A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Csimpánzok erdeje

A világ második legmélyebb tava, a Tanganyika mellett kezdődik a Gombe Nemzeti Park erdővel borított hegyvidéke. Ez Tanzánia 16 nemzeti parkja közül a legkisebb, bár 52 négyzetkilométerével akkora, mint nálunk a Dunántúl.

Fotó: Thinkstock

A védett területet Jane Goodall 1960-ban kezdett, s a mai napig tartó etológiai kutatásai tették híressé. Csimpánzok és egyéb főemlősök is élnek a trópusi erdőkben, s mellettük az állatfajok izgalmas változatossága, a pitonoktól az oroszlánokon át a bivalyokig. Kétszáz különböző madárfaj adja a háttérzenét.

Ahogy a látogatók a tó partjához közel a hagyományos facsónakokon utaznak, vagy besétálnak a mély völgyekbe, megmásszák a magaslatokat, az őserdő különleges hangjait hallhatják. Vezetőik segítségével még a csimpánz „beszédet” is azonosíthatják.

Szigorú előírások védik a látogatókat és a csimpánzokat. Ez nem állatkert, lehet hogy két napot is kell várnia a kíváncsi turistának, hogy megmutassák magukat Gombe nevezetes lakói. 

Tanzánia nemzeti parkjainak nemcsak a természetvédelem, a vadvilág és a növényzet egészségének ellenőrzése, kutatása a feladata, hanem az idegenforgalom fejlesztése és a helyi közösségek bevonása  a természeti értékek megőrzésébe.

Címkék: természetvédelem, csimpánz, tanzánia, gombe nemzeti park, nemzeti parkok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!