A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Aranyanyu döntősök 2.

Szeptemberben lezárult a Richter Aranyanyu Díj jelölési szakasza, és most nyilvánosságra kerültek a döntősök nevei is. Az előző lapszámban már bemutattunk nyolc jelöltet, most pedig következzenek az orvos, a pedagógus, az egészségügyi dolgozók és a szociális területen dolgozók kategória további döntősei. Szavazni rájuk a www.aranyanyu.hu oldalon lehet november 22-ig.

Orvos kategória

Dr. Lévay Bernadett

Dr. Lévay Bernadett
Fotó: Richter G. Rt.

Lévay Bernadett olyan „csodabogár” onkológus, sebész, plasztikai sebész, aki humorával, optimizmusával és kimeríthetetlen energiáival bearanyozza az Országos Onkológiai Intézet cseppet sem vidám mindennapjait. A doktornő titka, hogy imádja a hivatását, kisgyerekkora óta sebész szeretett volna lenni.

A plasztikai sebészetben a legfontosabb, hogy egyes testrészeknek visszaadhatják a funkcióját, valamint az esztétikumát is, ám szerinte ennél sokkal több üzenete van egy-egy beavatkozásnak. A betegségből, balesetből, nehéz élethelyzetből felálló páciensek hitét, önbecsülését segít visszaszerezni a helyreállító vagy az esztétikai műtét, legyen szó daganatos betegség következtében elvesztett hajas fejbőrről, a nőiességet szimbolizáló mellekről vagy akár a várandósság folyamán kialakuló kötényhasról.

Ugyanez a cél motiválta Bernit, hogy elfogadja a megtisztelő felkérést, és csatlakozzon a Nők a nőkért nevű humanitárius misszióhoz. A szervezet keretében a szakma legjobb plasztikai sebészeivel járják a világot, és segítenek Afrikában és Indiában azoknak a nőknek, akik ellen gyakran a saját férjük, családjuk követett el szörnyű bűnöket, és akiknek Berniék nélkül nem lenne esélyük az emberhez méltó életre.

Dr. Fórizs Éva

Dr. Fórizs Éva
Fotó: Richter G. Rt.

Fórizs Éva felnőtt- és gyermekpszichiáter, addiktológus szakorvos. Évtizedek óta foglalkozik nemre, kultúrára, bőrszínre és vallásra való tekintet nélkül szenvedélybetegekkel, alkohol-, drog-, viselkedési vagy kapcsolati függőkkel.

Kezdő orvosként a Pomázi Munkaterápiás Intézet különböző osztályain dolgozott, majd a Liget utcai TÁMASZ Gondozóba került, ahol huszonhárom éven át gondozta az alacsony szociális helyzetű, sok problémával küzdő szenvedélybeteg családokat. Most a Nyírő Gyula Kórház TÁMASZ Gondozójának vezetője. Fórizs doktornő reneszánsz ember, aki a pszichiátria mellett ugyanúgy otthonos az idegen nyelvek, mint a képzőművészetek területén.

Fontos számára a szenvedélybetegek családi és spirituális hátterének megismerése, erőforrásaik feltárása. Szívvel-lélekkel tanít az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen felekezeti szociális munkásokat, és addiktológiai konzultánsokat a Semmelweis Egyetemen. A Józsefvárosban nőtt fel, jelenleg is önkéntesként dolgozik a függő és szerhasználó kismamákat segítő Józan Babák klubban, és több mint tizenkét éve kimeríthetetlen energiájú segítője az állami gondozott fiatalok Somogy megyei  Diófa Rehabilitációs Otthonának.

A szenvedélybetegségek a rabságról és a szabadságról szólnak. Éva elhivatott kincskereső, akit az vezérel, hogy megtalálja a minden emberben ott lakozó értéket a legszegényebbek, a hajléktalanok, az álláskeresők, a börtönviseltek körében is.
 

Pedagógus kategória

Furugh Switzer

Furugh Switzer
Fotó: Richter G. Rt.

Furugh Switzer kanadai–perzsa szociológus és tanár, aki húsz éve érkezett Magyarországra. Hamar szembesült azzal, hogy az általános iskolában már behozhatatlan hátránnyal induló roma gyerekek integrálása alapvető nehézségekkel jár. 

A Furugh által kifejlesztett „Meséd – Mesélő Édesanyák” programot az a felismerés hívta életre, hogy ha a gyermekeknek mesét olvasnak, akkor a kicsik fejlődő képességeik révén könnyebben beilleszkednek az iskola életébe, ott jobban teljesítenek, és tovább is maradnak meg a rendszerben. A közös meseolvasás azoknak az édesanyáknak biztosít támogató, szeretetteljes légkört, akiknek kudarcosak voltak a saját iskolai éveik, s akik korábban csak az alkalmatlanság érzésével találkozhattak a tanulás során.

A „Meséd...” foglalkozások végén az anyukák hazavihetik a könyveket, amiket a gyermekek nagy örömmel várnak. Így a projekt végére egy kisebb házi könyvtáruk lesz, amire sok családban szinte oltárként tekintenek. A folyamat során az édesanyák önbizalomra, önbecsülésre tesznek szert, pozitív élményekkel gazdagodnak az olvasás, a tanulás területén, és ezt természetes módon, magától értetődően tudják továbbadni a gyermekeiknek.

Emellett a meseolvasás az anya–gyermek-kapcsolat meghittségét is erősíti. Jelentős siker, hogy a projekt eredményeképpen hazánkban hatvan közösség, több száz nő és több mint ezer gyerek kapott új esélyt egy eredményesebb életre. A „Meséd...” program az országhatárt átlépve már sikeresen működik Macedóniában, Szlovákiában és Romániában is.

 

Varga Diána

Varga Diána
Fotó: Richter G. Rt.

Varga Diána pályafutását színészként kezdte, főként gyerekdarabokban játszott. Máig azt vallja, hogy a gyerekek a legönfeledtebb, legőszintébb közönség, feltöltődik, és gazdagabb lesz általuk.

A gyermekagykontroll-módszert használva annak szenteli életét, hogy segítse őket kiegyensúlyozott, elégedett fiatalokká válni. Az órai vagy a dolgozat előtti izgalomtól kezdve a jobb eredmények elérésén át a figyelemzavarral, hiperaktivitással, tanulással kapcsolatos problémák leküzdéséig bármiben számíthatnak rá a tanítványai. Népes rajongótábora szerint Dia megnyerő személyisége, magabiztossága, céltudatossága, türelme, hozzáértése páratlan.

Hiszi, hogy minden fejben dől el, és támogatja tanítványait, hogy bízzanak magukban, váltsák valóra az álmaikat. Számos jelölője között bőven akadnak eredményes élsportolók, vagy különböző nehézségekkel küzdő gyerekek szülei, akik mind szinte családtagként tekintenek Diára. Kapcsolata a gyerekekkel nem ér véget a tanfolyamok után, találkozókon, klubfoglalkozásokon oszthatják meg az élményeiket, így tényleg elmondható, hogy a tanuláson túl életre szóló barátság is fűzi őket példaképükhöz.

 

Egészségügyi dolgozók

Gitidiszné Gyetván Krisztina

Gitidiszné Gyetván Krisztina
Fotó: Richter G. Rt.

Gitidiszné Gyetván Krisztina laktációs szaktanácsadó, dúla, babamasszázs-oktató, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat védőnője. Saját anyává válása során értette meg, mennyire különbözőek a várandósságok, a gyerekek. Ezután képezte tovább magát egyre több területen, hogy minél szélesebb körű tudással támogathassa az édesanyákat, a családokat.

Az igény szerinti szoptatásban és gondozásban fontosnak tartja, hogy az anya, a gyermek és az apa igényei egyaránt jelenjenek meg. Bármilyen utat választ a család a gyerekgondozásban és -táplálásban, az elsődleges, hogy érezzék és élvezzék a környezetük támogatását. Kriszta szerint  a szemünk előtt zajlik egy csodálatos folyamat, melynek során a nők visszatalálnak a bennük lévő ősi tudáshoz: a kötődő típusú, a gyerekek és a maguk igényeihez igazodó neveléshez, s feladatunk, hogy ehhez támogató légkört teremtsünk.

A közreműködésével Zuglóban is létrehozott, de bárhol könnyen kialakítható bababarát helyekkel segíthetjük az anyákat abban, hogy ne érezzék magukat elszigetelve, anyaságuk miatt elzárva a külvilágtól. Kriszta hisz egy bababarát ország megvalósulásában és abban, hogy mindaz, amiről ma még előadásokat, tanfolyamokat tart, egyszer olyan természetes lesz, hogy beszélni sem kell róla.

 

Joánovits Andrea

Joánovits Andrea
Fotó: Richter G. Rt.

Joánovits Andrea Székesfehérvárott dolgozik dentálhigiénikusként, s igazi jótét lélekként ahol és akinek kell, segít. A mátraszelei lakóotthonnal egy kutyamentés során került kapcsolatba. Azonnal megkedvelte a faluszéli házban élő gyerekeket és a róluk gondoskodó dolgozókat.

Szakmájából adódóan első lépésként Andrea abban segítette őket, hogy minden eszközük meglegyen a megfelelő fogápoláshoz, és a szükséges fogápolási ismeretekkel is ellátta a csapatot. Mivel nem tudta és nem is szerette volna elengedni a kezüket, nagyobb baráti társaságát is bevonva közösen gondoskodnak arról, hogy az otthon semmiben se szenvedjen hiányt. Ruhaneműn és játékokon túl szükség esetén bútorokkal, műszaki cikkekkel járulnak hozzá a gyerekek kényelméhez,  de sort kerítettek már közös nyári táborozásra, strandolásra, kirándulásra is.

Mivel a mátraszelei épület nagyon rossz állapotban volt, egy napon nekiálltak, és azzal lepték meg a lakókat, hogy újjávarázsolták a házat. Az anyák napi virágültetésen, karácsonyi süteményosztáson át lehetetlen felsorolni, milyen ötletek valósultak már meg Mátraszelén Andreának köszönhetően, aki élő bizonyítéka annak, hogy összefogással, tenni akarással egy kis csapat hegyeket képes megmozgatni. Az otthon lakói pedig egyenesen azt állítják, hogy egy angyal szállt le közéjük. 

 

Szociális területen dolgozók

Kőpataki Katalin

Kőpataki Katalin
Fotó: Richter G. Rt.

Kőpataki Katalin pszichológus, szakterülete olyasmi, amire nincs is magyar szavunk, nem is tudjuk kezelni, pedig nagyon súlyos probléma: a gyerekek közt előforduló bullying-jelenség, ami egymás ismételt „piszkálását”, zaklatását, bántalmazását, kiközösítését jelenti személyesen vagy internetes csatornákon keresztül.

A fel nem ismert bullying számos tragédiáért felelős, becslések szerint évente világszerte 19 millió gyerek kísérel meg öngyilkosságot miatta. Magyarországon körülbelül minden harmadik gyermek érintett különböző formában – fizikai vagy lelki bántalmazást szenvednek el az iskolai közösségben.

Katalin amellett, hogy iskolapszichológusként dolgozik két helyen, állami gondozott gyerekeknek szervez adománygyűjtést és futball-tábort, és mesekönyvet is írt. Dinamikus, tettvággyal teli ember, aki a hivatásának él. Azon dolgozik, hogy egy érzelmileg intelligensebb, elfogadóbb világban éljünk. 

 

Tóthné Perei Márta

Tóthné Perei Márta
Fotó: Richter G. Rt.

Tóthné Perei Márta életét egy tizenkét évvel ezelőtti telefonhívás változtatta meg. Nem volt kérdés számára, hogy magukhoz veszik testvére hirtelen, tragikus körülmények között árván maradt öt gyermekét. Könyvelői állását feladva nevelőszülőként vállalta az akkor nyolcéves ikrek, Mirjam és Rebeka, a hatéves Debora, a négyéves Péter és a legkisebb, kétéves Jokébed nevelését.

Bár a gyerekek testileg és lelkileg is sok viszontagságon mentek keresztül, Márta és lelkész férje mindig annak szellemében segítettek feldolgozni nekik a történteket, hogy szeretettel emlékezhessenek a szüleikre. A gyerekek „Maminak” köszönhetően boldog családban élhetnek, soha semmiben nem szenvedtek hiányt, csupán a be nem fejezett kerítés és a soha ki nem ásott kerti medence helye mutatja, hogy Márta életében tizenkét éve az a legfontosabb, hogy az öt testvérnek minden tőle telhetőt megadjon.

Bár saját gyereke nem született, úgy érzi, ennél több szeretetet másnak sem tudna adni. A legnagyobb lány, Mirjam volt az ötletgazda, hogy Mamit jelöljék a díjra: úgy gondolják, így tudnák méltó módon kifejezni azt a hálát, amit nevelőanyjuk iránt éreznek. 

Címkék: aranyanyu 2015, bemutatás, döntősök

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!