A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egy húron rezdültök: te, a kutyád, a macskád és a madarad is

Manapság a városban élő ember legfeljebb a házi kedvencével találkozik, és oktalan, kedves szőrgombócként vagy tollpamacsként tekint rá. Pedig aki mélyen belenéz kutyája, macskája, kanárija szemébe, az észreveheti, hogy sokkal titokzatosabb gondolatok járnak a fejében, mint hinné. Ha jobban megfigyeljük állataink viselkedését, észre fogjuk venni, hogy igazi spirituális lények. Mintha rendelkeznének azzal a bizonyos hetedik érzékkel.

Fotó: Shutterstock.com

Az elválaszthatatlanok 

A kutyák például képesek totálisan lemásolni gazdájuk hangulatait. Ha a gazdi szomorú, kedvetlen, a kutya is elvonul a kuckójába, és alszik. Ha örömhír boldogítja a házat, a blöki is előkeresi a labdáját, és bohóckodni kezd.

Ha a gazdi beteg, a kutya is ebül érzi magát. Egyik ismerősöm például eltörte a lábát, és amíg gipszben sántikált, a kutyája is felkapkodta az egyik hátsó lábát. Amikor a gipsztől megszabadult, a kutya azonnal abbahagyta a bicegést.

Szintén a baráti körömben történt, hogy az idős házaspárnak elpusztult imádott kutyája. Valaki azt javasolta nekik, hogy a szomorkodás helyett azonnal fogadjanak örökbe egy kidobott kutyát egy menhelyről.

A férfi már évek óta tolókocsiban élt egy agyvérzés miatt, így az asszony nagyon aggódott, vajon hogy fogadja majd egymást az új kutya és a gazdi.

A menhely, tekintettel a pár korára és állapotára, házhoz szállította a labradorszerű keverék kutyát, aki boldogan rohangált körbe-körbe a házban, majd megtorpant egy ajtó előtt, ahol az idős úr tartózkodott.

Mancsával óvatosan belökte az ajtót, lassan besétált, és farkasszemet nézett a bácsival. Aztán még mielőtt az megszólalhatott volna, nekifutásból hopp, felugrott az ölébe. Azóta elválaszthatatlanok, és Fifi igazi boldog, szerető családra talált.

Zakó megmentette az életem

A huszonhét éves Ádám már tizennégy éve él együtt szürke cicájával, Zakóval. – Nagyon lusta macska – meséli Ádám –, egész nap csak alszik vagy eszik. Egyik nap nem mentem be dolgozni, mert nagyon gyenge voltam, hányinger kerülgetett, fájt a hasam, és a lázam is felment.

Fotó: Shutterstock.com

Orvoshoz utálok menni, így csak betelefonáltam a főnöknek, kértem egy szabadnapot, mert azt gondoltam, egy nap alatt úgyis kialszom az egészet. Zakó mellém feküdt az ágyba, együtt durmoltunk.

Aztán bekapcsoltam egy filmet, és el is feledkeztem a hasfájásaimról. Zakó, aki időközben áttelepült a szemközti fotelbe, hirtelen rám ugrott, és jól belekarmolt a hasamba. Még soha nem karmolt meg így. Nagyon fájt a seb, lüktetett, még vérzett is.

Egy tízcentis mély karmolást ejtett rajtam a csípőcsontom felett, egy hosszú, csúnya sebet, mintha szikével vágtak volna meg. Utálom a vért, és meg is ijedtem, nehogy a piszkos karmai miatt elfertőződjön a sebem. Így kénytelen voltam kikászálódni az ágyból, és bemenni a rendelőbe.

Ha már úgyis ott voltam, elmondtam az orvosnak, hogy a napokban gyakran volt hányingerem és fáj a hasam. Ő megvizsgált, és azonnal a kórházba utalt vakbélgyulladás gyanújával. Még aznap megműtöttek.

A sebhelyem pontosan Zakó karmolása mellett volt egy centivel. Az orvos szerint, ha aznap nem műtenek meg, valószínűleg perforálódott volna a vakbelem, ami már életveszélyes állapot. Ha Zakó nem karmol meg, ha nem rohanok orvoshoz, ma már talán nem is élnék.

Tudja, mikor kell dalolni

A 37 éves Zsuzsa gyerekkorában mindig tartott állatokat, kutyát, cicát, hörcsögöt. Mára azonban a család és munka mellet csak egy papagájt vállalt be, de azt mondja, olyan szoros kötődés alakult ki köztük, hogy csodájára járnak az ismerősök.

Bogyó pontosan beméri, hogy Zsuzsának milyen hangulata van, amikor hazaér. Ha jókedvű, Bogyó felszólítja, hogy engedje ki a kalitkából, mert repkedni szeretne.

– Tudja, hogy ilyenkor bármire rávehet – mondja Zsuzsa. – Ha viszont közömbös hangulatban vagyok, beszélgetést kezdeményez, felmondja a repertoárját, hogy megdicsérjem.

Amikor pedig látja rajtam, hogy szomorúan vagy fáradtan értem haza, azonnal rázendít a nótáira, elénekli, hogy „Gyere, Bodri kutyám”, aztán az „Akácos utat”, meg hogy „Piros rózsák beszélgetnek”.

Ha még akkor sem vidultam fel, követezik az „Eltörött a hegedűm, nem akar szólani. Rózsi, Rózsi, mi bajod, miért nem akarsz szólni?”

Fotó: Shutterstock.com

Mítosz és varázserő

A régi világban sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az állatoknak, mint ma. Szerepeltek a teremtésmítoszokban, a segítségükért imádkoztak, ha jobb termést vagy erősebb védelmet akartak.

Az indiánok szerint például a fecske hozta le tollain az embereknek a napot, a perzsák hite pedig a rókát tartja szent állatnak, mert ő segíti át a holtakat a mennybe. Ugyanez a tisztség az ősmagyarok hitében a kutyát illette.

C. G. Jung szerint ezek az állati mítoszok továbbélnek a közös tudatalattinkban, és gyakorta megjelennek álmainkban.

Állatok jelentése az álmainkban

 • Szarvas: A halhatatlanság jelképe
 • Egér, patkány: Siker
 • Macska: Árulás
 • Medve: Gyors gyógyulás
 • Disznó: Gazdagság
 • Teve: Takarékoskodni kell!
 • Csibe: Szeretet, kedvesség
 • Bika: Valaki uraskodik felettünk
 • Róka: Boldog családi élet
 • Oroszlán: Dicsőség, ragyogás
 • Bolha: Bosszantó dolgok
 • Ló: Szenvedély, szabadság
 • Majom: Valaki kémkedik utánunk
 • Kutya: Hűség vagy gyűlölködés
 • Hal: Sok pénz
 • Tehén: Békesség, boldogság
 • Kígyó: Anyagi vagy érzelmi veszteség

(Forrás: 1000 Álom nagy szótára – Napraforgó Kiadó)

Címkék: spirituális viselkedés az állatoknál, életmentő macska, mítoszok és állatok, mit jelentenek az állatok az álmainkban

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!