A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Csak az a szép zöld gyep

A legenda szerint arról faggattak egy britet, hogy mi a titka a híresen tökéletes angol gyepnek. A válasz az volt: semmi különös titka nincs, csak nyírni kell, locsolni, nyírni, locsolni - és mindezt úgy 400 éven keresztül. Most elegendő, ha mi erre a nyárra koncentrálunk - ez sem éppen kis kihívás, tekintve a hektikus időjárási viszonyokat.

Fotó: Shutterstock.com

A fűmag elvetését – aminek szintén megvan a maga titka – általában érdemes szeptember eleje és október vége között elvégezni. Mivel ez még bőven odébb van, koncentráljunk inkább a már meglévő zöldfelületeinkre, melyeket bizony igencsak próbára tesz a szélsőséges időjárás.

Lássuk a legfontosabb szabályokat, ha valóban egységesen zöld, puha, tömött pázsitot szeretnénk!

– Mindig nagyjából azonos időközönként nyírunk füvet, lehetőleg 4-5 centiméter magasra. A 4-5 legyen a varázsszám: a fűnyírót (igen, fűnyírót, a motoros kasza erre természetesen nem alkalmas) ennyi naponta tologassuk végig a gyepünkön! A fűnyíró kése legyen éles, ne csak elfektesse a fűszálakat.

Fontos, hogy rekkenő hőségben ne nyírjunk füvet, nem csak nekünk nem tesz jót, de ilyenkor a fűszálak vége is könnyen megperzselődik a vágás nyomán.

– Ha nem nyírjuk túl alacsonyra a füvet, akkor egy csomó problémát megspórolunk magunknak. Egyfelől: nehezebben szárad ki a talaj, másfelől – ha ráadásul megfelelő sűrűséggel vetettük el annak idején a fűmagot – nem nagyon engedünk teret a gyomoknak.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 8. számának 64. oldalán!)

Címkék: gyepkezelés, fűnyírás, öntözés, fűmag elvetése, műtrágyázás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!