A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Borászat és gasztronómia összefogása

A Balaton Bora nem egy pincészet terméke, hanem többen is készíthetik, de csak akkor nevezhetik így, ha az adott bor megfelel a Balatoni Kör által közösen kialakított követelményeknek és elképzeléseknek.

Fotó: Thinkstock

Istvándy Gergely a badacsonyi Istvándy Pincészet második generációs borásza, adásunk vendége, és egyik alapítója annak - az adásunkban is emlegetett -  Balatoni Körnek, amelyben a környék borászai és vendéglátósai fogtak össze.

„Az ifjabb generáció látja, hogy vannak jó példák az összefogásra a különböző borvidékeken országosan is. Balatoni szinten nem lehet csak egy-egy pincészet sikeres, és szükség lenne arra is, hogy identitást adjunk ennek a borvidéknek.

Sokan, akik eljöttek ide nyaralni, nem azonosították a borral a Balatont. Különálló pincék voltak, most a Balatoni Kör, kiegészítve a gasztronómiával, átfogja ezt az egészet. Idén májusban debütáltunk a Balaton Borával, és így vált konkrétan egy áru, ami ezt a borvidéket jellemzi, közösségi termékké, ami előrevisz" – meséli a fiatal borász, akitől megtudtuk, a Balaton Bora nem más, mint az olaszrizling:

„Lefektettük az alapkövetelményeket: ez a bor csakis egyetlenegy szőlőfajtából készülhet, ami az olaszrizling. Ez a Balatonra jellemző és a legnagyobb területen termesztett szőlő. Rögzítettük a technológiai előírásokat is, hogy kicsit egységesebb legyen az összkép.

Az olaszrizling elég változatos, minden pince másképp készíti, de szerettünk volna egységes minőséget, és belőttünk egy alkoholszintet: 11-12 fokot. Ami azt jelenti, hogy nem testes bor készül, ezen belül mindenkinek saját szabadsága, hogy a maga pincéjének megfelelőt állítson elő. Ami még közös, az a technológiai fegyelem, és hogy a végén egy jó minőségű, tiszta bor szülessen."

Aki követi a receptet, az pedig elmondhatja, hogy övé a Balaton Bora: „Egységes csomagolást kap, amire más borvidéken már van példa. De olyan, hogy a balatoni régió öt borvidéke összefogjon, még nem történt. A cél, hogy hasonló stílusú, karakterű borok készüljenek ebben a kategóriában. Korábban ez nem volt jellemző.

A Balaton Bora májusban, a Gourmet fesztiválon debütált, és most kerül forgalomba. Több mint húsz pincészet vett részt az eseményen, és mindegyik bemutatta a Balaton Borát a 2015-ös évjáratból, szakemberek által minősítve" – erősíti meg Istvándy Gergely, aki azt is elmondta, hogy azok az éttermek kínálják ezt a bort, amelyek tagjai a Balatoni Körnek.

Címkék: balaton, borászat, badacsonyi borászat, balaton kör, istvándy pinészet, balaton bora, olasz rizling

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!