A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Dr. Kosdi Kornél flipperszenvedélye

Az ismert biztosítási szakjogász hétfőtől péntekig fejest ugrik a paragrafusok és jogszabályok világába. Hétköznapokon munkahelyi, közlekedési balesetben sérülteknek segít, a károsultakat képviseli a biztosítókkal szemben. Aztán amikor eljön a péntek, meglazítja a nyakkendőjét, és átadja magát legnagyobb szenvedélyének, a flippernek. Péntek este ugyanis szabadnapot kap a Kosdi família feje: ilyenkor a családfő a Flippermúzeumban űzi a vasgolyókat.

dr.Kosdi Kornél
Fotó: Ferenczy Dávid

Flipper – a szó hallatán egy teljes generációnak lábad könnybe a szeme. Feldereng előttünk az édes kilencvenes évek, azzal a letűnt korszakkal együtt, mikor a gimi után betértünk a presszóba, hogy az osztálytársakkal közösen dobáljuk a húszasokat a csillogó-villogó, csilingelő flippergépekbe.

Nagy volt a tét a házi bajnokságokon: vajon ki tud több ideig játszani egyetlen golyóval? Mára sajnos eltűntek a presszókból a flippergépek, hogy aztán tetemes összegekért vándoroljanak tovább a flippergyűjtőkhöz. Ám az életérzés maradt, s akit egyszer megfertőzött a flipper, az bizony nem fog csak úgy elsétálni egy ilyen masina mellett.

Dr. Kosdi Kornél is éppen így érez: nem egyetlen tárgyat, hanem egy egész múzeumot nevezett meg kedvencéül, hiszen az újlipótvárosi flippermúzeum áll hozzá legközelebb. 

„Érdemes szemügyre vennünk egy-egy masinát, mivel valamennyi flippergép műremek, csodálatos festésekkel és ábrákkal, kidolgozott szobrocskákkal, zenével, csillogó-villogó világgal. Ráadásul a gép nem a virtuális világ, hanem maga a háromdimenziós valóság. Ott van előttem, megfoghatom, hallható és látható.”

A jogász arra is büszke, hogy idén eljutott a flipper Európa-bajnokságra: a lengyelországi Lódzban szervezett Eb-n végül az előkelő ötödik helyen végzett a magyar csapat. Miközben megállunk egyik kedvence, a kultikus Indiana Jones flippergép előtt, Kosdi doktort azonnal elönti a kellemes izgalom, ami, bevallom, engem is átjár.

„Míg más horgászni jár a szabadidejében, én flipperezem rekreációként. Ez a játék teljes mértékben kikapcsol, s szerez néhány önfeledt órát, ráadásul egyáltalán nem drága mulatság a flipperezés. Bár sokakban él a tévhit, a flipper nem nyerőgép. Ügyességi játékról van ugyanis szó, amit nem pénzért, hanem a játék öröméért művelünk.”

A szintén jogász feleséggel és két tündéri gyermekkel büszkélkedő dr. Kosdi Kornél mindig szán időt a szenvedélyére.

„A családom teljes mértékben elfogadja a rajongásomat, sőt. Bár a feleségemet már többször is odaállítottam a flipper mellé, mégsem kapta el a gépszíj. Ötéves Kornél fiam viszont már ízlelgeti a dolgot, ő bizony sokszor csak kisszékről éri el a flipperkarokat, miközben a hétéves Zorka szurkol neki.

A szeretteim azt is megszokták, hogy bárhová megyünk, mindig felkeresem a gépeket. Tavaly például Olaszországban nyaraltunk, és előbb találtuk meg a flippergépet, mint a tengert. Kell is, hiszen néhány flippermentes hét után már érzem a hiányát, mocorognak az ujjaim.”

Hosszú út vezetett Kosdi doktor számára a flipper válogatott kerettagságig, igaz, már tízéves korában rabul ejtette ez a különleges világ.

„Foci és flipper, ezek a gyermekkorom mérföldkövei. A legelső élményeimet általános iskolás koromban szereztem, már akkor hetente játszottam. Leszögezem, soha semmi bajom nem lett belőle, és a szüleim sem ellenezték, hiszen mindig kiváló tanuló voltam.

Nem kellett ügyelnem arra, hogy a hobbim ne menjen a tanulmányaim vagy később a családi életem rovására. Bár remek gimnáziumba jártam, ott is szakítottam időt a gyakorlásra, amit később a barátaimmal együtt a jogi egyetemen is előszeretettel űztünk.

A dolog akkor fordult komolyra számomra, amikor 2014 áprilisában tőlünk néhány sarokra megnyílt Európa legnagyobb flippermúzeuma. Természetesen azonnal jöttem, s nem csupán játszani. Időközben ugyanis komoly kemény mag alakult ki a kedvenc helyemen, ahol nemcsak játszunk egymás ellen, hanem sokat beszélgetünk is, barátságok köttettek.”

A jogász azt is egészen pontosan tudja, milyen képességekkel rendelkezik egy jó flipperjátékos. Higgadtság, koncentráció, kézügyesség, gömbérzék, no és remek reflexek. Hiszen a flipper nem csupán annyi, hogy püföljük a golyókat a gépben; komoly pályákat, különböző játékmódokat és feladatokat kell végrehajtani a masinát irányítva.

„Ahogy Messi a futballra született, úgy az igazán kiemelkedő flipperjátékosok, például Szalai Krisztián Európa-bajnok vagy az olasz Daniele Celestino Acciariv négyszeres Európa-győztes is vele született érzékkel és képességekkel rendelkezik.”

A jogászra most hosszú ősz vár, rengeteg gyakorlással, hiszen novemberben ő is megmérettetik a magyar bajnokságon.

„Kedvencemmel, a Flippermúzeummal és vezetőjével, Pálfi Balázzsal együtt már javában szervezzük a háromnapos népünnepélyt, amelyre a játék mellett kiállítással is készülünk. Muzeális flippergépeket, játékkonzolokat és kvarcjátékokat is bemutatunk, hogy sok ezer magyar és külföldi flipperrajongóval együtt közösen ápoljuk ennek a letűnőfélben lévő szubkultúrának a hagyományait.”

Címkék: jogász, hobbi, flippermúzem, flipper, európa bajnokság

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!