A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az ártány, a göbe meg az emse

A disznó egy fatális félreértés áldozata. Ő ugyanis arra született, hogy boldog legyen, mi másért lenne különben az elejétől a végéig rózsaszín, miért lenne vicces turcsi orra és kunkori farkincája?

Fotó: Shutterstock.com

Az ember viszont azt hiszi, hogy a disznó egy mocskos, részeg, kövér, büdös állat, legalábbis ezekkel a jelzőkkel szokta emlegetni, és éppen ezért büntiből bezárva tartja, majd befalja. Pedig a disznó egyáltalán nem volna büdös, ha engednék a patakban viháncolni, és nem a saját ürülékében kellene szorongania a kis ólban.

Pedáns malac
A sertések disznó viselkedésének oka az ember. A természetben, vagy a számára megfelelő tágas helyen a disznó kifejezetten pedáns, például sosem ott végzi a dolgát, ahol amúgy hempergőzni szokott, hanem kijelöl magának egy illemhelyet, és mindig oda jár.

MALACSZÓTÁR
Kan - fiú disznó
Koca - lány disznó
Szopós malac - csecsemő
Süldő malac - bölcsis
Emse - csajszi disznó
Göbe - menyasszonykorú sertéslány
Magló - anyamalac
Ártány - sráckorában kiherélt disznó
Kanlott - bácsikorban kiherélt disznó
Éppen ezért, ha össze is sározza magát, egészen biztos, hogy nem kakis, tehát nem is büdös. Ráadásul még azzal sem vádolhatjuk, hogy a pufi testalkata miatt megizzadna a meleg nyárban, és emiatt izzadságszaga vagy lábszaga lenne, ugyanis nincsenek izzadságmirigyei.

Okos malac
És nem csak hogy tiszta, de még okos is. Jó, azért nem minden disznó olyan okos, mint a híres Babe, aki pásztorkutyává képezte ki magát, sőt, a birkák pszichológusává lett, de egészen biztosak lehetünk benne, hogy értelmes, sőt, a csimpánzéval is vetekedhet az IQ-ja.

Hogy például ne unja halálra magát az ólban, azzal szórakozik, hogy megtanulja kinyitni a reteszt vagy a kampót, és ha egyszer rájön a módjára, onnantól bármikor simán kisétál, sőt, Zorro módjára továbbgurul, és a társait is kiszabadítja a többi ólból.

A Pennsylvania Állami Egyetem professzorai húsz éven át vizsgálták a házi sertések értelmi képességeit, és döbbenten látták, hogy még a számítógép kezelésére is megtaníthatóak: érzékeny orrukkal és egy módosított botkormány segítségével kezelni tudják a kurzort, és emlékezetből megjelölik a már látott rajzot a többi között.

Erre csak egy csimpánz lenne betanítható.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 31. számának 72. oldalán!)

Címkék: állat, malac, rózsaszín malac, okos állat

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!