A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Eltéphetetlen szálak

Bujtor István, a mackós külsejű színészt élete végéig megbonthatatlan kötelék fűzte a Balatonhoz.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Bujtor számára a víz természetes közeg volt, amióta hároméves korában a szülei bedobták a tóba. A családnak Balatonszemesen volt nyaralója és egy kis hajója. Bujtor édesanyja versenyszerűen vitorlázott, később a neves színész maga is versenyzett, hétszer nyerte meg a magyar bajnoki címet.

Fia, menye és  két lányunokája is megállta a helyét ebben a sportágban. A színész miután megnősült, Tihanyba tette át a székhelyét, egy nádfedeles dácsába. „Eltéphetetlen szálak kötnek a Balatonhoz, az ifjúságom, rengeteg élmény, a vitorlás- és a horgászkalandok a hasonló korú srácokkal… A Balaton az életem része. Nem tudok betelni azzal, hogy minden percben más a víz színe, az ég kékje vagy épp a szürkéje és a levegő illata" – mesélte egy interjúban.

 A vízi sportok imádója Ötvös Csöpi legendás figuráját is a Balatonhoz fűződő vonzalmához igazította. Tihanynak, Fürednek, a vitorlázásnak, a balatoni nyaraknak szentelt, turistavonzó látványosságot nyújtó filmsorozatot indított útjára 1980-ban.

A Pogány Madonnával adta meg a „startjelet” Kardos doktor  és Ötvös Csöpi, a két nyomozó  kalandjaihoz, akik a tihanyi apátság múzeumából ellopott szobor nyomába erednek. Kern András személyében egy szintén Balaton-rajongó színész barátra esett a forgatókönyvíró-rendező Bujtor választása. A Pogány Madonna sikerét a Csak semmi pánik követte, amelyben a nyomozás egy Balatonból kiemelt második világháborús repülő roncsára és az elrejtett magyar királyi ékszerekre irányul.

Az akcióvígjáték műfaját idehaza meghonosító rendőrpár harmadik közös filmjében, Az elvarázsolt dollárban egy pénzhamisító bandát vett célba. A Csöpi-filmek utolsó darabja, a rendszerváltás időszakában keletkezett Hamis a baba komolyabb témát érint, kábítószercsempészekkel gyűlik meg a rendőrség baja.

Tíz évvel az utolsó nyomozás után, a 2000-es évek elején tért vissza a zsarupáros, ám ezúttal már csak a tévéképernyőkre. A háromrészes Zsaruvér és Csigavérben már bunyózó rendőrlányok is feltűntek, ékszer-, autótolvajok és gyilkosság ügyében zajlott a nyomozás. A sorozat utolsó, A szerencse fia című része egyúttal Bujtor István utolsó filmje volt. 

A 2009-ben elhunyt legendás színész sokak emlékezetében ma is Ötvös Csöpiként él.

Címkék: film, balaton, vitorlázás, bujtor istván, eötvös csöpi

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!