A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, november!

Gyönyörű, bánatos, sejtelmes november! Dér fakította mezők, barnuló avar, folyondártól vöröslő sírkövek, és a szűnni nem akaró, szemetelő eső... Enyészet hava, Szent András hava, őszutó.

Fotó: Shutterstock.com

Márton-napi libalakoma

Jön a fogvicsorgató tél, ideje egy kis kalóriát venni magunkhoz. A Márton-napi libalakoma a torkoskodók egyik kedvenc ünnepe. Sült liba, töltött libanyak, libaleves, zúzapörkölt, hozzá jó bor.

Most kell jóllakni, mert aztán jön az adventi böjt, amikor már nem illendő folyton csak falni. Itt az idő, hogy kiválasszuk a legkedvesebb helyszínt, ahol a libapecsenyénket elfogyasztjuk, lehetőleg valami jó kis buli keretében.

Az ország szinte valamennyi szegletében sütik már a Márton-napi libát, sok helyen programok is várnak, például libafuttatás, kézművesműhelyek, na és az újbor megáldásának szertartása.

Többek között Hévízen is lesz libafesztivál, november 9-én és 10-én a Tavirózsa utcában! (https://www.programturizmus.hu/ajanlat-marton-napi-liba-heviz.html)

Advent előtt takaríts!

Azért szoktunk megőrülni vagy épp depresszióba esni az ünnepek tájékán, mert mindent az utolsó pillanatra hagyunk, és ez felemészti az energiánkat. Cselekedhetünk előre is!

Ha szép az idő, még gyorsan pucoljuk meg az ablakokat, mossuk ki a függönyt, dobáljuk ki a felhalmozódott sok mindent a lakásból, hogy december elején már díszítgethessünk.

Az is beleférhet az esős esték hosszú óráiba, hogy magunk csinálunk asztaldíszeket, adventi koszorút, ablakra akasztható, festett üvegképeket a legszebb ünnepre.

Karácsonyfadíszeket is kreálhatunk tobozból, aranyra festett dióból, ezüstpapírból a gyerekekkel, sőt, kisangyalt drótból és textilből, vagy csak egyszerű csomagolópapírból. Ha nagyon belejövünk, az ilyen kis díszek akár ajándékul is szolgálhatnak a szeretteinknek.

Készülj a karácsonyra!

Fotó: Shutterstock.com

Senkit nem szeretnék felizgatni, de már csak 6-8 hetünk van arra, hogy a megfelelő ajándékot kutassuk fel a szeretett személynek. A megfelelő ajándék ismérve az, hogy Ő örül neki, és nem mi.

Hagyjuk hát a pulcsit, inget, nyakkendőt, zoknit, vegyünk inkább valami igazán pasis ajándékot, belépőt egy régóta vágyott koncertre vagy meccsre, a kedvenc zenéjét cédén, egy nagyon menő repülősdzsekit (akár használtan), modellvasutat, vagy tudja az ég.

Az after shave-nél még egy saját kezűleg üvegfestett söröskorsó is kedvesebb, vagy egy olyan fürdőköntös, amelybe belehímezzük nevének kezdőbetűit.

A hónap gondolata

„Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük, játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben...

Két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak amikor megértek e találkozásra…

Megértek, nem éppen hajlamaikkal vagy szeszélyeikkel, hanem belülről, valamilyen kivédhetetlen csillagászati törvény parancsa szerint, ahogy az égitestek találkoznak a végtelen térben és időben, hajszálnyi pontossággal, ugyanabban a másodpercben, amely az ő másodpercük az évmilliárdok és a tér végtelenségei között.”
(Márai Sándor: Eszter hagyatéka)

Virágba borulva

Ugye, milyen mókás, kedves látvány egy virágok súlyától csüngő ágú, piros, rózsaszín vagy fehér karácsonyi kaktusz? Most kell beszerezni a növénykét, lehetőleg olyat, amelyen még alig serken a bimbó, hogy adventre, karácsonyra pompázzon.

Fotó: Shutterstock.com

Nagyon hálás, nem igényel különösebb bánásmódot. Brazília hegyvidéki területeiről származik, és alapvetően a hideg helyiséget szereti. Amikor virágzik, adjunk neki kicsit több vizet és napfényt, és valami kis tápoldatot.

Ha elvirágzott, csökkenhet a fény és a víz, tápoldat pedig nem szükséges, hadd pihenjen jövő télig. Ha jól gondozzuk, újra meg újra gyönyörködhetünk karácsonyi virágzásában.

November

1. Mindenszentek napja
2. Halottak napja
3. A Magyar Tudomány Napja
17. Dohányzás elleni világnap (WHO)
20. A gyermek jogainak világnapja
25. A magyar labdarúgás napja
30. Szent András napja

Címkék: karácsonyi kaktusz, márton napi libapecsenye, ajándékvásárlás, novemberi ünnepek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!