A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az Atlanti-óceán virágoskertje

Madeirát nem véletlenül nevezik az Atlanti-óceán virágoskertjének. Hiszen itt egész évben buján zöldell és virágzik a természet. Minden napra betervezhetünk egy kirándulást valamelyik levada mentén, és párosíthatunk hozzá kulturális élményeket, illetve kulináris örömöket, hiszen itt mindent frissen fognak a tengerből.

Fotó: Shutterstock.com

Madeirai Kortárs Művészeti Múzeum

2015 októberében nyitotta meg kapuit a MUDAS, a Funchali Kortárs Művészeti Múzeum. Gyűjteménye 400 darabból áll, a portugál kortárs művészetet mutatja be az 1960-as évektől kezdve napjainkig. A hatalmas építészeti komplexum tartalmaz továbbá 200 férőhelyes előadótermet, könyvtárat, üzletet, kávézót, éttermet, kulturális szórakozási területet és parkolót.

A mai múzeum elődjét, a Kortárs Művészeti Múzeumot 1992-ben hozták létre, és a kollekciót a funchali São Tiago erődben helyezték el. Kortárs portugál művészeti gyűjteménye alapvetően művészeti galériáktól vagy maguktól a szerzőktől beszerzett alkotásokból, valamint a Regionális Turisztikai és Kulturális Titkárság egykori galériájában rendezett kiállításokról és magánszemélyektől származó adományokból áll.

A megnyitása óta számos izgalmas időszaki kiállításnak is otthont adott, zenei előadások, színdarabok, konferenciák és más változatos programok színtere.

A legszebb kilátás, amivel múzeum rendelkezhet

Fotó: Shutterstock.com

Az épületet Paulo David 1959-es születésű madeirai építész tervezte, szem előtt tartva józan esztétikai szempontokat, és lehetővé téve, hogy a múzeum belülről lenyűgöző kilátást nyújtson a tengerre és a környező hegyekre. Az épület nemzetközi elismerésben részesült, mégpedig Alvar Aalto-éremmel (2012) az építészetért és a tájba való tökéletes beilleszkedéséért, és jelölték a Mies Van Der Rohe Európai Kortárs Építészeti Díjra is (2005).

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 11. számának 63. oldalán!)

Címkék: gustav klimt, madeira, garajau, madeirai kortárs művészeti múzeum, iv. (boldog) károly osztrák főherceg

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!