A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Csongor és Balga

Szarvas József arra a kérdésre, hogy mi jut legelőször eszébe a tíz éve elhunyt Kaszás Attiláról, halkan válaszol: "Jancsika, a kisfia, Luca, a kislánya, Ildikó, a felesége, Zsigárd, Viszák, a Pajtaszínház, a Zsigárdi Közösségi Ház, a Vígszínház és a feltétlen barátság. Nagyon könnyű volt Kaszás Attila barátjának lenni. Számára a bizalom, a barátság, a hűség, a felelősség, a bajtársiasság, a közösséghez való tartozás volt a legfontosabb."

Kaszás Attila
Fotó: PuzzlePix

"Egészen pontosan emlékszem arra a napra, amikor először találkoztunk – meséli Szarvas József –, mert 1983 júniusában vettek föl a főiskolára. Attiláék akkor végeztek a Horvai–Kapás osztályban, és mi váltottuk őket. Az eredményhirdetés után megvárt a frissen végzett színművésznő, Eszenyi Enikő, ugyanis ismertük egymást Debrecenből. Attila akkor az ő élete párja volt.

Néhány szót váltottunk, majd mindannyian beültünk egy kiskocsmába, ami miatt viszont lekéstem az utolsó vonatot haza, Debrecenbe, ahol az állomáson a barátom, Lipcsei Tibi várt. Csak a hajnali postavonattal indultam haza, de addig Tibi minden vonathoz kiment.

Mikor reggel hatkor megérkeztem, Tibi barátom nem kérdezett semmit, de a kimerültségtől elkezdett zokogni. Erre én is. Bőgtünk, mint két hülye gyerek. Közben mentünk föl-le a peronra, ki a Petőfi szobor felé. Egyszer csak megállt: »Te, felvettek?« »Fel.« Na, akkor meg azért sírtunk."

Szarvas József elvégezte a főiskolát, majd 1987-ben a Vígszínházhoz szerződött, ahol Kaszás Attila már négy éve építette a karrierjét Eszenyi Enikővel, Rudolf Péterrel, Pap Verával. Attilával sokat játszottak egy színpadon, és rengeteget beszélgettek a szakmáról. Szarvas József a későbbi Horvai–Kapás osztályban – ahová Marozsán Erika, Fekete Ernő, Anger Zsolt, Schell Judit és Kéri Kitty járt – tanársegéd lett, aztán tíz év múlva Kaposvárra került.

Kaszás Attila még néhány évig a Vígszínházban maradt, azután szabadúszóként járta az országot.

"A régi Nemzeti Színházban játszottunk legközelebb együtt, a Csongor és Tündében – emlékszik Szarvas József. – Amikor leszerződtünk, még Nemzeti Színház volt a neve, amikor bemutattuk a darabot, már Pesti Magyar Színház. A vígszínházi évek után is találkozgattunk, ha eltelt úgy egy hónap, hogy nem jelentkeztem, csöngött a telefon, benne Attila jellegzetes hangjával: »Halló, Kaszás. Mi van? Eltűntél.« Ilyen gesztusokkal jelezte, hogy a barátait – akiket ő annak tekintett – nem engedi el."

Attilát Iglódi István leszerződtette Csongor szerepére, aki egy feltétellel vállalta el a darabot. Ha mellette Szarvas játssza Balgát. "Leszel Balga?" – kérdezte Kaszás telefonon. "Naná!" – vágta rá Szarvas.

"Alaposan körbekérdeztük egymást. Tudtuk a másikról, hogy milyen férfi. Az életünk, a gondolataink, az értékválasztásunk azt mutatta, hogy sok közös van bennünk. Először én, aztán ő is leszerződött a Nemzeti Színházhoz. Akkor már rendszeresek voltak a közös főzések, melyeket persze Attila rendezett, kedvenc borainkkal és szivarjainkkal.

Nekem akkor már megvolt az Őrségben a viszáki portám, ő pedig odaadta a felvidéki Zsigárd lakóinak a nagyapai örökségét, hogy abban közösségi házat hozzanak létre. Természetesen ő is részt vett a munkában. Attila dolgozott, én meg ábrándoztam. Aztán egy idő után elkezdődött egy másik minőségű beszélgetés, az ő zsigárdi és az én viszáki élményeimről."

Eltűnődtek, mi lenne, ha ők ketten a határon átívelő kulturális kapcsolatot hoznának létre. 

"2007-ben Zsigárdon felépült a közösség ház. Március 19-én a Nemzeti Színházban, a Tizenkét dühös ember című darab előtt Attila rosszul lett. Még négy napig élt. A halála megváltoztatta az életemet. És még sokunkét."

Kaszás Attila színművészete magyar örökség-díjas. Szarvas József számára erkölcsi parancs, hogy továbbadja barátja szellemi örökségét. Március 23-án, a halála napján, a Nemzeti Színházban a Duna Művészegyüttes, ahol Attila felesége is táncol, Emlékmorzsák táncban, dalban, képben, versben elbeszélve című, erre az alkalomra készült műsorukat adták elő. Sokan, sok helyütt ápolják a színész emlékét.

Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, Komáromban, a színház előtt egész alakos szobra és a róla elnevezett versmondó verseny, a színházakban előadóterem, bérlet, kiállítás és díj. Barátai létrehozták a Kaszás Attila szellemi hagyatékát őrző alapítványt. Viszák és Zsigárd testvérfalvak lettek. A viszáki Pajtaszínházat a Kaszás Attila Kulturális Hagyatékőrző Egyesület működteti.

"Az Örökségünk Kaszás Attila 10 elnevezésű program márciustól szeptemberig tart az országban több helyen – teszi hozzá Szarvas József. – Viszákon is mindenféle műsorral várjuk Attila barátait, tisztelőit, mindenkit, aki szerette őt.

A Nemzeti Színház falán látható egy dombormű Attiláról, melyet Krisztiáni Sándor fiatalon elhunyt szobrász barátunk készített. 2008-ban avattuk föl. A szobrász édesapja és családja nekem ajándékozta a gipsznegatívot. Bronzba öntettem, és a második portré már régóta ott van Viszákon, a Pajtaszínház falán. Június 10-től a Kaszás Attila Pajta Színház falán."

Címkék: vígszínház, nemzeti színház, eszenyi enikő, pajta színház, viszák, zsigárd, szarvas józsef, kaszás attila, horvai-kapás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!