A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Bécs, de most másképp

Bécs? Ugyan! Ezerszer voltam már! Unom. Bokáig koptattuk a lábunk a Kärtner Strassén, a Stephansdom előtt, a Grabenen kószálva, hogy a Burg mellett kijussunk a Ringre, onnan végig a Mariahilferen. Elismerem, többet voltunk a Shoping City Südben, mint a Múzeumnegyedben, de kívülről fújom a Ring nevezetességeit: Iszogattam a Grinzingben. Voltam itt a karácsonyi vásárban, és az új évi árleszállításoknál. Mi újat tudna adni Bécs?

Fotó: Shutterstock.com

Bécs ezerötszáz éve a keleti és a balkáni népek nyugati kapuja. Hol remény, hol fenyegetés. Mi, magyarok is sok ezren élünk, dolgozunk, tanulunk és szórakozunk itt. És amikor már azt hisszük, nincs benne semmi renkívüli, Bécs megvillantja legújabb arcát, felnevet, és megink utolérhetetlen. Amúgy meg egyszerűen Európa legélhetőbb városa.

Bécsi beugró egy órára

Akár órák alatt is meg lehet tervezni a tökéletes bécsi utazást. Hamar ki fog derülni, hogy a vonat nem a legjobb választás, drága és lassú (33 eurótól felfelé / 3 óra). Buszjáratok viszont szinte óránként vannak, már 3-4000 forintért. Az út is rövidebb valamivel.

Ehhez, ha kell, egy bécsi 24 órás közlekedési bérlet 8 euró, a kétnapos 14, és így tovább, egyre kifizetődőbben. Ha a látogató tud egy világnyelven, nyert ügye van, mert a város nevezetesebb látnivalóiról léteznek mp3-as idegenvezető anyagok, videók is.

De akár a magyar információkat is felolvastathatja magának a telefonjával majd a helyszínen. Ebből - amennyit kell - letölt. Lehet indulni, vannak éjjeli és hajnali járatok, amiken útközben akár alhat is.

Ha csak egy óránk van

Fotó: Shutterstock.com

Ha kocsival megyünk, esetleg átutazóban csak egy órára akarunk "beszagolni" a városba, érdemes az Operánál parkolni. (Az első óra 1,9 €, de a második már 5,80, és így tovább...) Egy óra bőven elég ahhoz, hogy az ember lesétáljon a Kärtner Strassén, és benyomást szerezzen arról, hol tart Bécs 2018-ban.

 Lesz, aki úgy vélekedik, az üzletek fele ugyanaz és ugyanolyan, mint nálunk. Mások úgy találják majd, az üzletek és márkák feléről még soha nem hallott, az árak meg szédítők. "Hiába, ez Bécs, ez már a Nyugat!" 

Ennyi idő alatt is kiderülhet, a város még gondozottabb: tisztább és rendezettebb, mint bármikor. És legfőképp - Bécs előkelően nyugodt. Ahogy csak a zebra felé közelít a gyalogos, az autófolyam megáll. Az emberek fesztelenek, mosolygósok, büszkén végzik dolgukat. 

Bécs egy évtizede a legélhetőbb város Európában. Pedig dinamikusan fejlődik és nő. Lakosságának egyharmada nem itt született, hanem Szerbiában, Törökországban, Németországban és másutt. De a bennszülött bécsiek jó része is cseh, magyar, lengyel, és ki tudja, még milyen származású. Igen, a bécsiek a legkevésbé osztrákok.

A MUMOK

Ha Párizs megér egy misét, akkor Bécs mindig megér egy napot. Aki így dönt, annak csak pár száz méterre kell az Operától parkolnia, a Museumsplatzon, a Mária Terézia-szobor szomszédságában. Itt egy óra ugyan 2 €, de egy napra ellehet ott a kocsi 10 euróért.

És rögtön jó helyen is vagyunk, mert innen csak pár lépés a MUMOK (Museum Moderner Kunst), Európa legnagyobb modern kori művészeti múzeuma, és egyben a mai Bécs legdivatosabb találkahelye. Senkit ne ijesszen meg a "legnagyobb" és a "múzeum" szó, az intézmény tele van örömmel és jókedvvel, ahol még a pénztár is felderíti az embert.

A 12 eurós belépőből számosan kaphatnak sok engedményt, nem csak az idősek és diákok, de jólesik látni, hogy gondoltak a munkanélküliekre is. És innen nincs messze a szokatlan csoda, az 1971-ben épült spittelaui szemétégető és távfűtőtelep sokkolón vidám építménye, vagy a szintén Hundertwasser által tervezett ház, amely 1985-re készült el: világszenzáció mindkettő.

A 90-es évek nagy újdonsága volt az úgynevezett Bermuda-háromszög kiépülése a Belváros alsó végében, mely nappal egy új életre kelt, szolid zsidó városrész, olcsó boltokkal, éjszaka viszont sokak tűnnek el a népszerű szórakozóhelyek vöröslő félhomályában.

Már a 2000-es évek látványossága a Gasometer, ami százéves, gigantikus gáztárolókból átalakított lakások, kollégiumok szórakoztató- és üzletközpontok lenyűgöző együttese: egy-egy külön kisváros üvegtető alatt.

És nemrégiben elkészült Bécs leghatalmasabb beruházása, a Hauptbahnhof, az persze a Főpályaudvar is, de inkább egy egész kerületnyi lakás, üzlet, iskola, átszállási pontokkal és kulturális létesítményekkel teli lüktető városrész, ahol 1100 vonat áll meg naponta.

Legjobb biciklivel

A legélhetőbb város? Mit is jelent ez? Többek között azt, hogy Bécs fele része zöld terület, park, és keresztül-kasul lehet biciklizni 1300 kilométer hosszú kerékpárhálózatán. Ezek legtöbbször valóban külön utak, járdától-úttesttől alaposan elválasztva, nem csak egy sárga csíkkal jelölve. A kölcsönzési díj 6 eurótól indul, és 30 euró egy teljes napra.

Túraút pedig, mint csillag az égen! A főváros évszázados nevezetességeit három óra alatt vezeti végig az idegenvezető egy tizenöt kilométeres útvonalon. (Ugyanez létezik este is!) Bármikor beleütközhetünk egy-egy híresebb bécsi zenekar ingyenes, kültéri koncertjébe.

Érdemes felkerekezni az északi és nyugati oldal napos szőlőhegyeire, vagy a Donauinselre, mely mostanság egyetlen hatalmas rekreációs élménypark. És életre szóló élmény a város környékére kibiciklizni, mert az olyan kisvárosok, mint Klosterneuburg vagy Mödling még mesésen romantikusak.

A barokktól a reneszánszon át a gótikus városkáig mindennel lehet találkozni, ez utóbbiakból Perchtoldsdorf lakosai sokat tudnak mesélni és mutatni Bécs és környékének hányattatott múltjából. Mert itt-ott a falakban még láthatóak a többszöri török ostrom ágyúgolyói.

És itt, a város határában, a szőlőtáblák között, a lugasos tornácokon, kockás abrosszal megterített asztaloknál még látni vadul dohányzó, enyhén kapatos, igazi osztrákokat!

Címkék: bécs, hundertwasser, mumok, bécs biciklivel, gasometer

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!