A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, november

November az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban. Az elnevezés a latin novem szóból származik, amely kilencet jelent, mert a római naptárban az év kilencedik hónapjának számított, mivel akkor még nem adták hozzá a január és február hónapokat az évhez. A népi kalendáriumban Szent András havának nevezik, a névadó ünnepnapját november 30-án tartják. Szent András egyike volt a tizenkét apostolnak, akik élőben hallhatták és láthatták Jézus tanításait.

Fotó: Shutterstock.com

A kelta eredet

November első két-három napja a halottak iránti tiszteletet és gyászt szolgálja, de ez kivételesen nem római, hanem kelta hagyományból ered.

A november elsején megtartott Mindenszentek napját csak a 9. és 10. század óta ünnepli az egyház, míg Angliában a kelta területeken már a 8. században is ismerték és ünnepelték ezt a hagyományt.

November 1-je volt ugyanis a kelta ősi vallás legfontosabb ünnepe, ez a nap jelentette számukra az év kezdetét. Ezen a napon áldozatokat hoztak halottaik tiszteletére. Később a hagyomány katolizálódott, így mi már csak mécsesekkel tisztelgünk a halottaink előtt.

Utóbbi tradíció egyébként a Krisztus utáni 1000. évre várt világvége tömegszorongásos hangulatában jött létre. Az emberek a világvégétől rettegve a halottak szellemeivel is békében kívántak élni, ezért a sírjaikra gyertyákat helyeztek.

Azt tartották, hogy ezen a napon, a halottak lelkei kiszabadulnak, és amikor később visszaszállnak a sötétségbe, könnyebben megtalálhatják sírjaikat.

Fotó: Shutterstock.com

Szent Márton nyara

Portugáliában országszerte ünneplik Márton napját. A családok és barátok ilyenkor gyűlnek össze, sült gesztenyét esznek és bort, jeropiga-t (must és pálinka keveréke) és aguapé-t (gyenge vizezett bor) isznak. 

Itt úgy tartják, hogy miután Szent Márton a köpönyege felét odaadta egy koldusnak, folytatta útját, és a másik felét is elajándékozta egy szegény embernek.

A hideg időben hosszú útnak nézett elébe, de csodák csodájára a nap olyan erősen kezdett sütni, hogy a fagy felengedett. Mivel ez novemberben igen furcsa, isteni közbenjárásnak vették. Azóta is Szent Márton nyaraként emlegetik, ha ezen a napon a hideg időjárást megtöri egy-egy napsugár.

A november ennek a három csillagjegynek kedvez

Novemberben a Merkúr bolygóban van a Skorpió, a Vénuszban a Nyilas, a Marsban pedig a Mérleg, így ezen jegyű szülöttekkel különös dolgok történhetnek e hónap során.

A Skorpió szülöttei hatalmas energiát érezhetnek, és még késő éjjel is képesek lesznek dolgozni. A Nyilasok párkapcsolata sokkal intimebb lesz, mint bármikor valaha. A Mérlegek pedig egészen hidegfejűekké válhatnak, elkerülnek minden szenvedélyes kicsapongást, így sokkal összeszedettebbek lesznek, mint más időszakokban.

Fotó: Shutterstock.com

„Lehet-e némán teát inni véled?”

Esténként egy jó puha plédbe csavarva magunkat, kedvenc könyvünk mellé készítsünk egy kanna citromfűteát. Jó szolgálatot tesz, hogy elsimuljon a napi feszültség, hogy lassan, a párával együtt eltűnjenek a nyomasztó gondolataink. Csak kortyoljunk a mézzel ízesített teából, lassan megnyugszunk, és az immunrendszerünk is jól jár. 

Ó, a Balaton!

Hogy is telhetne el ez a hónap jó falatok és jó borok nélkül? Az alábbi programok különös szépségét, békés tempóját  a novemberben már oly csendes Balaton adja. Ha tehetjük, kerekedjünk fel kirándulni, andalogni, falatozni!

November 9-én Badacsonytomajban újborkóstolóval, libazsíros kenyeres, pogácsás partival köszöntik Szent Márton püspök névnapját a templom előtti téren. Siófokon november 15–17-én a Fő téren Libadalomra várják a szárnyasok rajongóit. Újborokat kóstolhatunk 16-án az Első Badacsonyi Újbor-kóstolón. 

Fotó: Shutterstock.com

A hónap idézete

„…azt hittem, a tavasz csak elmúlást hozhat, az ősz viszont biztosan szívderítő megújulást jelent. Föltétlenül és csak azt. Az ősz feléleszti a szerelmeket, rutinossá és magabiztossá tesz, az ősznek van ritmusa, míg a nyár szertelen, szédült és vágyakozó. A nyár a kötelező nagy érzések évszaka, míg az ősz a spontán és valódi örömöké.”
Grecsó Krisztián

November

  • 1.   Mindenszentek napja
  • 2.   Halottak napja
  • 3.   A magyar tudomány napja 1825-től.
  • 17. A dohányzás elleni világnap
  • 21. A televízió világnapja
  • 30. Szent András napja

Fotó: Shutterstock.com

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!