A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ehető növények. Virágok és gyomok a tányéron

Ma már egyre több virágról és gyomról mondják, hogy ehető. Ezek a növények nemcsak szépek, hanem ízletesek is lehetnek, és egyre gyakrabban tűnnek fel éttermek tányérjain, gasztronómiai fesztiválokon vagy otthoni salátákban. A természetes ízek kedvelőinek igazi kincsesbányát rejt a rét, az erdő széle, vagy akár a saját kert, sőt a balkonládák is. Bemutatjuk, mely növényeket érdemes kipróbálni - és azt is, hogy melyeket kell mindenáron elkerülni!

Fotó: Shutterstock.com

Bodzavirág – illatos élvezet a természetből

A bodza virága tavasszal, május-június környékén bontja krémfehér, apró virágaiból álló tányérját. Édeskés, citrusos illata már messziről jelzi, hogy ideje szedni. A virágokat palacsintatésztában kisütve, limonádéba áztatva vagy szörpként feldolgozva is élvezhetjük. Zselék, lekvárok ízesítésére is kiváló – különösen, ha citrommal vagy mentával kombináljuk.

Fontos: kizárólag a virág ehető! A bodza többi része – főként a levelek, a szár és a nyers termés – mérgező, mert ciánglikozidokat tartalmaz.

Pitypang – több mint gyom

A gyermekláncfű, vagyis a közismert pitypang valójában sokkal több, mint bosszantó kerti gyom. Friss, zsenge levelei vitaminban gazdag salátához kiválóak, főként tavasszal, amikor még nem keseredtek meg.

A sárga virágfejekből szirupot, „pitypangmézet” vagy akár színes dekorációt is készíthetünk. A gyökeréből pörkölés után koffeinmentes, enyhén földes ízű kávépótló főzhető. Egyre népszerűbb a természetes életmód hívei körében.

Fotó: Shutterstock.com

Körömvirág – az ehető sáfrány

Sok kertben nevelt, élénksárga virág, amely nemcsak szemet gyönyörködtet, de a konyhában is jól használható. Szirmai enyhén borsos, fűszeres ízűek – friss saláták, vajkrémek, sajtok színesítésére is alkalmasak. Rizses ételekbe keverve látványos hatást kelt, emiatt ’szegények sáfránya’ néven is ismert. Ráadásul gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatása miatt belsőleg és külsőleg is kedvelt gyógynövény.

Lila árvácska – a tányér dísze

A sokak által ismert, kertészetekben is kapható árvácska nemcsak mutatós, de enyhén édeskés ízű is. Saláták tetején, tortákon, pohárkrémeken mutat igazán jól – de fagyasztva jégkockában is különleges látványt nyújt. Fontos, hogy csak permetezésmentes példányokat fogyasszunk – legjobb, ha saját kertünkből, balkonládánkból tépjük. 

Fotó: Shutterstock.com

Kamilla – több mint tea

A kamilla virága nyugtató, gyulladáscsökkentő teák alapanyaga, de gasztronómiai téren is sokoldalúan használható. Enyhén almás ízű virágai salátákba, hideg levesekbe, szirupokba és akár desszertekbe is kerülhetnek. A friss kamillavirág nemcsak hasznos, de különleges aromát is adhat az ételeknek – főleg, ha citrussal vagy mézzel kombináljuk.

Cickafark – vadfűszer a kertből

Nem csupán nőgyógyászati bajokra, a változókor tüneteinek enyhítésére jó ez az apró fehér virágai és szeldelt levelei alapján könnyen felismerhető növény. A levelek fűszeresek, enyhén kesernyések – fűszervajban, krémlevesek tetején vagy húsok mellé tálalva különleges élményt nyújtanak. Csak mértékkel fogyasszuk, mert intenzív íze nem mindenkinek való, és érzékeny gyomrúaknál irritációt is okozhat.

Madársóska – savanykás frissesség

A lóheréhez hasonló levélformájáról ismerhető fel. Apró, savanykás levelei salátákhoz, krémekhez, szendvicsekhez vagy díszítéshez is ideálisak. Citromos aromája különösen frissítő. Fontos: magas oxálsavtartalma miatt nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani – különösen gyerekeknek vagy vesebetegeknek.

Fotó: Shutterstock.com

Ibolya – tavaszi illatok az asztalon

Az illatos ibolya a tavasz egyik legkedvesebb hírnöke, nemcsak szépsége, de íze miatt is. Frissen salátákba, kandírozva sütemények tetejére is kerülhet, de szirupok, zselék készítésére is alkalmas. Az ibolya virága ehető, de levelei és gyökere nem ajánlottak fogyasztásra.

Borsmustár – a vad rukkola

Ez a vadon termő, gyakran elhanyagolt növény a rukkola vad testvéreként ismert. Csípős, pikáns leveleit salátákhoz, szendvicsekhez, pesztóhoz is használhatjuk. Nyár elején még zsenge és ízletes, de később már túlságosan erőteljes lehet az aromája.

Akácvirág – illatos édesség

Az akácvirág a májusi hetek illatos kincse. Enyhén édeskés, nektáros íze miatt palacsintatésztába mártva kisütve a legfinomabb. Emellett limonádéba, szörpbe is kerülhet. Csak a virág fogyasztható – a fa többi része, különösen a magja mérgező!

Turbolya – a vad petrezselyem

A turbolya ánizsos-mentás ízvilágú vadnövény, amely leginkább a tavaszi, kora nyári hónapokban szedhető. Frissen a legízletesebb, tojásos ételekhez, sajtkrémekbe vagy salátákba kiváló. Díszítésre is alkalmas, de könnyen összetéveszthető más, nem ehető növényekkel – ezért csak biztos azonosítás esetén használjuk!

Fotó: Shutterstock.com

Mérgező növények – ezekkel soha ne kísérletezz!

Ne nyúlj hozzájuk! Számos olyan növény van, amely gyönyörű, de kifejezetten mérgező. Ezek közül néhányat könnyű összetéveszteni az ehető fajtákkal Ha bizonytalan vagy, inkább ne kóstold meg – egyes hatóanyagok már kis mennyiségben is súlyos tüneteket, akár halált is okozhatnak.

  • Ilyen a gyöngyvirág: levelei könnyen összetéveszthetők a medvehagymával – de minden része mérgező, különösen a bogyói.
  • A nadragulya: fekete, fényes bogyói csábítóak lehetnek – de kis mennyiségben is halálos lehet.
  • A sisakvirág: az egyik legmérgezőbb európai növény. Már a bőrrel érintkezve is veszélyes.
  • Az őszi kikerics: bár virága hasonlít a krókuszéra, minden része toxikus – különösen a hagymája.

Fogadd meg!

Csak olyan növényt fogyassz el, amit biztonsággal felismer a szemed és az orrod! Ne szedj vadnövényt forgalmas utak mentén – keresd inkább a tiszta, természetes környezetet, réteket, erdőszéleket és ha van, saját kertedet. És ami még fontosabb: ha először próbálkozol, kezdd kis adaggal, hogy biztos lehess benne, nem okoz allergiás reakciót.

Címkék: árvácska, gyöngyvirág, ibolya, turbolya, kamilla, őszi kikerics, cickafark, ehető növényeek, ehettő gyomok, madársóska, nadragula, sisakvirág, akácvirág, körömvirág

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!