A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Érzed-e még, amit érzek?

Az ünnepek csendje lehetőséget ad arra, hogy meghalljuk a kedvesünk szavát még akkor is, ha ki sem mondja őket. Két ember, aki együtt rohan át az életen, karácsony idején hirtelen megáll, és egymásra néz. De vajon mit lát?

Fotó: Shutterstock.com

A tündérmesékben szerelmet, szeretetet, örömöt. Az életben azonban ezek a csendek sokszor zavarbaejtőek, kiábrándultak, hidegek. Mit is szerettem benne? Miért is élem épp vele az életemet? Hiszen nem is ismer, nem is ismerem. Szeret még engem egyáltalán? És én szeretem-e még őt? Eltávolított vagy összehozott minket a sok közös gond, feladat, megfelelni akarás? Egyáltalán, közösek-e még a gondjaink? Vannak-e még közös céljaink?

Érteni a dühöt

Nem létezik kapcsolat konfliktusok, problémák nélkül. A nagykönyvben az áll, mindent meg kell beszélni, és akkor megoldódnak a konfliktusok. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. Mert rettenetesen nehéz két embernek higgadtan megbeszélni egy olyan problémát, ami épp azért alakult ki, mert idegességet, félelmet, sértettséget szül. Pláne nem egyszerű, ha az egyik fél nem is szeret beszélni. Ha nem kibeszélni, hanem inkább lenyelni akarja a fájdalmat okozó szavakat.

A férfiakra inkább jellemző, hogy nem beszélnek olyasmiről, amiből vita, veszekedés lehet, mert a konfliktus megbénítja őket. A nők viszont átadják a teret az érzelmeiknek, és sírva, kiabálva öntik ki magukból, ami fáj, vagy pont nem azt. És az ilyen kitárulkozásra nem is nagyon lehet okosan, higgadtan válaszolni.

Érteni a könnyeket

Kati és Tamás harmadik éve éltek együtt, amikor tetőzött ez a probléma. A gond hétköznapi: Tamás édesanyja lakásában éltek, közös háztartásban a mamával. Irén, a mama – csupa jóindulatból – igyekezett tanácsaival segíteni Katit a háziasszonyi teendőkben, Kati viszont úgy érezte, kritizálják és bántják. De nem Irénnek számolt be az érzéseiről, hanem Tamásnak. És nem beszámolt, hanem sírt, kiabált, hisztizett, fenyegetőzött, hogy elmegy, mert ő ezt nem bírja.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 12. számának 51. oldalán!)

Címkék: empátia, átlátni a könnyeken, viták a kapcsolatban

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!