A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az Északi-középhegység legszebb túraútvonalai

A világon az egyik legjobb dolog utazni, idegen tájakat, idegen embereket megismerni, más kultúrákat, ízeket, illatokat felfedezni. Sajnos ez az év valószínűleg nem az utazásokról fog szólni, mivel az emelkedő infláció, a brutális energiaárak, a gyenge forint sokunkat itthon maradásra kényszerít. Kimozdulhatunk azonban otthonról akkor is, ha kevés a pénzünk. Felfedezhetjük országunk csodás tájait, erdőit, szikláit, kolostorait. Pénzt sem kell nagyon költenünk, ha hazánk ismeretlen tájait gyalogosan bejárjuk.

Hegyen-völgyön át

Fotó: Shutterstock.com

Az Északi-középhegység hazánk talán legvadregényesebb tája. A Dunától keletre eső 11 400 négyzetkilométernyi területet a Duna, a Bodrog s az alföldi puszta határolja. Titokzatos völgyek és szurdokok, lenyűgöző sziklaalakzatok, misztikus barlangok, kristálytiszta hegyi patakok kísérnek utunkon, ha elindulunk.

Az iskolában biztosan tanultuk, de valószínűleg erősen kellene gondolkodnunk, ha fel akarnánk sorolni valamennyi hegységét. A Visegrádi-hegységet, a Börzsönyt, a Cserhátot, a Mátrát, aztán a Bükk, a Zempléni-hegység, az Aggteleki-karszt és a Cserehát neveit.

Lehet, hogy a horvát tengerpartot, vagy Ausztria síterepeit jobban ismerjük, mint ezeket a csúcsokat, völgyeket, megbújó történelmi értékeinket? Ha így van, talán érdemes ezekre a csodálatos hegységekre is időt szánni, s bejárni leghíresebb útjaikat, ösvényeiket. Ezek közül most hármat ajánlunk kora tavaszi túrázásra.

A Sasbércre vezető Bélapátfalvai gyalogtúra

A bélapátfalvai ciszterci apátság temploma
Fotó: Shutterstock.com

Első gyalogtúránk vezessen a Bélapátfalva határából induló tanösvényre. Utunk elején az erdőben bújik meg az egykori ciszterci apátok román stílusú kolostora, egy erdős-ligetes dombon fakadó forrás, a Háromkút mellett.

A kolostor Magyarország egyetlen épségben megmaradt román stílusú, ciszterci apátsági temploma. 1232-ben kezdték el építeni egy régebbi monostor mellé. A 14-15. században gótikus stílusban hozzátoldottak, illetve átépítették. Innen indulva, a kanyargós úton végigvezető 6 kilométer hosszú tanösvényre szánjunk kényelmesen másfél-két órát, hogy elolvashassuk a táblákat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 3. számának 61. oldalán!)

Címkék: hollókő, sztúpa, északi-középhegység, sasbérc, bélapátfalva, bél-kő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!