A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, november

November az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban. Az elnevezés a latin novem szóból származik, amely kilencet jelent, mert a római naptárban az év kilencedik hónapjának számított, mivel akkor még nem adták hozzá a január és február hónapokat az évhez. A népi kalendáriumban Szent András havának nevezik, a névadó ünnepnapját november 30-án tartják. Szent András egyike volt a tizenkét apostolnak, akik élőben hallhatták és láthatták Jézus tanításait.

Fotó: Shutterstock.com

A kelta eredet

November első két-három napja a halottak iránti tiszteletet és gyászt szolgálja, de ez kivételesen nem római, hanem kelta hagyományból ered.

A november elsején megtartott Mindenszentek napját csak a 9. és 10. század óta ünnepli az egyház, míg Angliában a kelta területeken már a 8. században is ismerték és ünnepelték ezt a hagyományt.

November 1-je volt ugyanis a kelta ősi vallás legfontosabb ünnepe, ez a nap jelentette számukra az év kezdetét. Ezen a napon áldozatokat hoztak halottaik tiszteletére. Később a hagyomány katolizálódott, így mi már csak mécsesekkel tisztelgünk a halottaink előtt.

Utóbbi tradíció egyébként a Krisztus utáni 1000. évre várt világvége tömegszorongásos hangulatában jött létre. Az emberek a világvégétől rettegve a halottak szellemeivel is békében kívántak élni, ezért a sírjaikra gyertyákat helyeztek.

Azt tartották, hogy ezen a napon, a halottak lelkei kiszabadulnak, és amikor később visszaszállnak a sötétségbe, könnyebben megtalálhatják sírjaikat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 11. számának 6. oldalán!)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!