A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, március!

Március az év harmadik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Ám nekünk szerencsére nem a háborút idézi - inkább a tavaszvárás reményteljes, izgalmas időszaka ez.

Fotó: Shutterstock.com

Gyerünk Szentendrére!

Ha szép az idő, mindenképp érdemes ellátogatni Szentendrére, ám ha eközben a tavaszi fesztivál is ott tombol, akkor mindenképp. Március 8. és 31. között sok helyszínen rengeteg program várja az érdeklődőket. Színház, zene, irodalom, kiállítások, finom ételek és italok…

Az első márciusi hétvégén pedig fergeteges karnevállal búcsúztatják a telet. A Farsangfarka Fesztiválon (márc. 2–3.) maskarások, szoboremberek, fáklyás álarcosok szórakoztatnak, és persze a fánkkülönlegességeket is illik megkóstolni.

Szerelmeseknek barlangfürdő

Mi lehetne izgalmasabb és titokzatosabb, mint a miskolctapolcai barlangrendszerben kialakított csodás fürdőben tölteni az estét, éjszakát?

Érdemes egy egész hétvégét a környék szépségeire áldozni, nagyokat kirándulni, majd éjjel meglátogatni a mesés fürdőt, ahol az év minden szombatján éjfélig lehet ejtőzni.

Miskolctapolca Barlangfürdő – érdeklődni itt lehet: info@barlangfurdo.hu

A hónap gondolata

„A tavasz a rügyező nyárfákon zsinatoló tömérdek kismadár. Éjjelente a kandúrok pokoli kornyikálása, a Szajnán kergetőző kacsapárok, meg a szerelmesek.

Ne már, hogy nem szerelmeseket látsz mindenfelé. Vég nélküli, csöpögős smárolások, feszülő farmernadrágok, kóbor kezek, foglalt padok.”
(Anna Gavalda)

Végre a kertben!

Fotó: Shutterstock.com

Márciusban már munkára hívogat a természet, meg kell metszeni a gyümölcsfákat, bokrokat, a felváló kérgeket le kell szedni a törzsekről, ne telepedjenek alá a kártevők. El kell ültetni a rózsát, a hagymát, fokhagymát és a répaféléket. Végre visszakerülhet a szabadba a muskátli és a leander, de csak akkor, ha már nincs fagy.

130 éve – március 2-án

Ekkor hunyt el Schwartzer Ferenc orvos, elmegyógyintézet-tulajdonos, a magyar tudományos elmekórtan megalapítója. Schwartzer német, belga, angol és francia elmegyógyintézeteket tanulmányozott, majd 1850-ben megalapította Vácott a magánkézben levő első elmegyógyintézetet.

Intézetében megvalósította a munkaterápiát, a gyógyászatban kényszerítő eszközöket nem alkalmazott. Az ő tervei alapján készült a lipótmezei tébolyda, ő a szerzője az első magyar nyelvű elmekórtani szakmunkának. Többek között neki köszönhetjük a Gellérthegy gyönyörű fáit, ő szorgalmazta ugyanis a hegy fásítását. 

Március

  • 3. A békéért küzdő írók világnapja
  • 8. Nemzetközi nőnap
  • 15. Nemzeti ünnep, a magyar sajtó napja
  • 19. A cigányság világnapja
  • 21. Napéjegyenlőség, a csillagászati tavasz kezdete
  • 22. A víz világnapja
  • 27. Színházi világnap

Címkék: miskolctapolca, barlangfürdő, anna gavalda, márciusi programok, márciusi kert, szentendrei tavaszi fesztivál, schwartzer ferenc

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!