Ridikül Magazin logo

Egyedül ez sem megy

Az idei Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját - A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség címmel - elnyerő fotósorozat egy olyan nyíregyházi iskola mindennapjait mutatja be, amelynek egyik osztályába két, gondoskodásra szoruló kisfiú is jár. Mostanában, az iskolaválasztások és beiratkozások idején talán érdemes elgondolkodni azon, miért jó, ha az ember gyereke egy úgynevezett integrált osztály tanulója.

Fotó: Shutterstock.com

Emlékszem, amikor kamaszkoromban először utaztam nyugatra, az egyik meghatározó élményem volt, hogy 'itt milyen sok sérült ember él!' Az utcán, a kávéházakban, a boltokban feltűnően sok mozgássérült, vak vagy a megszokottól más módon eltérő gyerekkel találkoztam. Ráadásul a pincérek, az eladók vagy a kávéház közönsége a legnagyobb természetességgel fordult a számomra időnként furcsán viselkedő vagy egyszerűen csak más kiszolgálást igénylő gyerekek felé.

Én meg nem tudtam, mit csináljak, hogy ne bámuljam őket nagyon, vajon mosolyogjak, vagy sajnálkozva nézzek az anyákra. A dolog annyira foglalkoztatott, hogy utánanéztem, mi okozhatja ezt a szembetűnő számbeli fölényt. Gondolom, nem okozok meglepetést az akkori felfedezésemmel, hogy tudniillik egyáltalán nincs több sérült ember a nyugati országokban, csak éppen láthatóbbak. Nincsenek elrejtve se intézetekbe, se a saját otthonukba.

Ma már persze itthon is nagyot változott a helyzet. Egyre több sérült felnőtt és főleg gyerek válik láthatóvá az utcákon, a tereken és az iskolákban. Ha pedig láthatóak, akkor azt is észrevesszük, hogy a szolgáltatások kisebb-nagyobb változtatásával ők is részeseivé válhatnak a mindennapi életnek. Ebből pedig mindannyian profitálhatunk.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 19. számának 62. oldalán!)

Címkék: empátia, mozgáskorlátozott, hátrányos megkülönböztetés, integrált iskola, integrált játszótér, down szindróma

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!