A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Eltűrni a tűrhetetlent

Kívülállóként nehéz megérteni, miért tűrik a nők évekig, évtizedekig, hogy bántsák őket - akár szavakkal, akár fizikailag. Hajlamosak vagyunk ítélkezni is, az áldozatban keresni a hibát, pedig a kérdés korántsem ilyen egyszerű.

Szép arcú, jól öltözött, intelligens nő ül velem szemben a kávézóban. A hangja határozott, a kelleténél többet is tapasztalt emberek pajzzsá merevedett lelkiereje érződik belőle. Ma már szemrebbenés nélkül tud mesélni arról, ami vele történt – hogy hosszú évekig bántalmazta először az apja, majd a párja. Muszáj volt megerősödnie, mert másképp aligha bírta volna ki ép ésszel mindazt, amit átélt.

„Amikor megismerkedtem a párommal, már volt két gyerekem, és nagyon jó anyagi körülmények között éltem a családi cégünknek köszönhetően. Ő akkor még egyetemista volt, gyakorlatilag én tartottam el – kezdi a történetét Nóra. – Nemsokára felköltöztünk Budapestre, lediplomázott, és elkezdte építeni a karrierjét. Ekkor megváltozott minden. Nem úgy alakultak a dolgai, ahogy szerette volna, ezért minden kudarcát rám vetítette. Mindegy volt, hogy mit csináltam, mindenért engem okolt. Ha ki volt takarítva, azt mondta, úgy néz ki a lakás, mintha szállodában laknánk, ha nem takarítottam, akkor én egy trehány disznó vagyok. Eleinte próbáltam kiállni magamért, visszaszóltam, és ez nagyon nem tetszett neki. Jött az első pofon, majd a második, aztán a végén már órákon keresztül ütött-vert. Lelkileg is gyötört: azt mondogatta, hogy semmiben sem vagyok jó, rossz anya vagyok. Ha a gyerek gyengébb jegyet kapott, azért is én voltam a hibás.

Nóra szép lassan elhitte, amiket a férfi mondott róla, és egy idő után már nem szólt vissza, sőt, magát hibáztatta a verésekért. „Otthon a szüleimnél is azt láttam, hogy anyám nem beszélhetett vissza, engedelmes feleségnek kellett lennie, és mindig apámnak volt igaza. A nőnek kuss volt.”

Megalázva, megfélemlítve
Nóra tehát maradt, még közös gyerekük is született. Közben a párja fokozatosan, módszeresen leépítette az önbizalmát és az önértékelését, és elhitette vele, hogy esélye sincs kilépni a kapcsolatból, mert nélküle nem tudna boldogulni.

A legválogatottabb módszereket vetette be, hogy lelkileg megtörje: egyszer egy éjszakára eladta idegeneknek, és utána agyba-főbe verte. „Elérte, amit akart: undorodtam magamtól, a maradék önbecsülésemet is elvesztettem. Innentől kezdve bármit megtehetett velem, mert képtelen voltam kezelni a helyzetet.” Segítséget sem tudott kérni, barátai nem voltak, az apja pedig éppolyan erőszakos volt, mint a párja, akitől ráadásul anyagilag is függött.

Azután döntött úgy, hogy elég, amikor a férfi bezárta a tárolóba, és Nórának konkrétan halálfélelme volt. „Tudtam, hogy addig fogja ezt csinálni, amíg bele nem halok. Sikerült kitennem a lakásból, de nem nyugodott bele, hogy már nem tarthat az uralma alatt. Folyamatosan zaklatott, éjszaka felcsöngetett a kaputelefonon, és azzal fenyegetőzött, hogy megöl. Feljelentést tettem ellene, és három éve zajlik a pereskedés. Ma már nem zaklat, mert tudja, ha bármit csinál, előzetesbe kerülhet. De évekre volt szükség, míg elértem nála, hogy tartson tőlem.”

Ki az úr a háznál?
A bántalmazás hátterében mindig uralkodási vágy áll – állítja Tóth Györgyi, a NANE – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület munkatársa. „Vannak emberek, akik nem az együttműködésben, az egyenlőségben hisznek, hanem abban, hogy le kell igázni másokatmert vagy őket uralják, vagy ők uralkodnak. Ilyenek természetesen a nők között is akadnak. De ha az ember férfiként uralkodni akar a családján, ehhez még modellt, eszközöket és jóváhagyást is kap a társadalomtól. Ha valaki nőként próbálkozik ugyanezzel, sokkal kevésbé támogják a viselkedését. Ezért van ilyen nagy eltérés az elkövetők és az áldozatok nemének arányában.”

Szociális és Munkaügyi Minisztérium: Krízisvonal a családon belüli erőszak kezelésére
Ingyenes segélyvonal: 06-80-20-55-20
www.krizistelefon.hu, okit@szmi.hu.

NANE: Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek
Ingyenes segélyvonal: 06-80-505-101
E-mail: info@nane.hu Internet: www.nane.hu

A kultúránk is tele van olyan üzenetekkel, amelyek romantizálják a párkapcsolati erőszak legkorábbi jeleit – világít rá Tóth Györgyi. Például a mindent elsöprő szerelem jelének tartjuk, ha a másik öngyilkos akar lenni, mikor elveszíti a társát. Vagy azt hisszük, hősszerelmessel van dolgunk, ha a férfi már a második randin megkéri a kezünket. Pedig ezek valójában nem romantikus motívumok, hanem az erőszakra figyelmeztető intő jelek. „A bántalmazókra jellemző, hogy kevés ismeretség után már összekötnék a másikkal az életüket. Az elejétől fogva arra törekednek, hogy uralkodjanak a partnerükön, ezért nem is kívánják megismerni a másikat. Úgyis azt kell majd csinálnia, amit mondanak neki. Majd átnevelik, átalakítják” – teszi hozzá a NANE munkatársa.

Bárkivel megtörténhet
Nem írtak le olyan pszichológiai profilt, amelyből egyértelműen látszana, hogy kik válnak párkapcsolati erőszak áldozatává. Gyakorlatilag bárkivel megtörténhet, hiszen a bántalmazók könnyen megtévesztik, és nagyon jól manipulálják a másikat. A NANE munkatársai azt látják, hogy a nők igenis kérnek segítséget, és véget is akarnak vetni a kapcsolatnak, csak éppen nem tudnak. Ennek több oka is van.

„Ha a nőnek nincs olyan szerencséje, hogy valaki befogadja, nem nagyon tud elmenni. Arról gondoskodik a bántalmazó, hogy a partnere gazdaságilag kiszolgáltatott legyen. Sokszor a jómódú bántalmazottaknak sincs egy fillérjük sem, mert az összes pénz a férfihoz vándorol.” A jogrendszer sem könnyíti meg a nők dolgát. Ha van közös gyerek, akkor tizennyolc éves koráig láthatási joga van az apának. Ezeket az alkalmakat nagyon gyakran arra használják, hogy tovább zaklassák a volt párjukat. Gyakori probléma az is, hogy a nőt a környezete lebeszéli arról, hogy véget vessen a kapcsolatnak, mondván, nincs is olyan rossz dolga, és jobb, ha nem marad egyedül. Lelkileg megtörve, és önbizalom nélkül nagyon nehéz újrakezdeni. Ráadásul azzal, ha kilépnek a kapcsolatból, a veszély gyakran nem szűnik meg.

Címkék: családon belüli erőszak, bántalmazás, segélyhívás, nane, wirth judit

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!