A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, február

A második hónapunkat a népi kalendáriumban a böjt előhava - a böjtelő hava - néven emlegetik. A rómaiaknál Februusról, a megtisztulás római istenéről nevezték el. Mi reménykedve versikét is faragtunk hozzá: Január, február, itt a nyár!

Fotó: Shutterstock.com

Szent Balázs a torkunkért

A február harmadikán ünnepelt Szent Balázs püspököt mindenfajta torokbetegség gyógyítójának tartották. A legenda szerint életét mentette egy kisfiúnak, aki halszálkát nyelve fuldoklott. Az édesanyja hálából ételt és gyertyát vitt neki. 

Ennek emlékére - és a száz éve még annyira pusztító torokgyík elkerülésére - ma is szokás részt venni a katolikus templomokban a balázsoláson, amikor a pap két keresztbe tett gyertyát tesz a hívő torka alá, és áldást oszt, így védve mindenféle torokbántalomtól.

Ásó, kapa...

A február második vasárnapján tartott "Házasság  világnapját" az 1980-as évek óta ünneplik. Amerikából indult

Február
2. A szerzetesek világnapja
11. A betegek világnapja
18. Jókai Mór születésnapja (1825)
20. Munkácsy Mihály születésnapja (1844)
21. Nemzetközi Anyanyelvi Nap
a házaspárok kezdeményezésére, hogy népszerűsítse a házasság intézményét, annak hasznos és boldogító létét nő és férfi közt.

2001-től kezdve számos ország jogrendszerében a házasság fogalma kiegészült az azonos neműek között kötött házassággal is.

Ki gondolná, hogy a házasság védőszentje, ahogy a gyermekeké is: Szent Miklós, alias Mikulás.

Házasság előtt-alatt szerelem!

És közel egy időben a házasság ünnepével, február 14-én megdobbannak a szívek, kipirulnak az arcok, és minden a szerelemről szól. Valentin napján, vagyis Szent Bálint ünnepén fellélegezhetnek a fiatalok, mert a XIV. századi püspök, Bálint a védőszentjükké vált Angliában és Franciaországban.

A legenda szerint Bálint püspök a titkos szerelmeseket megeskette egymással, köztük a katonákat is, akiknek az akkori császári parancs tiltotta az esküvőt. A párokat kertje friss virágaival ajándékozta meg, ahogy azóta is virággal, virágos kis tárgyakkal, plüss figurákkal és szívecskékkel halmozzák el egymást, akik szeretnek.

Lessünk busót!

A rémisztő maszkokról elhíresült busójárás a Mohácson és környékén élők farsangi játéka. A busójárás félelmetes maskaráinak eredete egészen a török hódoltság koráig vezethető vissza, őket szándékozták ugyanis ezzel elijeszteni a honvédő magyarok.

Ma már azonban csak a telet ijesztgetik és üldözik hidegebb tájakra dobokkal, ostorokkal, hujjogatással és vérfagyasztó arckifejezéssel, és eközben a kocsmákba sem restek bemenni, és a szép asszonyokat sem kímélik.

Muszáj nekik megbocsátanunk, hiszen ők sem szeretnének mást, csak végre egy kis tavaszt! A busójárás a Mohácson kívül élő sokácok és a bunyevácok lakta falvakban is látható,  és vannak tradíciói Szerbiában és Bulgáriában is.

A mohácsi busójárás 2009-től az UNESCO szellemi örökség része, 2012-ben pedig a hungaricumok közé sorolták. 

Varázsolj tavaszt!

Bár odakint még cidri hideg van, latyak és szürkeség és legfeljebb a hóvirág meri kidugni a fejét, a meleg szobában már előcsalogathatjuk a szívfájdítóan napfény színű vagy édes illatú, csupa virág hagymásokat, amilyen a jácint, a nárcisz vagy a tulipán.

Nem kell hozzá más, mint több helyes kis mázos kaspó és néhány virághagyma, na meg türelem. Nincs reménykeltőbb, mint napról napra figyelni, hogy bújtatja ki zöld leveleit, bimbóit majd virágait a tavasz sok kis előfutára.  

A hónap bölcsessége

"Végy egy darab agyagot,
Nedvesítsd meg, lapogasd meg,
S formáld ki belőle tenmagad és engemet.
Aztán törd, zúzd össze a két kis szobrot,
S tégy egy kis vizet hozzá.
Formáld újra a te képedre, meg az enyémre.
Akkor az én agyagomban van egy kevés belőled,
A te agyagodban van egy kevés belőlem.
Semmi sem választ el bennünket többé."
Lin Jü-Tang

Címkék: szerelem, február, busójárás, szent miklós, házasság világnapja, valentin nap, lin tü-jang, bálint püspök, hagymások a lakásban

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!