A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, május

Minden hónapnak megvan a maga szépsége, na de a május...! Nevét a termékenység istennőjéről, Maiaról kapta, de nevezik még Ígéret havának a bő termésre számítva, Ikrek havának vagy Tavaszutónak.

Fotó: Shutterstock.com

Nevess és nevettess!

Kevesen tudják, hogy május első vasárnapja nem csak az édesanyák ünnepe, de a nevetés világnapja is. A nevetés ellazítja az izmokat, oldja a stresszt, szépíti a bőrt, fénnyel tölti meg a szemet.

Ráadásul erősíti az immunrendszert, boldogsághormont termel, enyhíti a fizikai fájdalmat, és jótékonyan hat a szívműködésre. Ha például a munkahelyi intrikák helyett mindenki egy jó kis viccet mesélne a kollégájának, máris szebb hely lenne a világ.

Léteznek egyébként nevető jógik, akik egy emberektől zsúfolt helyen, például a metrón minden ok nélkül hangosan nevetgélni kezdenek, míg a többiek sem bírják már ki nevetés nélkül. Egy-két perc múlva már harsog a szerelvény a hahotázástól, csak az okát nem tudja senki.

De kell erre ok? Próbáld ki, kezdj el nevetni, és nézd, meg mi történik!

Virágoznak a májusfák

Fotó: Shutterstock.com

Kellemes látványt nyújt májusban egy falu főutcája, mert még manapság is sok májusfát pillanthat meg az ember. A kerítés közelében felállított, szalagokkal, virágokkal, borosüvegekkel feldíszített fácska azt jelzi, eladó lány lakik a házban.

A régi szokás szerint éjszaka a legény bemászott az udvarra, és felállított egy zöld koronájú, színes szalagokkal teli, karcsú fácskát, ami aztán pünkösdig ott virított, hirdetve az ott lakó kislány szépségét és tisztaságát.

A kertnek nagy szüksége van rád!

Szervác, Pongrác, Bonifác (május 12–14.) – a fagyosszentek napjai után nem kell több hajnali hidegre számítanunk. Ilyenkor lehet elültetni a csodaszép dáliát, és elvetni a többi egynyári virágot is, például az oroszlánszájat, tavaszi árvácskát, a napraforgót.

Ha megritkult a fű, netán bemohásodott, jól át kell gereblyézni, hogy fellélegezzen alatta a föld, ezután meghinthetjük a gyér részeket egy kis fűmaggal. Most lehet elültetni a növendék fákat, labdás vagy konténeres növényeket és a tűlevelűeket.

Ha eddig nem tettük meg, metsszük meg a rózsát, hogy minél bokrosabb legyen a nyárra. Az elvirágzott tulipánt, jázmint, nárciszt szabadítsuk meg a sárga levelektől, és hagyjuk visszahúzódni, hadd gyűjtsön elég tápanyagot a jövő tavaszi virágzáshoz.

Pünkösdi királyok

Bár nem minden évben esik májusra ez a szép ünnep, pünkösd havának is nevezik az ötödik hónapot. A húsvét utáni ötvenedik napon, tehát idén május 24-én ünneplik a keresztények a Szentlélek eljövetelét. Ha ezen a napon ragyogó az idő, akkor jó bortermés várható.

Érdemes kirándulni egy nagyot valamelyik hagyományőrző falunkba, mert ekkor választják a pünkösdi királyt. Ügyességi versenyeken mérkőznek meg a falu legényei, hogy elnyerjék a rövid életű, ám annál dicsőbb királyságot.

A hónap bölcsessége

„Májusnak dallama van, melyet a nemzetközi dalszerzők hasztalan igyekeznek lekottázni. Már mindent megkíséreltek e célból: de mindig csak dallamos zenebona lett belőle, célzásokkal a gyöngyvirágra és a mérsékelten viszonzott szerelemre.

Az igazi májusi dallam mélyebb, s egyáltalán nem érzelgős. Van benne valami a földrengésből. De van benne valami a halál neszéből is. Félelmes hónap. Okos öregek nem szeretik, óvatosan élnek ízeivel, fényeivel és illataival, lehetőleg elbújnak vagy elutaznak előle.

Az asztal varázsosan megterül füvekkel és kétlábú állattal. De az emberek szíve nehéz és nyugtalan. A májusi ünnep pogány és harsány. Minden lármázik, mondani akar valamit. (…)”
Márai Sándor: Május

Május
1.    A munka ünnepe – a munkás Szent József után
2.    A magyar sport napja
3.    A nemzetközi sajtószabadság napja
4.    Szent Flórián – A magyar tűzoltók napja
6.    Anyák napja
8.    A Nemzetközi Vöröskereszt napja
15.  A család nemzetközi napja
18.  Múzeumi világnap
27.  Nemzetközi gyermeknap

Címkék: májusfa, pünkösd, nevetés, májusi jellegzetességek, szervác, pongrác, bonifác, tavaszutó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!