A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az élőgalamb-lövészettől az egyéni szinkronúszásig

Az olimpiára gondolva nekünk, magyaroknak alighanem ugyanazok a sportágak jutnak eszünkbe: elsősorban az úszás, a kajak-kenu, a vízilabda, a kézilabda, a vívás, a birkózás, az ökölvívás, a tornaszámok vagy épp az atlétikaversenyek. Ám az olimpiai paletta sokkal színesebb, főleg, ha történelmi távlatba helyezzük az ötkarikás játékokat.

Fotó: Europress/Getty Images

Az újkori olimpiák több mint százéves története így megannyi érdekes, esetleg ma már megmosolyogtató sportágat rejt. Az 1900-as párizsi játékokon egyenként elengedett élő galambokra lövöldöztek, a verseny végére mintegy 300 holt madár borította be a pályát…

Párizsban egy másik furcsa versenyszámra is sor került: az akadályúszás komoly kihívás elé állította a versenyzőket, akiknek csónakok alatt kellett átevickélniük, valamint a víz fölé helyezett rudakon is át kellett verekedniük magukat. 

Az első olimpiák visszatérő eleme volt a kötélhúzás, ahol nyolcfős csapatok rángatták egymást. Ugyanígy kötelező elem volt a kötélmászás, kezdetben 14, majd 7 méter magasra kellett feljutni, előbbinél a lábbal is, utóbbinál csupán a kéz használatával, de a versenyző mászási stílusát is pontozták. 

Egyetlenegyszer, a St. Louis-i olimpián szerepelt a roque, amely a krokett amerikai változatának tekinthető – de mi is az? Tudják, amikor egy húsklopfolószerű eszközzel kis kapukon kell átterelgetni a golyókat. 1904-ben roque-ban tarolt az Egyesült Államok, más nemzet ugyanis nem indított versenyzőket ebben a sportágban.

A jövő olimpiája
És hogy mely sportágak lehetnek a következő olimpiák debütánsai? Egyelőre öt szabadidős sportág felvétele van komolyan napirenden, így a karate, a fallabda, a baseball, a softball és a görkorcsolya szerelmesei reménykedhetnek leginkább. A magyar sporttársadalom pedig izgulhat, hiszen több sikersportágunk is veszélyben érezheti olimpiai létjogosultságát. Néhány éve a birkózás került le kevés híján az olimpiai porondról, de közvetíthetőségének korlátai miatt az egyébként is kevés nemzetet érintő kajak-kenu sok-sok versenyszámát is többen lecsökkentenék.

Szintén egyszer szerepelt az olimpiai menüben a motorcsónakázás: 1908-ban Londonban. A lovaglás egy extrém változatát, a lovas távolugrást is csak egy alkalommal csodálhatták meg olimpián a nézők, a győztes lovasnak és paripájának 6 méter 10 centis ugrása nem nyűgözte le sem a szervezőket, sem a nézőket, így le is vették gyorsan a sportágat a programról. Ennél egy fokkal sikeresebbnek bizonyult a már nevében is „kissé” ellentmondásos egyéni szinkronúszás, amely nem is olyan rég, 1988 és 1992 között volt ötkarikás versenyszám.

Míg 1896-ban Athénban még csak nyolc, klasszikusnak tekinthető sportágon belül rendeztek versenyeket (úszásból például négyet, atlétikából tizennégyet bonyolítottak le), a 2016-os riói olimpián már huszonnyolc sportág képviselteti magát.

Idén már golfot és rögbit is láthatunk az olimpián – és bármilyen furcsa, egyik sem újdonság: az előbbi 1900-ben és 1904-ben már szerepelt az olimpiai programban, a rögbisek pedig 1900 és 1924 között gyűrhették egymást a játékok keretében. A sportágak tehát jönnek-mennek az éppen aktuális trendeknek (és a sportágakat képviselők lobbierejének) megfelelően.

Címkék: olimpia, sportág, olimpiai szám

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!