A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Depi vagy? Tippek mélabú ellen

A fénytelen nappalok és a hosszú éjszakák időszakában amúgy is hajlamosak vagyunk átadni magunkat a szomorkodásnak, kedvetlenségnek. Hát még ha a körülmények is közrejátszanak: elhagy a párunk, megszűnik a munkahelyünk, vagy ne adj isten, ellopták a kocsit.

Fotó: Shutterstock.com

Ha ilyesmi történik, az ember úgy érzi magát, mintha kihúznák a konnektorból. Nincs energiája semmihez, kedve sincs, ráadásul a nátha is ledönti hirtelen, hisz mindvégig arra várt, hogy a stressz és a szomorúság végre legyengítse az immunrendszerét, és támadhasson.

Két választásunk van: vagy átadjuk magunkat az önsajnálatnak, pizsamában töltjük a napot a tévé előtt, és telekönnyezünk három csomag papír zsebkendőt, vagy úgy döntünk, a kezünkbe vesszük az irányítást.

A változtatás gondolata már önmagában is erővel, örömmel tölt el, hát még ha neki is fogunk. Mindannyiunk életében van olyan terület, ahol időszerű egy kis "portörlés", csak meg kell keresni, és máris felragyog az életünk.

1. Dobáld ki, ami már nem kell!
Egy kiadós nagytakarítástól az ember újraéled. De ne csak a szokásos sikálás, porszívózás legyen napirenden, ürítsük ki a szekrényeket, polcokat, kamrát, és szabaduljunk meg mindentől, amit az elmúlt évben nem vettünk elő.

"Későn kel a nap, teli van még
csordúltig az ég sűrü sötéttel.
Oly feketén teli még,
szinte lecseppen.
Roppan a jégen a hajnal
lépte a szürke hidegben."
Radnóti Miklós: Január
A feng shui szerint, ha rend van a környezetedben, a lelkedben is az lesz, ráadásul a kidobált dolgok helyére új dolgok áramlanak majd, amik új energiát is hoznak az életünkbe.

2. Igenis, értékes vagy!
Ha úgy érzed, az életed csak telik, és semmi jó nem történik veled, a napok egyformán peregnek, te meg csak egyre öregebb és fáradtabb leszel, kapj elő egy füzetet, és írd le, mi mindent értél el eddig.

De ne csak a tanulmányokról, karrierről szóljon a lista, írd bele azt is, kinek nyújtottál segítséget, hányan érzik általad szeretve magukat. A blöki se maradjon ki, akit naponta megsétáltatsz, hiszen ő is neked köszönheti, hogy olyan jól érzi magát.  

3. Ennyien szeretnek!
Néha elfelejtjük, hogy nem vagyunk egyedül, és nagyon is sokan vágynak közelségünkre, barátságunkra, szeretetünkre. Persze, ha az ember padlón van, úgy érzi, senki sem szereti, de ez nem igaz!

Csak vedd elő a telefonregisztered, és nézd át, milyen sokan vannak, akiket szeretsz, akik szeretnek. Mi lenne, ha felvennéd a kapcsolatot azokkal a barátokkal, akikkel évek óta nem találkoztál? Egy közösen töltött kellemes délután, mely visszaidézi a régi szép időket, úgy hat, mint a varázsital.

4. Írd ki magadból, ami fáj!
Ha túl sok a keserűség, fájdalom benned, szabadulj meg tőle. Nyiss egy füzetet, és egy teljes hónapon át minden reggel, ahogy felébredsz, írj bele három oldalt anélkül, hogy pontosan, szépen, illendően akarnál fogalmazni.

Ne gondolkozz a sorokon, csak írj, írj, dobd ki a papírra, ami belülről szorongat. Meglátod, minden egyes sor könnyít a lelkeden.

5. Tanulj valami újat!
Régóta szeretnéd megismerni a francia konyha fortélyait? Vagy inkább a ruhatáradat frissítenéd fel egy-két magad készítette darabbal? Esetleg a csillagokból jósolnál szívesen? Akkor hajrá!

Manapság minden tevékenység elsajátításához lehet találni tanfolyamot, képzést. Miért ne vágnál bele? A tanulás jó időtöltés is, az iskolában új kapcsolatokat építhetsz, ráadásul értékesebb embernek érezheted magad általa.

6. Keresd a fényt!
Akár jelképesen, akár konkrétan értjük, a fény mindenképp jótékony hatású. Irány a téli friss levegő, kell egy jó kis séta a hótól roskadozó fák alatt, lehetőleg szikrázó napsütésben.

Ha nincs sem nap, sem hó, akkor megteszi egy kis fényterápia is, sok SPA vagy uszoda rendelkezik ilyen szolgáltatással. Ha ez sincs, marad a szolárium, persze csak néhány percre, mert nem a leégés a cél.

És mindezek mellett a lélek fényét sem árt végre megkeresgélni, ami jógával, meditációval, spirituális gyakorlatokkal felfedezhető.

+ 1 tipp!
Ha végképp el vagy keseredve, gondolj arra, hogy a világunkban egyetlen dolog állandó: az örök változás. Ugye, mennyi szép időszak volt már az életedben? Ugye, milyen kár, hogy mind elmúlt?

A jó hír viszont az, hogy ez az utálatos időszak is elmúlik, hamarabb, mint gondolnád. Újra kirügyeznek a fák.

Van segítség!
Vannak olyan helyzetek, amikből nem sikerül önerőből kikászálódni. Nem szégyen ezt belátni, és szakember segítségét kérni.

Akár pszichológus, akár pszichiáter, spirituális vezető, kineziológus vagy lelkipásztor az illető, ő azért van, hogy átsegítsen téged a lelkedet őrlő helyzeten. Ha úgy látod, a problémáid meghaladják az erődet, ne habozz hozzájuk fordulni.

Címkék: tanulás, pszichológus, kedvetlenség, önsajnálat, magytakarítás, listaírás, kapcsolatfelvétel, örök változás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!