A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, október!

Újra itt az ősz, van, aki régóta várja, és van, akiben most tudatosul igazán, hogy már nincs visszaút, vége a nyárnak. Az aranyruhába bújt falevelek egyre hullanak, és lassan felhúzzuk a jó meleg paplanokat, mert az éjszakák egyre hűvösebbek.

Fotó: Shutterstock.com

A sorban a nyolcadik

Az „October” szó latin eredetű jelentése, a „nyolcadik”. A római tradícióban az október a márciusban megkezdett munka befejezte, a hajósok, földművesek, katonák, akik márciusban tetették vízre hajóikat, fényesítették kardjaikat, októberben megpihentek, partra vontatták a hajókat, beolajozták fegyvereiket, hogy azok ne rozsdásodjanak télen.

Így, átvitt értelemben, úgy is tekinthetünk az októberre, mint az addig érlelt munkánk gyümölcsére, melyre az egész nyári időszakban vártunk.

A legrégebbi kalendáriumban mindszent havának nevezték, mert a hónap második felében már megjelenik a dér, esetleg az első hó is. De a mindszent hava mindenképpen utalás az elmúlással kapcsolatos novemberünkre.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 10. számának 6. oldalán!)

Címkék: október, skorpió, giovanni bernardore, asissi szent ferenc, mindszent hava, óra visszaállítás, téli időszámítás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!