A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egyetlenegyszer kiabáltam

Szántó Dávidot leginkább a képernyőről riporterként és sportkommentátorként ismeri az ország, de az idei vizes vébén másfajta, vezetői feladata volt: sportigazgatóként irányította a világversenyeket. Vajon gyerekkorában mikrofonról és menedzserségről álmodott, vagy úszóbajnokként inkább a dobogó legfelső fokán szeretett volna állni - mondjuk egy olimpián? Ezt is megkérdeztük tőle.

Szántó Dávid
Fotó: Fejér Gábor

– Isten éltesse, úgy tudom, épp most volt a születésnapja! Hogyan ünnepelte?

– Munkával. Most azért volt más ez a nap, mint a többi, mert lezártuk a vizes vébét. Az utolsó csapatokat is felraktuk a gépekre. Egy nagyon nehéz időszaknak jutottunk a végére.

– Amúgy szereti az ünnepeket? Három testvére van, három gyereke, a szülei – és ez még csak a szűk család: nem kevés zsúrt kell bepasszírozni egy, gondolom, amúgy is túlzsúfolt noteszbe.
– Szeretem, ha szeretnek. Szeretek a családommal lenni. Egészen őszintén mondom, nem nyűg nekem soha a velük való találkozás, fel sem merül, hogy jaj, megint menni kell hozzájuk.

– Mondhatni, egész életét nagy családban éli, a televíziózás sem nyugodt műfaj: sosincs vágya az egyedüllétre?

SZÁNTÓ DÁVID
Tíz éve nősült, három gyereke van: két kisfia és egy kislánya.
5-19 éves koráig versenyszerűen úszott.
18 éves korától televíziózik, mellette elvégezte a Közgazdaságtudományi Egyetemet és a Külkereskedelmi Főiskolát is.
A Telesport riportereként számtalan úszóeseményről és két olimpiáról tudósított.
Munkásságáért Knézy-díjjal és Németh Gyula-díjjal is jutalmazták, 2008-ban Junior Prima-díjat kapott. 2010-ben a Digisporthoz igazolt, és a TV2 Napló című műsorában is kipróbálta magát szerkesztőriporterként.
– Az egyedüllétre nincs, a mókuskerékből néha kiszállnék. Nekem az a jó, az kapcsol ki, amikor a gyerekeimmel, a feleségemmel lehetek együtt.

– Gyerekként úszott. Hogyan vette rá magát – vagy vették rá a szülei, hogy felkeljen minden reggel negyed ötkor tizenvalahány éven át?
– Nem tudom mással magyarázni, mint a kötelességtudattal, ami mindig megvolt bennem. Utáltam korán kelni, főleg télen, felülni a trolira hajnalban, beugrani a hideg vízbe, meghalni az edzésen, de muszáj volt.

– Miért volt muszáj?
– Mert edzés volt. Ha sportoló vagy, és az edző azt mondja, ott kell lenni hatkor, akkor ott vagy hatkor. Soha egyetlen másodpercét sem bántam meg annak az időszaknak, pedig sok mindent utáltam benne, mert sokat köszönhetek neki.

– Mit tanult az uszodában?
– Kitartást. Alázatot. A szakmámhoz mindkettő kell. Amikor 18 évesen belecsöppentem a médiába, nem azt kérdeztem, gyerekek, hol a kamera? Figyelni akartam, tanulni, tiszteletben tartottam másokat, a szabályokat, elkezdtem a legalján a szakmát a kazettacipeléssel.

– Addigra eldőlt, hogy az élsportnak vége, ugye? Emlékszik arra a pillanatra, amikor rádöbbent, nagyon jól úszik, de olimpikon sosem lesz magából?
– Nem volt ilyen pillanat. Azt azért már gyerekként is tudja az ember, hogy bár nyeri a versenyeket, nem döntögeti a rekordokat.

– Nem érezte akkoriban igazságtalannak, hogy bár ugyanannyit edz, mint a legjobbak, mégsem lesz olimpikon, ha megfeszül sem?
– Nem. Más volt a cél. Gyerekként azért edzettem, hogy hétvégén a korosztályos versenyen felállhassak a dobogóra. Ez többnyire sikerült is. Az utolsó két-három évben, kamaszkorom végén az úszás már igazából kiegészítés volt, tudtam, hogy nem leszek világklasszis úszó, és azt is tudtam, hogy sportriporter szeretnék lenni. Erre készültem. Ehhez pedig jól jön a sportolói múlt.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 28. számának 62. oldalán!)

Címkék: uszoda, versenysport, szántó dávid, vizes vb 2017, sportigazgató

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!