A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, december!

Búcsúzunk az évtől, megérkezett az ünnepekkel teli december, vagy ahogy a népi kalendárium írja: a karácsony hava. A 18. századi nyelvújítók fagylárosnak is nevezik, bár valószínűleg túl nagy fagyokra nem kell számítanunk.

Fotó: Shutterstock.com

A fény születése

A december 21-ei téli napforduló a Julián-naptár szerint december 25-ére esett. Ekkor a legsötétebb az éjszaka, de onnantól elkezd megszületni a fény, és egyre hosszabbak lesznek a nappalok.

Már a pogány rómaiak is megemlékeztek a fény megszületéséről, az ünnepet Sol Invictusnak, azaz a legyőzhetetlen nap ünnepének nevezték, és 25-én ünnepelték, ugyanis hitük szerint Mithrász, a napisten ekkor született újjá.

Valószínűleg emiatt került Jézus születésének ünnepe is december 25-ére, amit I. Szent Gyula pápa rendelt el 350-ben, addig ugyanis január elején ünnepelték, az egyiptomi kopt keresztények pedig tavasszal.

A bibliai leírásokban szereplő történelmi adatokból és utalásokból egyébként a történészek szerint az következik, hogy még az év sem stimmel, Jézus valójában az időszámítás kezdete előtt hét évvel született.

Megbocsátás nélkül nincs szeretet…

…szeretet nélkül pedig mivé lenne a karácsony? Mielőtt átadnánk magunkat az ünnepi készülődés izgalmának és őrületének, nem árt megtisztítani a szívünket minden haragtól, összegyűjtött sérelemtől, és megbocsátani, akinek tudunk.

A haraggal ráadásul önmagunkat büntetjük, megnő a szív-érrendszeri problémák valószínűsége, magasabb a kortizol nevű stresszhormon szintje.

A megbocsátás hiánya nemcsak szervezetünkre, hanem hangulatunkra is hatással van: azok, akik haragot tartanak, általában magasabb szorongás- és depressziószintet mutatnak.

A modern pszichológia igazolta Francis Bacon XVI. századi brit filozófus gondolatát: „Bizonyos, hogy aki bosszút melenget, az maga tartja sebeit nyitva”.

Karácsony számokban

  • A magyar lakosság 54 százaléka érzi úgy, hogy a karácsony egyben terhet, stresszt is jelent. Ennek oka a véget nem érő bevásárlás, a sokfogásos menü, a kötelező ajándékozás.
  • A magyar nők 70 százaléka szerint a karácsony előtti időszak igazán embert próbáló.
  • A magyar válaszadók 32 százaléka gondolja úgy, hogy a karácsony a család, az összetartozás ünnepe, 5 százalékuk tartja a kereszténység ünnepének. A karácsonyi éjféli misén minden negyedik ember (25 százalék) vesz részt.
  • Egy amerikai felmérés szerint az emberek 32 százalékánál negatív érzések társulnak a karácsonyhoz. 22 százalékuk kifejezetten szorong az ünnepek miatt, 7 százalék pedig súlyos depresszióba esik ilyenkor.
  • Az évi játékeladások 70 százaléka a karácsony előtti három hétben történik.
  • Angliában az ünnepi szezonban tíz százalékkal nő az embereket ért állati harapások száma. A kutyák agresszivitása a tetőfokára hág.
  • Egy brit felmérés alapján a brit irodai dolgozók 41 százaléka állította, hogy az év végi karácsonyi céges rendezvények jó alkalmat adnak arra, hogy összemelegedjenek a már régóta szimpatikus munkatárssal.

A hónap üzenete

„Tégy engem mintegy pecsétet a te szívedre, mintegy pecsétet a te karodra; mert erős a szeretet, mint a halál, kemény, mint a sír a buzgó szerelem; lángjai tűznek lángjai, az Úrnak lángjai.”

(Énekek éneke, 8:6.)

December…

1. AIDS-ellenes világnap – WHO

2. A rabszolgaság felszámolásának világnapja

3. A fogyatékos emberek nemzetközi napja

6. Mikulás napja: Szent Miklós püspök emlékére

8. Szűz Mária szeplőtelen fogantatása

10. Az emberi jogok napja, Nobel-díjak átadása

18. A kisebbségek napja Magyarországon

24. Szenteste, Jézus születésének emléknapja

25. Karácsony napja

26. Szent István vértanú ünnepe, karácsony másnapja

28. Aprószentek napja

31. Szilveszter napja

Címkék: a megbocsátás lélektana, a fény születése, téli napforduló, karácsonyi statisztikák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!