A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

De hová tűnik a szex a menopauza alatt?

Ha a menopauza tabusított téma, már pedig az, hiszen nem szeretünk beszélni róla, inkább a szőnyeg alá seperjük, ha problémánk van, még inkább igaz ez a szexre. De vajon miért tabusítjuk ezeket a témákat? Tóth-Ádám Kinga klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus a helloklimax® Youtube csatornáján válaszolt a kényes kérdésekre is. 

Fotó: Shutterstock.com

– A természeti népek természetesen kezelik a meztelenséget és a szexualitást – magyarázta a szakértő. A szexualitás tabusítása a civilizáltabb világban indult el, amit sokszor a valláshoz vezetünk vissza. De egyébként is jellemző az elhallgatás, még azok is nehezen mennek bele ezekbe a témákba, akik szakértői segítséget kérnek. A menopauza is nehéz téma, mindenkit érint, mégis mindenki hallgat róla.

Nehéz, stigmatizáló dolog, amihez sokaknak szégyenérzet is társul. Nincs rendjén, hogy nem beszélünk róla. Fontos lenne a nőknek egymás között, és a férfiaknak is egymás között beszélgetni erről, és az lenne a jó, ha a két nem is tudna erről beszélni, főleg a párkapcsolatokban, mert a kommunikáció alapvető része annak, hogy megértsük egymást.

Kifejezzem azt, mik az igényeim, mire vágyom, mert ha ezt nem tudom elmondani a másiknak, akkor nem várhatom, hogy értse, mi van a fejemben. Ha ezt magamnak meg tudom fogalmazni, akkor meg tudom osztani valakivel, akiben megbízom. Aki úgy tud engem elfogadni, ahogy vagyok, a vágyaimmal, a fantáziámmal, mindennel együtt. 

A menopauza idején az egyik leggyakoribb probléma a nők számára a fájdalmas szex, azaz a hüvelyi fájdalom, de idetartoznak az orgazmusproblémák, illetve a libidó csökkenése vagy teljes megszűnése is. A szex amúgy is törékeny rendszer. Olyan, mint egy csöpögő csap, amit – hiába szeretnénk belefeledkezni a szexbe –, egyre erőseben hallunk kívülről, és egyre jobban zavar. A menopauzában az ilyen kívülről jövő beszűrődések többszörösen felerősödnek. De tudnunk kell, hogy átmeneti időszakról beszélünk, ami a menopauza után valamilyen szinten rendeződhet.

A vágy csökkenése a menopauza, illetve a férfiklimax idején ugyanúgy lehet jellemző, de nem hirtelen váltásról beszélhetünk, hanem inkább hullámvölgyekről, amelyek egyénileg változhatnak. Ez van, akinél hosszú folyamat, van, akinél rövid, de jellemzően inkább hullámzó. Mindkét félre vonatkozik, és ebben a folyamatban a menopauza alatt megjelenő lelki tényezők (szorongás, depresszió, önbizalomhiány) jelentős szerepet töltenek be.

Talán a nőinél is érzékenyebb téma a férfiklimax és a szex kérdése. Ebben az időben a tesztoszteronszint elkezd csökkenni, a vérellátottság nem megfelelő, prosztataproblémák léphetnek fel, és csökken a merevedés. A férfiak nagyon nehezen tudják kezelni ezt a helyzetet, ami teljesen egészséges férfiaknál is előfordul. Elindul egy önértékelési probléma, és ördögi körré válhat, a partner nem feltétlenül tud jól reagálni rá, és ha nem jól reagál, akkor még kevésbé működik a rendszer, és elindul egy negatív spirál lefelé.

A megoldás a partnerek közötti kommunikáció erősítése, és szükség esetén párterapeuta, szexuálpszichológus bevonása. A szex nagyon látványos tünet, ami a párkapcsolat problémáit hordozza. Ezzel valamit kezdeni kell, a pár másik tagjának elvesztésétől való félelem erős motiváció arra, hogy szakemberhez forduljunk.

A helloklimax® program a prevenció, edukáció és támogatás érdekében indította el életmódcsatornáját. Az új adásokat, beszélgetéseket kéthetente kedden este 20 órától láthatják a nézők a program Youtube csatornáján.

(x)

Címkék: menopauza, szex menupauza idején

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!