A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az vagy, amit megeszel...

...tartja a mondás. De mit várhatunk így azoktól, akik az üzemi étkezdéből, az iskolai menzán vagy a kórházi kosztból nyerik az energiájukat? Persze, vannak helyek, ahol a közétkeztetés üzemeltetőinek fontos, hogy ne csak olcsó, de egészséges és tápláló ételek is kerüljenek az asztalra, ám biztosan nem gondolnánk, hogy épp egy börtön lenne erről híres.

Fotó: Europress/Getty Images

Halleves rókagombával, bálnasteak tonhalszósszal és spárgával, majd a desszertek közül fagylalttorta friss nyári gyümölcsökkel. Alkohol helyett pedig Az utolsó nyár emléke című dal megy a háttérben, mert tisztességes ételhez tisztességes zene illik.

A fenti rendelést nem egy előkelő étteremben adták le. A fogások a Halden börtön szakácskönyvében szerepelnek, amit a főzőtanfolyamon részt vevő rabok írtak, fényképeztek és állítottak össze. A zenét is ők szerezték, a felvételt pedig a börtön stúdiójában készítették.

A norvég börtönfilozófia első pontja szerint ugyanis egy börtönnek, amennyire csak lehet, a kinti világhoz kell hasonlítania. A büntetés az elzárás, a szabadság megvonása, ezenkívül azonban minden fogvatartottnak pontosan ugyanazok a jogai, mint egy szabad embernek.

Na, de miért kell őket luxusételekkel tömni? Sok tisztességes ember nem teheti meg, hogy ilyen finomságokat egyen! – vethetik fel az ellenkezők. Természetesen a norvég börtönökben sem ez a mindennapi menü, csak néhány azokból az ételekből, amelyeknek az elkészítését a börtöntanfolyamon elsajátították a rabok, hogy büntetésük letöltése után akár egy jó nevű étteremben, szállodában helyezkedhessenek el.

A szakácstanfolyam pedig csak egyike annak a sokféle képzésnek, ami a munka mellett a fogvatartottak rendelkezésére áll, hogy amikor kikerülnek, nagyobb eséllyel találjanak olyan állást, ami sikerélményt és megélhetést is biztosít, és ami így nagyban csökkenti annak valószínűségét, hogy a világra dühösen, törvénytelen úton szerezzenek maguknak elégtételt és bevételt.

Az általános és középiskolai képzés mindenki előtt nyitva áll, de a választható tanrendben szerepel hegesztés, faművesség, számítógépes alapismeretek, angol, vagy a külföldiek számára norvég nyelv. Kreativitásukat pedig a zene, az írás vagy a kézművesség terén fejleszthetik a korábbi életükre jellemzőnél sokkal építőbb módon.

Az étkezés nem csak a mesterszakács-tanoncoknak fontos. Bármennyire is tiltják, minden börtönben sütnek-főznek a rabok. Azzal, ami épp a rendelkezésükre áll. Itthon a kerálót, vagyis a merülőforralót használják hihetetlen leleményességgel, de a börtönbüfében beszerezhető alapanyagokból még sütemény – kókuszgolyó, puding – is készül. Nem csak azért, mert a koszt olyan, amilyen.

Az együtt főzésnek közösségteremtő ereje van. Meg kell beszélni, mit tudnak összehozni a zárkatársak birtokában lévő alapanyagokból, ki mit tesz bele, ki készíti el.

A tervezés, a döntés mind olyan készség, amit a hagyományos börtönökben nem támogatnak, mert félelmetesnek tartják, így aztán azok, akik rossz döntéseik (értsd: elkövetett bűncselekmények) miatt itt töltik az idejüket, nem tanulnak meg helyzetet felmérni, mérlegelni és végül másokat is figyelembe véve dönteni. Ennek híján aztán hamar visszakerülnek a börtönbe, természetesen a kinti többség kárára.

Ezt ismerték fel Norvégiában, és döntöttek úgy, hogy – ahol erre lehetőség van – kisebb zárkaközösségek, 7-12 ember – együtt főzhet mindennap a közösségi helyiségben lévő konyhában. A legegyszerűbb krumplileves elkészítéséhez is együttműködésre, vitára, lemondásra és közös döntésekre van szükség.

Ahogy az ebédidőben szállingózó illatokból kivettem, a norvég börtönökben már sok jó döntés született. Kifejezetten sajnáltam, hogy engem nem hívtak meg. Ahogy ugyanis a felügyelők – akik nem ritkán vendégek ezeknél az étkezéseknél – elmondták, az étel itt gyakran jobb, mint az ő közkonyhájukon. Nem csoda. Ezek az emberek maguknak, egymásnak, szívvel sütnek-főznek.(a szerző pszichológus)

Címkék: főzés, bűnözés, börtön, norvégia, rabok, börtöntanfolyam, börtön-oktatás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!