A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Bécs, de most másképp

Bécs? Ugyan! Ezerszer voltam már! Unom. Bokáig koptattuk a lábunk a Kärtner Strassén, a Stephansdom előtt, a Grabenen kószálva, hogy a Burg mellett kijussunk a Ringre, onnan végig a Mariahilferen. Elismerem, többet voltunk a Shoping City Südben, mint a Múzeumnegyedben, de kívülről fújom a Ring nevezetességeit: Iszogattam a Grinzingben. Voltam itt a karácsonyi vásárban, és az új évi árleszállításoknál. Mi újat tudna adni Bécs?

Fotó: Shutterstock.com

Bécs ezerötszáz éve a keleti és a balkáni népek nyugati kapuja. Hol remény, hol fenyegetés. Mi, magyarok is sok ezren élünk, dolgozunk, tanulunk és szórakozunk itt. És amikor már azt hisszük, nincs benne semmi renkívüli, Bécs megvillantja legújabb arcát, felnevet, és megink utolérhetetlen. Amúgy meg egyszerűen Európa legélhetőbb városa.

Bécsi beugró egy órára

Akár órák alatt is meg lehet tervezni a tökéletes bécsi utazást. Hamar ki fog derülni, hogy a vonat nem a legjobb választás, drága és lassú (33 eurótól felfelé / 3 óra). Buszjáratok viszont szinte óránként vannak, már 3-4000 forintért. Az út is rövidebb valamivel.

Ehhez, ha kell, egy bécsi 24 órás közlekedési bérlet 8 euró, a kétnapos 14, és így tovább, egyre kifizetődőbben. Ha a látogató tud egy világnyelven, nyert ügye van, mert a város nevezetesebb látnivalóiról léteznek mp3-as idegenvezető anyagok, videók is.

De akár a magyar információkat is felolvastathatja magának a telefonjával majd a helyszínen. Ebből - amennyit kell - letölt. Lehet indulni, vannak éjjeli és hajnali járatok, amiken útközben akár alhat is.

Ha csak egy óránk van

Fotó: Shutterstock.com

Ha kocsival megyünk, esetleg átutazóban csak egy órára akarunk "beszagolni" a városba, érdemes az Operánál parkolni. (Az első óra 1,9 €, de a második már 5,80, és így tovább...) Egy óra bőven elég ahhoz, hogy az ember lesétáljon a Kärtner Strassén, és benyomást szerezzen arról, hol tart Bécs 2018-ban.

 Lesz, aki úgy vélekedik, az üzletek fele ugyanaz és ugyanolyan, mint nálunk. Mások úgy találják majd, az üzletek és márkák feléről még soha nem hallott, az árak meg szédítők. "Hiába, ez Bécs, ez már a Nyugat!" 

Ennyi idő alatt is kiderülhet, a város még gondozottabb: tisztább és rendezettebb, mint bármikor. És legfőképp - Bécs előkelően nyugodt. Ahogy csak a zebra felé közelít a gyalogos, az autófolyam megáll. Az emberek fesztelenek, mosolygósok, büszkén végzik dolgukat. 

Bécs egy évtizede a legélhetőbb város Európában. Pedig dinamikusan fejlődik és nő. Lakosságának egyharmada nem itt született, hanem Szerbiában, Törökországban, Németországban és másutt. De a bennszülött bécsiek jó része is cseh, magyar, lengyel, és ki tudja, még milyen származású. Igen, a bécsiek a legkevésbé osztrákok.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 3. számának 54. oldalán!)

Címkék: bécs, hundertwasser, mumok, bécs biciklivel, gasometer

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!