A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, március!

Március - az első tavaszi hónapunk 31 napos, nevét a háború istenéről, Marsról kapta.

Fotó: Shutterstock.com

A népi kalendárium böjtmás havának említi, a 18. századi nyelvújítók pedig olvanos névvel ruházták fel.  

Az első nő, aki…

… átevezett az Atlanti-óceánon, az amerikai Kathleen McNally Saville evezős, felfedező 1956. március 22-én született. Férjével, Curtisszel két sikeres expedíciót hajtottak végre – az Atlanti- és a Csendes-óceánt szelték át egy általuk épített csónakkal –, útjuk során mintákat gyűjtöttek és felvételeket készítettek a víz felszínéről és az óceán élővilágáról.

Kathleen tudományos munkát végzett a valaha feljegyzett leghosszabb evezős úttal kapcsolatban, mely a mai napig Guinness-rekorder. Kalandos életéről, útjairól néhány évvel ezelőtt írt könyvet Evezés az életemért – két óceán, két élet, egy út címmel.

Miért kell nekünk a pi?

Fotó: Shutterstock.com

Az úgynevezett pi-szám a matematika egyik leghíresebb száma 3,1415926535…-tel kezdődik, és a végtelenségig tart, de többnyire 3,14-ként ismerjük. Annyira jó számról van szó, hogy gyakran használják a kör kerületének és területének kiszámításához.

És annyira jó szám, hogy Einstein születésének napján (03.14.) nemzetközi napot is szentelnek neki: különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel, konferenciákkal ’ünneplik’ a remek pi-t.

Órát igazíts!

Fotó: Shutterstock.com

A nyári időszámítás március 26-án, vasárnap hajnalban 2 órakor kezdődik, hivatalosan ekkor kell 3 órára előreállítani óráinkat. Az Európai Unió döntésének megfelelően az utolsó óraállításra 2024-ben kerül sor, addigra minden tagállamnak dönteni kell a téli vagy a nyári idő állandó használatáról. 

Naptár

  • 5. A Néprajzi Múzeum napja
  • 8. Nemzetközi nőnap
  • 15. Magyarország nemzeti ünnepe
  • 20. A csillagászati tavasz kezdete
  • 22. A víz világnapja
  • 27. Színházi világnap

Címkék: március, márciusban születetett, kathleen mcnally saville, a pí-szám

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!