A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Boldogságbiznisz

A boldogság utáni vágyunk kicsit a fogyókúrához hasonlatos. Sokan bármennyit megadnának egy olyan csodakapszuláért, ami gyors boldogságot ígérne, ahogy diétázás idején is összevásárolunk mindenféle vackot, ami persze nem használ, csak azt az érzetet kelti, mintha tettünk volna valamit.

Fotó: Shutterstock.com

VARÁZSSZÓ, ami konferenciatermeket tölt meg, könyveladási rekordokat produkál, és számunkra is elérhető, ha valóban akarjuk. Ennyi lenne? Csak akarni kell? A boldogságra való képességünk nagyon eltérő. Van, aki az apróságokban is meglátja a szépet, mások mindig valami csúcsélményre vágynak, és nem adják alább.

Olyan is akad, aki egyszerűen nem tanulta meg a családjában, hogyan kell boldognak lenni. Megint mások mindig valami külső dologtól várják, és soha nem néznek szét önmagukban. Nem kell aggódni, ha minden kötél szakad, segítségül hívhatjuk a tekintélyes szakirodalom remekeit, és akkor aztán ráérzünk a dologra. Vagy mégsem?

Tettekre kell váltani!

Azt gondolnánk, az internet korában az önsegítő könyveknek leáldozott. Hiszen elég beütni a keresőbe, hogy boldogság, és már zúdul is ránk a tartalom. Videók, hanganyagok, cikkek sokasága igyekszik útmutatást adni. Nagy piac ez, kérem szépen, ahol elférnek a papírillatú, színes, szagos könyvek is, csak legyen jó, nagy betűvel kiírva a fedőlapra a boldogság szó.

Sonja Lyubomirsky régóta kutatja a boldogságérzet növelésének lehetőségeit. "Hogyan legyünk boldogok?" című könyvében több kutatásra alapozva többek között az alábbi gondolkodási és viselkedési mintákat társítja a boldog emberekhez: ápolják és élvezik emberi kapcsolataikat, képesek kifejezni a hálájukat azért, amijük van, segítőkészek, optimistán tekintenek a jövőbe, rendszeresen figyelmet fordítanak a testmozgásra, igyekeznek a jelenben élni, mélyen elkötelezettek a céljaik mellett és képesek megbirkózni a kihívásokkal.
Persze azért itt sem érkezik tálcán a megoldás. Egyesek például megriadnak attól, ha a szerzők a kényelmes olvasgatás közben cselekvésre biztatják őket. Mások úgy gondolják, majd akkor váltják a könyv tartalmát tettekre, ha már az utolsó betűig mindent elolvastak.

Az önsegítő irodalom bősége sokszor azt az érzetet kelti, hogy a megoldás csak egy karnyújtásnyira van tőlünk. Nos, ha így lenne, mindenki elolvasná a tutit, és élne boldogan.

Nem egy leányregény

És akkor most jön a lehangoló hír: attól, hogy elolvassuk a szakirodalmat, még nem lesz jobb. Megfogadni, befogadni, alkalmazni, gondolkodni, cselekedni kell. Az önsegítő irodalom olvasása külön műfaj. Nem olyan, mint egy regényé, amit az elejétől a végéig kiolvasunk, és nem kell hozzá más, csak a könyv meg mi, no meg egy kis idő. Amikor tanácsadó könyveket olvasunk, kell még néhány színes toll és cetli, hogy bejelöljük és kijelöljük, ami számunkra fontos.

Ha mégis maradnánk az online formátumnál, a könyvjelzőzésnél is elegánsabb megoldás a getpocket-alkalmazás. Ha érdekes anyagra bukkanunk, de éppen nincs időnk elolvasni, egyetlen gombnyomással becsúszathatjuk a 'virtuális zsebünkbe', s később bármikor elővehetjük onnan.

A számunkra fontos részleteket így mindig újra olvashatjuk - amikor éppen szükségünk van rá, de a jó tanácsnak csak akkor van értéke, ha megfogadjuk.

Címkék: boldogság, olvasás, sonja lyubomirsky, selfhelp

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!