A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ékszer a hajban

Nőies, díszes, romantikus a csillogó dísz a frizurán. Viselhetjük ünnepekkor, de csak úgy is, hisz miért ne lehetne gyöngy a hajunkban, ha lehet a fülünkben, nyakunkban?

Fotó: Shutterstock.com

Az egyik legismertebb és talán legmutatósabb csúcsos fejdísz a tiara. Az ókorban főként perzsa és asszír uralkodók süvegszerű, olykor henger alakú, csúcsban végződő, nemezből készült fejdísze volt, mérete pedig a hatalom nagyságát sugallta.

Később, a kereszténység elterjedésével a pápák egyik legfőbb jelképe lett: magas csúcsával egyszerre szimbolizálta a pápa hatalmát és az ég felé törését. A pápai tiara a pápák koronázási ékszereinek egyike. Az idő haladtával azonban már mindenki viselhette, aki nemesi származású volt.

Aztán a nők is megkaparinthatták, a 18. században már az arisztokrata hölgyek kiváltsága lett a tiara viselése. Mára a tiara nem csak a kékvérűek kiváltsága, tiarát kapnak például a szépségkirálynők is.

A koronaszerű dísz

Fotó: Shutterstock.com

Újra divat a tiara, melyet az ókori görögök kezdtek el viselni. Akkoriban egy kiszélesedő selyem vagy gyapjúszalag volt, amellyel a hajukat fogták össze a hölgyek úgy, hogy a kiszélesedő rész a homlokukra került.

Egyiptomban a kígyó jelképe díszítette a tiarát. Antonius a luperkáliákon (ősi pogányünnep, a Bálint-nap eredete) tiarával koronázta meg Cézárt, amivel ’előidézte’ meggyilkolását. Ez a rossz emlék eltántorította a többi császárt a tiara viselésétől egy időre.

Később a történelem bármelyik időszakában megjelenik a koszorú formájú hajékszer, gondolhatunk egyszerű műanyag hajpántra a kislányoknál, vagy kristályokkal, ékkövekkel díszített csodaékszerre is.

Rád hullanak a csillagok

Fotó: Shutterstock.com

Egyre gyakrabban látni azt a szemkápráztató hajékszert, amely csupa ragyogás, mégsem tartja sem koszorú, sem hajcsat. A csillagok a hajszálakon vannak, a hajjal együtt mozognak, nagyon mutatós. Pillanatok alatt egyszerűen felhelyezhető a tincsekre hajvasalóval. 

Partikra, nagy ünnepekre, esküvőre és különleges alkalmakra célszerű viselni. A díszek tartósan fenn maradnak, de bármikor eltávolíthatók. A gyöngyök lehetnek kristályból is kerek vagy szögletes alakzatban, akkor aztán garantált a ragyogás.

Hajba rejtett fényesség

Fotó: Shutterstock.com

Az 1800-as évek derekától az 1900-as évek elejéig a nőiesség és a kecsesség egyik nagy szimbóluma volt a hajfésű vagy hajtű, mely inkább volt dísz, mint használati tárgy. Arra is használták, hogy kipottyantsák a frizurából csak azért, hogy a kiszemelt úr felvehesse és átadhassa. Így lehetett ismerkedni akkoriban, nem pedig a Facebookon.

Ezek a kis remekművek készülhettek aranyból, ezüstből, díszíthette őket gyémánt vagy zafír, rubint, de elefántcsontból vagy féldrágakőből is lehettek, amilyen a borostyán. Manapság szaruból vagy műanyagból készülnek, de azért jó, hogy vannak.

Díszíthették régen japán minták, állatképek, például pillangó vagy kiscica is gubbaszthatott rajta. Az egyik legemlékezetesebb a Titanic című filmben látható: Rose, vagyis Kate Winslet kontyfésűjén ékeskedő pillangó.

Diszkrét, de látványos

Fotó: Shutterstock.com

A kevesebb több, tartja a mondás, vagyis sokan választanak hullámcsatra vagy apró csatra biggyesztett pici igazgyöngy virágot, esetleg kristályt. A hajban elhelyezve néhány ilyen csat sejtelmesen szórja a fényt, és elkápráztatja a férfinépet. Nem hivalkodó, mégis ünnepélyes, finom, nőies külsőt kölcsönöz. 

Címkék: titanic, tiara, diadém, hajfésű

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!