A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Bizonyos tulajdonságok hajlamosítanak a függőségre

Mindenkinek vannak szenvedélyes pillanatai. Mindenki fogyaszt néha alkoholt, és megveszi a heti lottó- vagy totószelvényét. Minden nő imád vásárolni, és minden férfi szereti a szép női testet. Ez még nem azt jelenti, hogy függő.

Fotó: Shutterstock.com

Nem csak a drogos függő

Az addiktológusok egyetértenek abban, hogy függő személyiség nem létezik, vannak azonban olyan személyiségjegyek és tulajdonságok, amelyek hajlamosítanak valamilyen függőségre.

Gyakran azt gondoljuk, hogy függő csak alkoholista vagy drogos lehet. De ez tévedés. Ha valaki nem tudja legyőzni a vásárlás iránti vágyát, és bár tudja, hogy fölösleges megvennie a tizedik pár ugyanolyan fekete cipőcskét vagy retikült, mégis újra és újra elkölti rájuk a pénzét, és ráadásul fel sem veszi, akkor van esély arra, hogy ő vásárlásfüggő.

Ha képtelen ellenállni a szerencsejátékok kihívásának, és megvesz minden sorsjegyet, játszik mindennel, fogad minden sportban, az egész élete az online lóversenyek és pókerpartik bűvöletében telik, akkor biztosan szerencsejátékfüggő. De vannak a partnereket örökösen cserélgető, ágyba bújás nélkül egy napot sem tűrő szexfüggők, akiknél nem számít, hogy hol, mikor és kivel, csak legyen meg a napi betevő szex.

Nem gyengék és nem rosszak

A pszichológusok és addiktológusok szerint is léteznek olyan tulajdonságok, amelyek függőségre hajlamosítanak. Jellemzően a szorongó, impulzív, kockázatot szívesen vállaló és a könnyen depresszióssá váló embereket veszélyezteti, hogy valaminek a rabjává legyenek.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 12. számának 40. oldalán!)

Címkék: szenvedélybetegség, addiktológia, szerencsejáték függőség, vásárlás függőség

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!