A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Értékteremtés a nőiességen keresztül

Németh Hajnal Auróra nem átlagos nő. Nem járja a plázákat, hogy ott szerezze be a legújabb divatos ruhákat. Egész máshonnan merít ihletet és ötletet is. Nem véletlen, hogy az ő világában minden kicsit más, minden kicsit színesebb.

Fotó: Sopronfalvi Ildikó

Auróra lakásába lépve a színek, formák láttán teljes döbbenet taglózza le az embert. Különleges népviseleti ruhákba öltöztetett próbababák ácsorognak mindenütt, millió virágos fejdísz és pénzérmés (lázsiás) ékszerek terítik be a lakás szinte valamennyi pontját.

Ám mindez csak a kívülálló számára furcsa színesség. Auróra (akinek művésznevét még a gimnáziumi magyar–latin tanára találta ki) ebben a miliőben él és alkot.

Rengeteg művészeti ágban tevékenykedik: szobrokat, installációkat készít, színházi és fesztiváldíszleteket tervez és kivitelez, performanszokat rendez, ahogyan egyedi ékszer- és ruhakollekcióval is rendelkezik. Ráadásként üvegablakokat is fest.

Sodródás vagy útkeresés

„Abszolút nem így képzeltem el az életemet – meséli az Aurora FolkGlamour tervezője. „Ha nagyon régről kezdjük, akkor én Győrben a Révai Miklós Gimnáziumba jártam, amely egy tudós-, bíró-, ügyvéd-, politikusképző iskola. Nem volt véletlen az iskolaválasztás, mert nagyon jó tanuló voltam, és egy darabig jogász, vagy valami hasonló szakmában gondolkoztam.

De közben rajzoltam, festettem, kerámiáztam is, és az egyik tanárom addig-addig mondogatta, hogy próbáljam meg a kerámia szakot az iparművészetin, míg végül beadtam a derekam. Jelentkeztem az akkori Iparművészeti Egyetemre, ahova végül csak harmadszorra vettek fel. A többiekhez képest én 4-5 évvel le voltam maradva.”

De Aurórát a felvételi kudarcok nem tántorították el. Egy üvegfestő és restaurátorműhelybe került, és Hefter Lászlótól megtanulta az üvegfestést.

„Kiskoromban, ha azt kérdezték, hogy mi szeretnék lenni, rögtön rávágtam, hogy hercegkisasszony. Mindig meghatározta az életemet az, hogy kicsit mindenhonnan kilógtam. A gimnáziumban azért, mert túl művészlélek voltam, az egyetemen meg azért, mert én nem abból a közegből jöttem. Valahogy mindig tudtam, hogy nekem ennél bonyolultabb utam van.”

Fotó: Sopronfalvi Ildikó

Folyamatos újrakezdés

„Élveztem, hogy üvegfestőként dolgozhattam, de jött a gazdasági válság, lehúztuk a rolót, és úgy éreztem, újra kell kezdenem mindent. Ekkor mentem el egy díszletfestő, szobrász-kivitelező műhelybe, ahol színházi díszleteket készítettünk.

Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy jönnek a felkérések – többek között a győri téli fesztiváltól, az Experidance-től, a soproni és győri balettól – és hirtelen a gyerekkori bálványaimmal dolgozhattam együtt. Annyira hálás voltam a sorsnak. Aztán ez a díszlettervező cég is tönkrement, és megint ott álltam, hogy a nulláról kell kezdenem.

Ez öt éve volt, de ekkor lett egy üzlettársam, és kitaláltuk, hogy elindulunk a saját utunkon, mert mit is veszíthetnénk…” Így formálódott az Aurora FolkGlamour, az autentikus magyar népviseletek újragondolásának projektje, amellyel azt szeretnék elérni, hogy azok az emberek is megismerjék, sőt, megszeressék a hazai népviseleteket, akik eddig nem kötődtek a magyar hagyományokhoz.

„Szeretném elérni, hogy a nők kedvet kapjanak ezekhez az öltözékekhez, és rájöjjenek, hogy a plázákban vett ruhákkal is lehet kombinálni ezeket a darabokat, szépen beilleszthetőek a mindennapjainkba. Igyekszem nem csak esztétikai értéket adni, mert minden mögött – minden hímzésben és mintában – egy-egy történet van.

A saját örökségünket tovább kell ’hagyományozni’, meg kell őrizni, és ez csak úgy marad fenn, ha beszélünk róla, és teszünk is érte. Nem vagyok néprajzkutató, csak nagyon-nagyon szeretem a népművészetet, és próbálok folyamatosan tanulni.”

Fotó: Sopronfalvi Ildikó

Balladák és fotók

Auróra vagány szettjeire 2016-ban egy fotós csapat is felfigyelt, így együtt – néptáncosok, népi énekesek, színészek bevonásával próbálják népszerűsíteni azt a gondolatot, hogy a magyar népviseletek ma is divatosak tudnak lenni.

„Ilyenkor valamilyen ikonikus helyszínen mutatjuk meg a legújabb kollekciókat. Mivel rengeteget utazunk a világ sok pontjára, már több külföldi helyszínen is sikerült megmutatunk, hogy a magyar népművészet csodálatos.

A legújabb terveink alapján Sopronfalvi Ildikó divatfotóssal egy olyan fotósorozatot készítettünk, amellyel a magyar balladákat, népmeséket, legendákat, operákat, népdalokat, történeteket jelenítettük meg egy-egy karakter és a karakterek legjellemzőbb tulajdonságai által.

Hiszünk abban, hogy mindez a régi-új köntösben elérhet a mai kor emberéhez is. Azt szeretném, ha a Magyarországon és a külföldön élő magyarok újra felfedeznék a magyar népmeséket, a viseletek világát, és a külföldiek számára is megmutathatnánk, hogy mennyire gazdag a kultúránk.”

Auróra úgy érzi, hogy tudatosan dolgozik az véletleneken, és ezért kap folyamatosan új kihívásokat. Számára természetes, hogy színek és érzések veszik körül. „Én magam az öltözködésemmel is bátorítom a nőket, hogy merjenek színesebben öltözni, nagyobb vagy merészebb ékszert hordani. Nem tudom, más hogy van vele, de nekem jobb lesz a kedvem tőlük, általuk különlegesnek érzem magam.”

Címkék: népzene, iparművész, hagyományok, ballada, németh hajnal auróra, aurora folkglamour, sopronfalvi ildikó, magyar népviseletek, népművészet és divat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!