A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Demonstráció a jó szomszédságért

Gazsit már az egyetemről ismerem. Sosem volt teljesen normális (a szó jó értelmében). Néha narancssárga hajjal jelent meg az iskolában, már ha egyáltalán megjelent, és nem start-up versenyekre készült a világmegváltó ötleteivel. Aztán egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy tévéinterjúkban szerepel, cikkeket írnak róla, és tele van vele az internet. Meg a Miutcánkkal.

Fotó: Berecz Valter

Online szerveződő offline piknik
Jössz Te még a Miutcánkba! – szólt a szlogen és a meghívás a legnépszerűbb közösségi oldalon a gellérthegyi össznépi piknikre. Szép volt az idő, Gazsit is rég láttam már, meg a négyhónapos kiskutyánknak sem ártott a szocializáció, így aztán nekiindultunk. Bár, hogy őszinte legyek, nem teljesen értettem, mi ez az egész: eddig azt hittem, a Miutcánk.hu egy honlap, nem egy rendezvényszervező cég, de vesztenivalónk nem volt.

A Filozófusok Kertjéhez közeledve már egyfajta „boldog reggae” ütötte meg a fülünket, ami mutatta: jó irányba haladunk. Aztán a fák mögül kiérve igazi Woodstock-hangulat csapott meg, kicsit visszafogottabb, családiasabb kivitelben. Kutyák rohangáltak kendővel a nyakukban, fiatal párok heverésztek a fűben, gyerekek fújták a szappanbuborékot. Volt, aki épp csak arra járt, mások viszont igencsak rákészültek az eseményre: házi süteménnyel, talpas pohárral vagy éppen grillsütővel is érkeztek.

A rendezvény csúcspontjaként pedig spontán módon megjelent Alfonso, a pórázon sétáltatott, kutyaként tartott terápiás póni, akinek majdnem akkora sikere volt a gyerekek körében, mint a mi kiskutyánknak (de csak majdnem).

Oszd meg és uralkodj
„Igazából mi mindig csak eszközként tekintettünk a honlapra, ahol az emberek megismerhetik egymást, és megszervezhetik az offline programokat. Pont az a célunk, hogy a virtuális jelenlét mellett a valós is megmaradjon: hogy ne csak a világhálón éljünk, hanem lépjünk ki az utcára, és ismerjük meg a közvetlen környezetünket” – kezdte a beszélgetést Janotyik Évi, aki megálmodta a csapat első, valós térben megjelenő rendezvényét.

Lokális közösségi oldal
A Miutcánk.hu egy olyan közösségi oldal, amire a felhasználók lakcím szerint regisztrálnak, ismerősként pedig a közelben lakókat látják. Ezáltal megismerhetik a közvetlen környezetükben élőket, és felismerhetik a jó szomszédságban rejlő lehetőségeket. Például kölcsönkérhetnek egymástól ezt-azt, szervezhetnek közös programokat, ajánlhatnak egymásnak jó helyeket vagy megbízható szakembereket a környékről. Mindezt egy felhasználóbarát, könnyen kezelhető, online platformon.
Az ötletgazdák célja egyrészt az, hogy a széleskörű internet-használatnak és a felpörgetett életritmusnak köszönhetően elidegenedett lokális közösségeket újjáélesszék, valamint hogy felhívják a figyelmet a megosztáson alapuló gazdaság előnyeire: azazhogy cserebere és szívességek által időt, pénzt, energiát spórolhatunk, miközben az ökológiai lábnyomunk is csökken.

Még le sem írtam az utolsó mondatát, már vette is át a szót tőle Szabó Dávid, akinek a közösségi oldal alapötlete köszönhető:

„Ez most csak egy sima piknik: jól érezzük magunkat, sokan vagyunk, ismerkedünk, megosztjuk egymással a süteményt vagy a sört, zenét hallgatunk. Mint egy szabadtéri házibuli, ahol mindenki bedobja a közösbe, amit hozott.

De később szeretnénk, ha a találkozók valami társadalmilag hasznos megmozdulás köré szerveződnének: mondjuk a helyi közösség rendbe hozza a játszóteret, vagy garázsvásárt szervez.

Igyekszünk nyitni az önkormányzatok és a helyi üzletek irányába: szerintünk abban is nagy a lehetőség. Ez csak a kezdet, az a vágyunk, hogy szépen, lassan a lokális közösségek maguk kezdjenek programokat szervezni. Afféle társadalmi változást, szemléletváltást szeretnénk.”

Cserebere, fogadom
Miközben önfeledten vakargattam egy arra tévedt, simogatásra éhező labrador fülét, eszembe jutottak az idősebbek. Hiszen ők is a helyi kisközösségek tagjai, ha viszont minden online szerveződik, kimaradhatnak az információáramlásból.

„Amikor a nagymamák a neten keresnek recepteket, vagy órákat videotelefonálnak az unokájukkal, akkor azt hiszem, ez nem probléma. Sőt, számukra kifejezetten hasznos lehet az oldal. Gondolj csak bele: otthon vannak, sok a szabadidejük, és kikerülve a munkából úgy érezhetik, társadalmilag már nem hasznosak. Pedig nagyon is azok: nyugdíjas tanárként korrepetálhatják a helyi fiatalokat, süthetnek süteményt, vagy vigyázhatnak a szomszéd gyerekeire mondjuk bevásárlásért, cipekedésért cserébe” – válaszolta meg a kérdésem Horváth Gáspár, alias Gazsi. És… igaza van.

Békés tüntetés
Búcsúzáskor, csak úgy félvállról, még megkérdeztem tőlük, hogyan sikerült megkapniuk a Gellérthegy ezen részét, mennyire volt nehézkes elintézni a területfoglalást.

„Nos, tulajdonképpen mi most itt demonstrálunk: így a szokásos egy hónap helyett csak 72 óra volt az engedélyeztetési eljárás átfutási ideje” – somolygott a nem létező bajsza alatt Gazsi. Tágra nyílt szemmel néztem körbe a békésen ücsörgő, heverésző, tollasozó tömegen: távolról sem tűntek úgy, mint akik valami ellen tiltakoznának. „Na, és mégis, mi ellen demonstráltok ilyen hevesen?” – tettem fel a költői kérdést nevetve. „Nem mi ellen, hanem inkább miért. A jó szomszédságért.”

Címkék: közösség, közösségépítés, piknik, miutcánk.hu, szomszédság, online közösség, offline programok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!