A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, március

Szeles, sokszor zabolázhatatlan hónap. Amikor bármi megtörténhet. Nyakunkba szakadhat a hóesés, vagy ragyogó napsütésben kaphat fel minket a viharos szél. De lehet, hogy 15-én már a rövid ujjú pólókon, ingeken virít majd a kokárda.

Fotó: Shutterstock.com

A hónap a háború római istenéről, a békétlen Marsról kapta nevét, akkortájt szerencsét hozónak tartották, ha az év ezen időszakában kezdődött a háború. A 18. századi nyelvújítók olvanosnak nevezték, a népi kalendárium pedig a böjt máshavának. Március 31 napos, a Halak és a Kos csillagjegyek ideje esik ebbe a hónapba. 

Csillogó-villogó varázslat

Csillognak, szemet gyönyörködtetőek, gyógyító hatásuk is ismert, természetes anyagok. Hogy mi az?

Az ásványokról beszélünk, amelyek említett tulajdonságaik mellett rendkívül hasznosak is a mindennapjainkban, hiszen, ha nem lennének, utakat vagy házakat sem tudnánk építeni, az okostelefonokat még hírből sem ismernénk, és nem közlekednénk elektromos hajtású járművekkel.

De ezektől a természetes anyagoktól függ az emberiség vízkészlete és energiagazdálkodása is – írja a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál ajánlójában. Nem véletlen, hogy már 38. alkalommal rendelkezik meg óriási érdeklődés mellett az ásványfesztivált. Idén március 7–8-án látogassunk el a Miskolci Egyetemre. Megéri!

Fotó: Shutterstock.com

Öt esemény, amely március 5-én történt

  • 270 évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be az első Shakespeare-drámát Amerikában. A III. Richárdot New Yorkban tapsolhatta meg a közönség;
  • 1864-ben Londonban leégett a Covent Garden Operaház;
  • 1907-ben először közvetített zeneművet a rádió: Rossini Tell Vilmosának nyitányát a New York-i Telharmonic Hallból sugározták Brooklynba, a Navy Yardra, egy hatalmas hajógyárba
  • 1956-ban ezen a napon vetítették először a King Kong című filmet;
  • 22 évvel ezelőtt vált el Mariah Carey és Tommy Mottola lemezcézár

Neki köszönhetjük 

Fotó: Wikimédia

A napenergiával fűtött ház ötlete egy magyar nő fejéből pattant ki. Telkes Mária Budapesten diplomázott fizika szakon, majd 1925-ben Amerikába került, ahol a clevelandi biofizikai intézetben kapott állást. A napenergia újrahasznosításának lehetőségeit kutathatta.

Ezzel kapcsolatban számos szabadalma lett, többek között egy napenergiás tengervíz-sótalanító berendezés, valamint egy másik fejlesztése, a napenergiával fűthető lakóház. Sun Queen – azaz Napkirálynő – így emlegették az amerikaiak a Feltalálók Nemzeti Dicsőségcsarnokába is bekerült magyar tudósnőt. 

A hónap verse

Radnóti Miklós: Száll a tavasz (részlet):

Száll a tavasz kibomolt hajjal, heverő hegyek ormán,
tárnák mélyein és a vakondok túrta lyukakban,
fák gyökerén fut, a rügy gyöngéd hónalja tövében,
s csiklandós levelek szárán pihen és tovaszáguld.
S szerte a réten, a domb fodrán, fodros tavakon kék
lánggal lobban az ég.

Fotó: Shutterstock.com

Március

  • 8. Nemzetközi nőnap
  • 10. Ildikó napja – ha ilyenkor még fagy, messze még a tavasz
  • 15. Az 1848-as forradalom és szabadságharc napja
  • 21. A költészet világnapja
  • 30. A Föld órája

Címkék: shakespeare, március, covent garden, radnóti miklós, mars isten, nemzetközi ásványfesztivál miskolcon, iii.richárd

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!