A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Céline Dion: A happy end még várat magára

A francia-kanadai származású Céline Dion karrierje mesébe illő, élete viszont tele van fájdalmas megpróbáltatásokkal. A többszörös Grammy-díjas énekesnő márciusban ünnepli 54. születésnapját, de ha a maga mögött hagyott évekre gondol, összemosódik a bánat és az öröm. A különleges hangú dívát az egész világ ismeri, vagy legalábbis azt hisszük, hogy ismerjük. Mert azt a nőt, aki egész életében csak egy férfit szeretett, talán senki sem ismerheti igazán.

Fotó: Shutterstock.com

Céline, a csodagyerek

Céline életútja legalább olyan különleges, mint az az énekhang, amellyel a sors megáldotta. Egy zeneszerető család 14. gyermekeként látta meg a napvilágot a kanadai Charlemagne városában, 1968. március 30-án. Ötéves korától kezdve arról álmodozott, hogy világhírű énekesnő lesz, s hogy ez valóra váljon, családja mindent megtett, amit csak lehetett.

12 éves volt, amikor egyik bátyja és édesanyja megírta első saját Ce n’était qu’un rêve (Csak álom volt) című dalát, melyet egyenesen René Angélil zeneproducernek küldtek el. A férfi szinte azonnal beleszeretett Céline hangjába, és elhatározta, sztárt csinál belőle. 1981-ben jelzálogot vett fel saját házára, hogy kifizethesse Céline első stúdióalbumát. A lemez bejött, a helyi listák élére került, és Québec sztárjává tette az énekesnőt. De ez még csak a kezdet volt…

Az eurovíziós dalfesztiváltól a Titanicig

Céline 25 évesen
Fotó: Northfoto

A még nagyobb ismertséget az hozta el számára, amikor Svájcot képviselve részt vett az 1988-as eurovíziós dalfesztiválon, és meg is nyerte a dublini versenyt. De az igazi nemzetközi áttörést a Peabo Brysonnal alkotott duettnek köszönheti: A Szépség és a Szörnyeteg című film betétdala Oscar- és Grammy-díjat ért.

Ettől kezdve sorra adta ki az angol és francia nyelvű albumokat, és a Grammy-díjak sem maradtak el. 1996-ban tovább erősítette hírnevét azzal, hogy felkérték, hogy az atlantai nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén énekelje el a The Power of the Dream című dalát.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a legsikeresebb dala, a My Heart Will Go On, amelynek írója és zeneszerzője James Horner és Will Jennings, producere Horner és Walter Afanasieff volt. A Titanic című film betétdala világszerte a könnyűzenei listák élére repítette Diont, és szinte a védjegyévé vált, noha amikor először meghallgatta a zenét, nem is tetszett neki, kizárólag ügynöke, René (aki közben a férje is lett) rábeszélésére vállalta el.

A dal újabb Oscar- és Golden Globe-díjat hozott számára, mint a legjobb eredeti filmbetétdal. 1998-ban tovább erősítette hírnevét a popdívák között, miután felkérték, hogy a VH1 Divas Live című műsorában szerepeljen Aretha Franklin, Gloria Estefan, Shania Twain és Mariah Carey mellett. Ekkorra már tényleg elmondhatta magáról: „világsztár lettem”.

Az igaz szerelem, melyet a halál sem tud szétszakítani

Így festett a pár az esküvőjükön Montreálban
Fotó: Northfoto

Dion a szerelemben is magasra tette a mércét. Kevesen mondhatják el magukról, hogy egész életükben egyetlen férfit szerettek. Célinnel ez is megtörtént. Sőt, neki talán egyetlen férfival volt szerelmi kapcsolata egész életében (erre enged következtetni több életrajzi filmje is).

Tizenkét éves volt, amikor először találkozott menedzserével és későbbi férjével, René Angélillel. Kapcsolatuk 1987-ben kezdődött, melyet még eljegyzésük után (1991) is sokáig titkoltak. Nem véletlenül. A pár között ugyanis tetemes, 26 évnyi korkülönbség volt. Végül Dion 1993-ban megtörte a csendet: a The Colour of My Love című albumának ajánló részében a „szerelme színének” nevezte Renét.

A fényűző esküvőt, amelyet a kanadai tévé élőben közvetített, 1994 decemberében tartották meg. Gyereket is szerettek volna mindennél jobban, ám ez nem jött össze. Az énekesnő a karrierjét is háttérbe szorította egy időre, kisebb műtétjei voltak egy termékenységi klinikán, végül mesterséges megtermékenyítés után születhetett meg 2001-ben első gyermekük, René-Charles Angelil. Kilenc évvel később, ugyancsak megtermékenyítési eljárást követően Céline ikrekkel lett terhes. A fiúk Eddy és Nelson 2010 októberében születtek meg, édesanyjuk ekkor 42 éves volt, édesapjuk pedig 68.

Ám a boldogságuk már nem lehetett felhőtlen, noha végtelenül szerették egymást: Renénél 2001-ben gégerákot diagnosztizáltak. Az évek során állapota hol jobb, hol rosszabb lett, de a férfi küzdött, rendületlenül. Dion 2015 nyarán egy interjúban is beszélt végtelen harcukról: „A legnagyobb feladat az életemben jelenleg az, hogy megmondjam a férjemnek: jól vagyunk, és vigyázni fogok a gyermekeinkre. Amikor azt látod, hogy valaki ilyen erősen harcol az életben maradásért, az rád is hatalmas hatással van.”

Az utolsó pillanatokig együtt voltak. Végül 2016. január 14-én Céline osztotta meg a tragikus hírt: „René a reggeli órákban elhunyt Las Vegas-i otthonunkban”. A tragédiát azonban újabb követte: két nappal René halálát követően az énekesnő bátyja, Daniel is alulmaradt a rákkal való küzdelemben. Dion majdnem elveszett a gyászban.

Hat év telt el azóta, de Dion férje iránt érzett, el nem múló szeretetét az idén januári évfordulón kitett Instagram-posztja is jól mutatja: „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy jól vagyok. Legalább százszor gondolok rád naponta, mert a hangom visszhangjában hallom a szavaidat, mintha csak ott lennél… Hiányzol” – írta René fekete-fehér fotója alá.

Francia vagyok, az is maradok!

Születésnap édesanyjával
Fotó: Northfoto

Az énekesnő mindig is erősen kötődött francia gyökereihez. Olyannyira, hogy az 1990-es Félix-díj átadásakor visszautasította ’az év angol nyelvű művésze’ kategóriában neki ítélt díjat, mondván, ő nem angol nyelvű művész, mert mindig is francia művész volt, és az is marad.

Céline Dion eddigi munkássága során 23 stúdióalbumot, hat élő lemezt, 20 válogatásalbumot, öt jótékony célú lemezt és 138 kislemezt adott ki. 1981 és 1987 között csak francia nyelvű lemezei jelentek meg, és a mai napig nincs olyan fellépése, ahol nem énekelne franciául.

Zenei sokszínűségét elismerései is bizonyítják: többek között öt Grammy-, tizenkét World Music Awards, hét American Music Award, hét Billboard Music Award, huszonegy Juno- és harminckilenc Félix-díjat vehetett át. 2004-ben, miután a lemezeladások átlépték a 175 millió példányszámos határt, az énekesnő Chopard Diamond-díjat kapott a World Music Awards díjátadó rendezvényen mint minden idők legsikeresebb művésznője. A Sony Music Entertainment szerint Céline Dion már több mint 200 millió albumot adott el világszerte.

Reklámarc és jótékonyság

Fotó: PuzzlePix

Tavaly mutatták be a mozikban az Aline – A szerelem hangja című filmet Céline Dion életéről. A filmben sok minden kiderül róla, többek között, hogy a tehetségén túl mennyit tanult és küzdött a sikerért. Tinédzserkorában egyáltalán nem tartotta magát szépnek, ezért egy teljes évet arra szánt, hogy átalakuljon: fogorvoshoz, stílustanácsadókhoz járt, fodrászok és stylistok vették a kezükbe.

Ma sem klasszikus szépség, de süt róla az elegancia, amit a Chrysler és a Coty Inc. is meglátott benne, utóbbi a Celine Dion-parfümök forgalmazására szerződött vele. Az Air Canada is felkérte a reklámkampányára 2008-ban. Dion aktív támogatója számos jótékonysági szervezetnek is, például a Kanadai Cisztás Fibrózis Alapítványnak.

De csatlakozott a McDonald’s által szponzorált World Children’s Day pénzgyűjtési akcióhoz is, ezenkívül több természeti katasztrófa áldozatainak is szervezett már gyűjtést, vagy adományozott nagyobb összeget: a 2008-as szecsuani földrengés után az énekesnő 100 ezer dollárral támogatta a China Children & Teenagers’ alapítványt.

Friss és szomorú bejelentése

Fotó: Northfoto

„Összetört a szívem. A csapatom és én nyolc hónapja dolgozunk az új műsorunkon, és annyira elszomorít, hogy nem tudjuk a show-t most novembertől bemutatni, hogy arra nincsenek szavak” – kezdte közleményét Céline Dion az Instagramon 2022. január 15-ei posztjában. Az 54 éves énekesnő a legfrissebb hírek szerint épp egy új fellépéssorozatot kezdett volna, de betegsége miatt lemondták koncertjeit. Talán márciusban már újra színpadra fog lépni (lapzártánkig még nem dőlt el – a szerk.).

„Céline-nél súlyos és makacs, görcsös izomösszehúzódások jelentkeztek, amelyek miatt nem tud fellépni. Orvoscsapatunk folyamatosan vizsgálja és kezeli őt. A tünetei azonban nem teszik lehetővé, hogy részt vegyen az új show próbáin” – írja a menedzsment közleménye. Az, hogy pontosan milyen betegséggel küzd Dion, nem derül ki, de az énekesnő próbál optimista lenni: „Most a gyógyulásra kell koncentrálnom… Túl akarok lenni ezen, amilyen gyorsan csak lehet” – írja angol és francia nyelvű posztjában.

Az 52 koncertes turnét először 2020 márciusában a pandémia hiúsította meg, így akkor budapesti fellépése is elmaradt. Jelenleg az európai koncertsorozatot, amelynek első állomása május 25-én Birminghamben lesz, még nem mondták le. Így talán mi is reménykedhetünk abban, hogy júniusban Magyarországon is fellép a világ egyik legszebb hangú énekesnője, Céline Dion. 

Címkék: céline dion élete, céline dion sikerei és pályája, rené angelil, my heart will go on, titanic betétdal, a szerelem hangja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!