Ehető növények. Virágok és gyomok a tányéron
Ma már egyre több virágról és gyomról mondják, hogy ehető. Ezek a növények nemcsak szépek, hanem ízletesek is lehetnek, és egyre gyakrabban tűnnek fel éttermek tányérjain, gasztronómiai fesztiválokon vagy otthoni salátákban. A természetes ízek kedvelőinek igazi kincsesbányát rejt a rét, az erdő széle, vagy akár a saját kert, sőt a balkonládák is. Bemutatjuk, mely növényeket érdemes kipróbálni - és azt is, hogy melyeket kell mindenáron elkerülni!
Bodzavirág – illatos élvezet a természetből
A bodza virága tavasszal, május-június környékén bontja krémfehér, apró virágaiból álló tányérját. Édeskés, citrusos illata már messziről jelzi, hogy ideje szedni. A virágokat palacsintatésztában kisütve, limonádéba áztatva vagy szörpként feldolgozva is élvezhetjük. Zselék, lekvárok ízesítésére is kiváló – különösen, ha citrommal vagy mentával kombináljuk.
Fontos: kizárólag a virág ehető! A bodza többi része – főként a levelek, a szár és a nyers termés – mérgező, mert ciánglikozidokat tartalmaz.
Pitypang – több mint gyom
A gyermekláncfű, vagyis a közismert pitypang valójában sokkal több, mint bosszantó kerti gyom. Friss, zsenge levelei vitaminban gazdag salátához kiválóak, főként tavasszal, amikor még nem keseredtek meg.
A sárga virágfejekből szirupot, „pitypangmézet” vagy akár színes dekorációt is készíthetünk. A gyökeréből pörkölés után koffeinmentes, enyhén földes ízű kávépótló főzhető. Egyre népszerűbb a természetes életmód hívei körében.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2025. évfolyama 6. számának 63. oldalán!)
Még nincs hozzászólás