A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Befőzés 2.0

Tartósítószer nélküli, vegyes ízesítésű és nyers lekvár - a befőzés új trendje. Vége a hosszadalmas kevergetésnek, minden egy óra alatt megvan.

Fotó: Thinkstock

Az egészségkultusz a lekvárkészítést is elérte. Minek a hozzáadott fehér cukor, ha kikerülhető nyírfacukorral, minek tartósítószer, ha elhagyható, és miért lenne egy lekvár pusztán barackízű, ha meg lehet bolondítani egy kis ribizlivel vagy egy kis bodzával?

Nagyanyáink mintha szándékosan szántak volna napokat a befőzésre. Már egy ideje vége a megszokott tízórás munkának, az otthon készített lekvárok, szörpök egy óra alatt elkészíthetők. Nem kell mást tenni, mint az idénygyümölcsből érett szemeket választani, megmosni, ízlés szerint ledarálni vagy passzírozni, illetve csak apróra vágni. A természetben is előforduló pektinnel zselésíteni – de helyenként ez is elhagyható –, nyírfacukor vagy nádcukor hozzáadásával felfőzni, majd nagyjából tíz perc után levenni a tűzről, és a csírátlanított üvegbe tölteni.

A csírátlanítás a titok
A csírátlanítás kulcsfontosságú, mert tartósítószer nélkül könnyen megromlik a főzet, ha nem figyelünk. Az edény alapos elmosása után negyedóráig érdemes forralni az üveget a tetejével együtt, majd csepegtetőn szárítani. Semmiképp sem szabad eltörölni! Az így fertőtlenített edénybe végül beleönthetjük a főzetet, majd felfordítva öt percig hűlni hagyjuk. A hosszas dunsztolás sem szükséges már, ha kihűlt az edény, el lehet tenni.

Sokan a biztonság érdekében a befőttet két réteg fóliával fedik, amelyek közé szalicilt tesznek: ez végül nem kerül bele az élelmiszerbe, és el is hagyható. A cukor tartósít.

Kevert ízek
Hogy a lekvár ízesebb legyen, sokan bolondítják meg az alapízt egy másik gyümölccsel, esetleg valamilyen fűszerrel. Így születik manapság a vegyes ribizlilekvár, a ribizlis baracklekvár, a bodzás, almás baracklekvár, a rozmaringos körtelekvár, vagy a levendulás birsalmalekvár.

Nyersen is jó
Már azoknak sem kell lemondaniuk a lekvár élményéről, akik a nyers táplálkozás hívei. Nincs más dolguk, mint az idénygyümölcsöt megaszalni, vízbe áztatni fél óráig, egy óráig, amíg meg nem szívja magát, és fel nem veszi nagyjából az eredeti formáját, állni hagyni, majd mindezt összeturmixolni. Az eredmény egy krémes állagú zselé lesz, amit ugyan nem lehet hónapokig állni hagyni, ám mivel a házi aszalású gyümölcs száraz helyen jól tárolható, az év bármely szakaszában készíthetünk nyers lekvárt. Húsokhoz, és kenyérre kenve is ízletes. 

Címkék: lekvár, nyers, tartósítószer, csírátlanítás, egészségkultusz, lekvárkészítés, befőzés, dunsztolás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!