A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Első napok, nyaralás-üzemmódban

Mintha a gondokat és a stresszt is elcsomagolnánk a bőröndbe a többi holmi mellé. Egész évben azt várjuk, hogy végre kilépjünk életünk megszokott medréből, de mikor a nyaralás színhelyére érkezünk, mégsem azt kapjuk, amit vártunk. Az első napokban nyűgösek és ingerlékenyek vagyunk. Vajon mit tehetünk azért, hogy lélekben is hamarabb megérkezzünk?

Fotó: Shutterstock.com

Ismerős mondatok? ’Mindent eltettél?’ ’Segíts kipakolni!’ ’Ne oda rakd a bőröndöt!’ ’Vigyázz a gyerekekre!’ ’Megint otthon maradt valami!’ A nyaralás előtti készülődés tele van feszültséggel, ami az első napokra is gyakran átkúszik.

Nem csoda, hogy idegesek vagyunk ilyenkor, hiszen szeretnénk, ha a vakáció tökéletes lenne. Ha már annyit vártunk rá, és sok pénzt gyűjtöttünk össze, legyen olyan, amilyennek elképzeltük. A várakozás örömteli izgalma azonban sokszor durva veszekedésbe csap át, ami akár az egész nyaralást tönkreteheti.

Adjuk fel a tökéletesség illúzióját!

Hogy a felesleges veszekedéseket a minimálisra csökkentsük, érdemes rögtön az elején tudatosítani magunkban, hogy a tökéletesség nem elérhető cél. Bizonyára lesznek a nyaralás alatt kisebb-nagyobb bakik, félreértések, és sok minden nem úgy alakul majd, ahogy elterveztük, de mindez ne akadályozzon meg bennünket abban, hogy jól érezzük magunkat. Ha viszont görcsösen hajszoljuk a tökéletességet, lélekben nem tudunk jelen lenni.

Az is sok feszültséget generál ilyenkor, hogy össze vagyunk zárva a családtagjainkkal, sokkal inkább, mint a hétköznapokban. Egész nap együtt vagyunk, és mindenkinek mások az igényei. Egyikünk imádja a vizet, és naphosszat a parton süttetné a hasát, a másik inkább várost nézne, a gyerekeket untatja a felnőtt program, a felnőttek meg menekülnének a gyerekzsivajtól.

Ennyi különböző igényt nagyon nehéz összehangolni. Sok konfliktust megspórolhatunk, ha még jóval a nyaralás előtt végiggondoljuk, kinek mire van igénye, és hogyan tudnánk ezeket beilleszteni a vakáció napjaiba.

Nem könnyű valóban nyaralni

A vakáció első napjai sokszor ugyanolyan pörgősen telnek, mint a hétköznapok. Minden látványosságot meg akarunk nézni, le akarunk fotózni, és úgy viselkedünk, mintha csak túl akarnánk lenni az egyes napirendi pontokon. Ez a működésmód már nagyon ismerős, ezt gyakoroljuk az év többi szakában, miért is tudnánk egyik pillanatról a másikra belelazulni az élményekbe?

De a nyaralás egész más tudatállapotot igényel, mint a munkás hétköznapok. Akkor tudjuk igazán élvezni, ha átadjuk magunkat az élményeknek, ha egy kicsit elengedjük a gyeplőt, és hagyjuk, hogy vigyenek magukkal az események.

Ha azt vesszük észre magunkon, hogy feladatteljesítő üzemmódban vagyunk, gondolatban kattintsunk át a fejünkben egy kapcsolót, ami átvisz az ellazult vakáció-üzemmódba. Sokat segíthet ebben, ha gyakoroljuk a tudatos jelenlétet: az összes érzékszervünket kinyitjuk, és minden szépségre, ízre, illatra, érzetre odafigyelünk. Ez automatikusan kikapcsolja a zakatoló gondolatainkat, és nemcsak testben, hanem lélekben is megérkezünk a nyaralásba.

A humorunkat is csomagoljuk el!

Amikor elutazunk, és új környezetbe kerülünk, eleinte mi magunk sem találjuk a helyünket. Szerencsétlenkedünk még a legapróbb dolgokban is, mint a bevásárlás vagy a buszjegyvétel, hiszen minden idegen, szokatlan. Önmagunkat és egymást is idegesítjük a ’bénázásunkkal’, ami újabb feszültségeket, konfliktusokat szül.

Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk, sokszor ezekre a fiaskókra emlékszünk legszívesebben, mint a nyaralás legviccesebb pillanataira. Sok apró feszültséget felold, ha már ott, helyben őszintén tudunk nevetni az ilyen helyzeteken, és elkönyveljük őket újabb vicces élményként, amit még évek múlva is emlegethetünk.

Címkék: utazás, humor, nyaralás, átkapcsolás, tökéletesség-csapda, nyaralás előtt

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!