a vállalati politika része, hogy a női közép- és felsővezetők arányát évről évre növeljék, így szerintem jó úton haladunk, de még bőven van lemaradásunk. 

Címkék: női vezetők, gender, empátia, munkahelyi konfliktus, apák gyesen, női karrier, nemi sztereotípiák, szakmai önérvényesítés, női erősségek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!