A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, január

Itt a január, a Fergeteg hava, más néven Boldogasszony hava. Mostanában van a legsötétebb, de már nem sokáig, hisz mindenki tudja: január, február, itt a nyár!

Fotó: Shutterstock.com

A Ligetben hull a hó!

A budapesti Városligetben nem ért véget a buli az ünnepekkel, a január is tartogat izgalmas programokat. Még a hó is kedvünkre hull, ha a hőmérséklet mínusz 2 fokig süllyed.

Ekkor a Vajdahunyad várába megérkezik az időzített hóesés, és remélhetőleg a hóangyalkák és a hóemberek, akik nem ijednek meg a hóágyúktól. Január 13-áig naponta háromszor szórnak ránk havat, délben, délután 3-kor és este 6-kor.

És ha ezután megéheznénk, hazai házi termékeket, igazi ínyencségeket kóstolhatnak meg a vásárban a gasztrokalandorok.

A hónap gondolata

„Ha fáj a szíved, ha megbántottak, a sérelmed, a bűnt írd homokba, így azt könnyen elfújja az irgalom szele. (…) Ha pedig jót tesz veled valaki, azt vésd kőbe, hogy emlékezetedben örökké megmaradjon!”
Böjte Csaba

Egyszerű ínyencség téli estékre

Olcsó, húsz perc alatt kész, és álomfinom. Fogjunk néhány közepes krumplit, jól mossuk meg, és dobjuk be 20 percre héjastul a sütőbe. Míg sül, karikázzunk fel 2-3 lila hagymát, sózzuk be, majd öntsünk rá ecetes, cukros levet.

A pirosra sült krumplikat immár megszabadítjuk a héjuktól, és falatonként picit megvajazzuk, megsózzuk. Vaj helyett füstölt szalonna is illik rá, vigyázat, nem lehet abbahagyni! Mézes vagy boros teával kell leöblíteni.


Antal és Pál, a két szent remete

Január 17-én ünnepeljük Nagy Szent Antalt, aki szegénységet fogadott, így követve Jézus parancsait, és remeteként élt 105 éves koráig. De állítólag egy nap szózatot hallott, hogy nem ő a legidősebb, legszentebb remete.

Ekkor már 90 éves is elmúlt, de útra kelt, hogy találkozhasson a másik híres remetével, Szent Pállal, aki a pusztában élt vadak között. A két öreg úgy ölelkezett össze, mintha egész életükben ismerték volna egymást.  

Hol lehet a korcsolyám?

Nem csak a gyerekek szeretnek korcsolyázni. A felnőttek is, de csak ha már siklanak a jégen. Rászánni magunkat nehéz, mert ugye, a jég csúszik meg hideg, de ha mégis megtesszük, előbújik belőlünk a boldog gyerek. Műjégpályák, természetes jegek, mindegy. Kifogásoknak helye nincs, aki egyszer tudott korcsolyázni, az tud ma is, mert nem lehet elfelejteni.

Fotó: Shutterstock.com

Január

  • 1. Újév napja, a béke világnapja
  • 4. A Braille-írás világnapja
  • 6. Vízkereszt, a farsang kezdete
  • 18. Árpád-házi Szent Margit ünnepe
  • 21. Ágnes napja
  • 22. A magyar kultúra napja
  • 25. Pál ünnepe, a „pálfordulat” napja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!