A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Császár Magdolna: Ami a ruháimban megjelenik, az vagyok én

Elegáns, testbarát, egyedi festésű hernyóselyem viseleteiről híres selyemfestő-divattervező, akit annak idején a véletlen sodort a kelmék irányába. Császár Magdolna igazi "self-made man", eredetileg ötvös, ékszertervező. A C est moi silk art márka égisze alatt álomszép ruhákat és képeket készít selyemből. Külföldön is felfigyeltek a munkásságára: tavaly egy belgiumi versenyen negyedik helyezést ért el a tenger világát ábrázoló selyemkendőjével.

– Nemzetközi viszonylatban is különlegességnek számítanak a saját festésű selyem ruhadarabok, kiegészítők. Hogyan indult a tervezői karrierje?

– Amikor a gimnázium után felvételiztem az Iparművészeti Főiskolára, még keramikus szerettem volna lenni. Abban az évben csak textil szak indult, az egyáltalán nem érdekelt. Nem is vettek fel.

Anyukám tanácsára kitanultam az ötvösséget. Sokáig egy állami cégnél dolgoztam aranyműves-ötvösként, majd önállósítottam magam, divatékszereket készítettem. Eléggé keresettek voltak a munkáim, főleg az Iparművészeti Vállalat megrendelésére dolgoztam.

– Minek a hatására váltott textíliára, a megmunkálás szempontjából olyan kényes anyagra, mint a selyem?

– A rendszerváltozás után a kézzel készült ékszerek ázsiója lezuhant, ugyanis behoztak, főleg Kínából, kiegészítőket, divatékszereket. Egy ideig elhagytam a pályát, majd üvegfestéssel és ékszerekkel megint kamatoztatni kezdtem a kézművestehetségemet. Aztán jött az ötlet, mi lenne, ha a saját készítésű gyöngyeimet sállal kombinálnám.

Eleinte külföldről vettem selyemsálakat, de mivel egyre drágább lett a beszerzésük, gondoltam egyet, és magam kezdtem el a selyemanyagokat megfesteni. Sokkal szebb lett, mint a készen vásárolt termék. Fokozatosan bővült a termékpalettám szoknyával, blúzzal, kaftánnal, ruhával.

Nem az volt a fő szempont, hogy eladjam őket, hanem maga az alkotás, a létrehozás. Később rendszeresen jártam kézművesvásárokra, a Mesterségek ünnepén is részt veszek minden évben.

– A tűnj ki a tömegből filozófia húzódik meg a C’est moi silk art márkanév mögött?

– Bármilyen hihetetlenül hangzik, egyik reggel arra ébredtem, hogy azt álmodtam, C’est moi lesz a márkanevem. Nincs semmi francia kötődésem, nem beszélem a nyelvet. Ami a ruháimban megjelenik, az vagyok én: ez a tartalom áll az elnevezés mögött, amivel tökéletesen tudok azonosulni.

Mindenképpen azoknak a hölgyeknek szánom az egyedi festésű, mintázatú darabjaimat, akik szeretik a természetes anyagot, akik igényesek. Hétköznapi viseletként is hordható a selyemblúz nadrággal vagy pamutszoknyával, ráadásul a jólöltözöttség érzetét kelti. Ha egy nő ügyesen váltogatja a selyemsálakat, mindig más hatást ér el velük. Nem fontos megvásárolni a drága ruhát, elég, ha többféle sálat hord. Vevőim a harminc pluszos korosztályból kerülnek ki.

– Előszeretettel használja a türkiz- a zöld- a sötétkék színösszetételt, a lótuszvirág-, papirusz- és egyéb virágmintákat, mint pipacsok, rózsák, orchideák.

– A türkiz az Egyiptom-imádatomból fakad. Többször jártam ott, amúgy kutatom is az egyiptomi kultúrát. Az ősi egyiptomi félistenek szakrális színe a türkiz és a lápisz lazuli volt. A templomok falán sok helyen látni az eredeti festést, ezeket a gyönyörű színeket.

Bárhonnan, akár az internetről is jöhet inspiráció arra vonatkozóan, hogy milyen színeket, mintákat alkalmazzak. Például láttam egy filmet Halstonról, aki Amerika leghíresebb divattervezője volt a 70-es években. Divatot teremtett a kaftánviselettel, amit én is szívesen tervezek.

A selyemnél lényeges szempont, hogy nem lehet ’agyonszabni’, maga a festés teszi széppé a ruhát. Az egyszerű fazonok mutatnak jól, amelyek nem passzentosak, ezáltal S-től az XL-ig minden méretre viselhetők.

– A jó bornak is kell a cégér alapon milyen platformokon hirdeti magát?

– Mivel a pandémia alatt az iparművészek és a kézművesek nem kaptak segítséget, felújítottam a saját webshopomat. Elvégeztem egy fotósiskolát, kitanultam a photoshopot. A Designerwebshopon is szerepelek, ott már kezdek ismertebbé válni. Nagy sikert arattak a munkáim egy nagyszabású divatbemutató show-n, a Ridikül magazin Minden, ami nő fesztiválján. Fantasztikus csapat jött össze a koreográfustól a styliston át a rendezőig, rendkívül színvonalas, dinamikus, rendhagyó divatshow-t kreáltak. A manökenek pont úgy mozogtak a ruhákban, ahogy azt elképzeltem.

– További tervek szintjén mennyire szeretne nyitni külföldi megrendelések, kiállítások felé?

– A Wamp designer vásárokon Magyarország mellett Bécsben is találkozhatnak selyemalkotásaimmal a látogatók. Pallavicini Zita részéről kaptam megkeresést egy gyönyörű bécsi kastélyban tervezett divatbemutatóra, több magyar divattervezővel együtt.'

A C'est Moi silk art egyedi és lenyűgöző termékeit megvásárolhatja a Designerwebshop oldalán.

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!