A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az ártány, a göbe meg az emse

A disznó egy fatális félreértés áldozata. Ő ugyanis arra született, hogy boldog legyen, mi másért lenne különben az elejétől a végéig rózsaszín, miért lenne vicces turcsi orra és kunkori farkincája?

Fotó: Shutterstock.com

Az ember viszont azt hiszi, hogy a disznó egy mocskos, részeg, kövér, büdös állat, legalábbis ezekkel a jelzőkkel szokta emlegetni, és éppen ezért büntiből bezárva tartja, majd befalja. Pedig a disznó egyáltalán nem volna büdös, ha engednék a patakban viháncolni, és nem a saját ürülékében kellene szorongania a kis ólban.

Pedáns malac
A sertések disznó viselkedésének oka az ember. A természetben, vagy a számára megfelelő tágas helyen a disznó kifejezetten pedáns, például sosem ott végzi a dolgát, ahol amúgy hempergőzni szokott, hanem kijelöl magának egy illemhelyet, és mindig oda jár.

MALACSZÓTÁR
Kan - fiú disznó
Koca - lány disznó
Szopós malac - csecsemő
Süldő malac - bölcsis
Emse - csajszi disznó
Göbe - menyasszonykorú sertéslány
Magló - anyamalac
Ártány - sráckorában kiherélt disznó
Kanlott - bácsikorban kiherélt disznó
Éppen ezért, ha össze is sározza magát, egészen biztos, hogy nem kakis, tehát nem is büdös. Ráadásul még azzal sem vádolhatjuk, hogy a pufi testalkata miatt megizzadna a meleg nyárban, és emiatt izzadságszaga vagy lábszaga lenne, ugyanis nincsenek izzadságmirigyei.

Okos malac
És nem csak hogy tiszta, de még okos is. Jó, azért nem minden disznó olyan okos, mint a híres Babe, aki pásztorkutyává képezte ki magát, sőt, a birkák pszichológusává lett, de egészen biztosak lehetünk benne, hogy értelmes, sőt, a csimpánzéval is vetekedhet az IQ-ja.

Hogy például ne unja halálra magát az ólban, azzal szórakozik, hogy megtanulja kinyitni a reteszt vagy a kampót, és ha egyszer rájön a módjára, onnantól bármikor simán kisétál, sőt, Zorro módjára továbbgurul, és a társait is kiszabadítja a többi ólból.

A Pennsylvania Állami Egyetem professzorai húsz éven át vizsgálták a házi sertések értelmi képességeit, és döbbenten látták, hogy még a számítógép kezelésére is megtaníthatóak: érzékeny orrukkal és egy módosított botkormány segítségével kezelni tudják a kurzort, és emlékezetből megjelölik a már látott rajzot a többi között.

Erre csak egy csimpánz lenne betanítható.

Jó kismalac
Persze hogy jó, főleg bébikorában, kemencében megsütve, citrommal a szájában, szilveszteri lakomának. De jó hurkának, kolbásznak, rántott husinak, pörköltnek, csülkös bablevesnek, kenőmájasnak. Ó, ha tudta volna a világ keletkezésekor a boldognak kitalált disznó, hogy a böllér kése várja, biztosan nem kunkorintotta volna olyan viccesre a farkincáját.

Persze, vannak azért olyan emberek a világban, akik nem esznek disznót, de ők sem együttérzésből teszik, hanem mert tisztátalannak tartják, és tiltja a vallásuk.

Cuki malac
Azért van némi happy and is, mert nem minden malac sorsa a disznóvágás. Van olyan is, akit szeretnek, becsülnek, becézgetnek, vakargatnak, és felengedik a kanapéra szunyálni.

Persze, nem a 300 kilós fajtát, hanem a kisebbeket, amilyen például a csüngő hasú malacka, vagy ott van még a Micimackó legjobb barátja, aki sosincs otthon, amikor kéne, de attól még egy nagyon kedves és jó sorsra érdemes sertés.

Egyébként nekem is van otthon egy varacskos házi mangalicám, csak az kutya.

Címkék: állat, malac, rózsaszín malac, okos állat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!