A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Döntéseink

A sportolók bravúrosan bánnak a testükkel, az idővel, a szorongással, hogy a megfelelő helyen és időpontban a legjobb teljesítményt nyújthassák. Ez már önmagában is siker. De vajon az élsporton túl, az élet bajnokságain is ez tesz minket sikeressé?

Fotó: Fórum Hungary

A sportoló, ha rosszul teljesít, vállalja a kritikát, ha csúcsformában van, magasba emeli a trófeát. Bár nem szó szerint idéztem, ezt a minap hallottam egy reklámban, amelynek – gondolom, a még dübörgő foci-Eb miatt is – egy futballista volt a főhőse. 

Egy meccs végkimenetele sok mindenen múlik. Hosszú távú stratégián, gyors döntéseken, és dobáljanak meg érte: a szerencsén is. A hétköznapokban pedig azt látjuk, hogy sikerünk leginkább azon áll vagy bukik, jól választunk-e a lehetőségeink közül. 

Pedig hosszas mérlegelésre, az esélyek latolgatására nem mindig van idő. Sokszor gyorsan kell dönteni – van, hogy kényszer hatására, máskor meg azért, mert tudjuk, hogy ha nem lépünk azonnal, a választás szent pillanata elszáll. Lehet, hogy örökre…

A siker törékeny jószág, és ha már behoztam ezt a szimbólumot, hadd meséljek egy másik jószágról. Nemrég láttam a kisfiammal a Szenilla nyomában című bájos rajzfilmet. Szenilla egy doktorhal, akinek baj van a rövid távú memóriájával. Tisztában van vele, hogy azt, ami éppen történik vele, néhány perc vagy óra múlva elfelejti, ezért hát nem tervez semmit előre.

A filmben rég elvesztett szüleit keresi a feltörő emlékfoszlányai alapján, és közben rádöbben, hogy akkor is támaszkodhat önmagára, ha nincs ideje agyonagyalni a dolgokat. Szenilla nem totojázik, nem elemez, nem latolgat, hanem azonnal cselekvő üzemmódba kapcsol. Az jutott eszembe, hogy ha mindig a jól megalapozott, hosszú távú céljainkra koncentrálunk, vajon nem felejtünk-e örülni az apró sikereknek.

Pedig ránk férnek az apró örömök, mert bátorságot, önbizalmat adnak, márpedig a saját prioritásainkhoz való ragaszkodáshoz határozottnak kell lennünk.  Gyakran rászorulunk, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és ez nehéz, mert ez a zóna képviseli mindazt, ami ismerős számunkra. A kényelmi övezetben járni könnyű és biztonságos, ám a sikerhez vezető új kihívások többnyire a komfortzónán túl várnak ránk…
(a szerző életmódtréner)

Címkék: siker, saját célok, mérlegelés, gyors döntés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!