A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Edzőtermi jó modor

Minden reggelemet az edzőteremben kezdem. Van egy összeszokott, hajnali brigád, akik elvetemült módon a tekerés-taposás-súlyzózás univerzumában kezdik a napot. Velük már névről ismerjük egymást, váltunk egy-két szót, néha diétás recepteket is cserélünk. Az ember mégiscsak társas lény, a konditeremben is. Elvileg...

Fotó: Thinkstock

Az évek során azonban rá kellett jönnöm, hogy az alapvetőnek vélt emberi normákat és udvariassági szabályokat sokan az ajtón kívül felejtik, ha edzeni mennek. Pedig hát a konditeremben is tudni kell viselkedni, mert bizony arra az egy-másfél órára kíméletlenül össze vagyunk zárva egymással. Így hát összegyűjtöttem az edzőtermek tízparancsolatát, nem csak nőknek!

1. Köszönök a sorstársaknak!
Attól, hogy esetleg nem ismerünk mindenkit, illik köszönni, ha belépünk egy helyiségbe, vagy kilépünk onnan. Lehet, hogy a hangos zene miatt nem fogja mindenki viszonozni az üdvözletünket, de egy kósza „sziasztok”-ot igazán megérdemelnek azok, akikkel a következő órákban együtt fogunk izzadni.

2. Nem parfümözöm agyon magam, de azért fürdök!
Teljesen természetes, hogy az ember edzés közben megizzad. De ne tetézzük a helyzetet azzal, hogy  a múlt héten használt, majd a tornazsákban felejtett edzőruhát újrahasznosítjuk. Elég, ha edzés végén „illatozunk”. Persze, azért nem érdemes túlzásokba se esni: a kölnifelhőben úszó cicababák, vagy a magukat percenként izzadásgátló spray-vel befújó Adoniszok is zavaróak lehetnek a velük egy légtérben tartózkodók számára.

3. Betartom a dress code-ot!
Mint minden eseménynek, a közös sportolásnak is megvan a maga öltözete. Tiszta, lehetőleg pamutból készült felső, kényelmes, gumis derekú nadrág, utcán nem hordott edzőcipő. Kerüljük a túlságosan kihívó öltözetet: a hasmutogató póló vagy a forró nadrág könnyen elvonhatja az ellenkező nem figyelmét. 

4. Hozok törülközőt, nem csak zuhanyzáshoz!
Tartsuk mindig magunknál a törülközőt: letörölhetjük vele a gyöngyöző izzadságcseppeket a homlokunkról, vagy leteríthetjük magunk alá a padokra, gépekre. Ezzel nemcsak azt kerülhetjük el, hogy a mi izzadságunkban fürödjön az utánunk jövő, de magunkat is védjük attól, hogy más verejtékébe feküdjünk.

5. Elsőbbségadás kötelező!
Az edzőterembe edzeni járunk, így mindig azé az elsőbbség, aki épp gyakorlat közben van. Ha nem férünk el tőle, várjuk meg, amíg végez a szériával, vagy egyszerűen kerüljük ki.

6. Nem jópofizni, edzeni megyek!
A hangos telefonálás, a többórás pletykálkodás, a tükör előtt pózolás vagy a feltűnési viszketegségből elkövetett túlzott nyögések és káromkodások nem valók a terembe. Ugyancsak nem kell önjelölt edzőként a többiek gyakorlatait kommentálni, puszta jó szándékból. Elég akkor segíteni, ha kérik.

7. Nem sajátítom ki a gépeket, súlyokat!
Az, hogy nem áll senki mellettünk a sorára várva, még nem jelenti azt, hogy addig ücsöröghetünk a tárogatón vagy a haspadon, ameddig jólesik, újságot olvasva, vagy épp telefonálva.  Ugyancsak nem illik csúcsidőben egyszerre több gépet foglalni: a köredzést próbáljuk akkorra időzíteni, amikor nincs tele a terem. Ha pedig egy gépet nem használunk, ne hagyjuk ott az ásványvizes palackunkat vagy a törülközőnket, ezzel ugyanis azt jelezzük, hogy az adott sporteszköz foglalt.

8. Beszállhatok?
Előfordulhat, hogy valaki odalép hozzánk, és megkérdezi, beszállhat-e. Nos, ez nem feltétlenül minősül flörtnek az edzőteremben. Ha belegondolunk, teljesen logikus, hogy amíg mi két sorozat között kifújjuk magunkat, más használja az adott gépet. Arról nem beszélve, hogy motiváló és pörgető hatású is lehet, ha valakivel felváltva végezzük a gyakorlatokat.

9. Rend a lelke mindennek!
A tárcsákat és kézi súlyokat használat után pakoljuk vissza az állványokra, a polifonokat tekerjük fel, a rudakat tegyük a helyükre. Ha van kihelyezett fertőtlenítőszer és papírtörlő, akkor a gépeket is töröljük át.

10. Nem szégyen segítséget kérni!
A tévhittel ellentétben a „gyúrósok” kedvesek és segítőkészek. Ha nem tudjuk, hogyan kell helyesen végezni egy gyakorlatot, vagy beállítani egy gépet, nyugodtan kérjünk segítséget a teremedzőtől vagy a többiektől. A testedzés alázatra és önfegyelemre tanít, így egy igazi sportember nem fog lenézni minket, amiért nem mozgunk otthonosan a teremben, hanem becsül, amiért fejleszteni akarjuk a fizikumunkat. 

Címkék: etikett, edzés, társas kapcsolat, edzőterem, edzőtermi etikett, jómodor

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!