A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, december!

Búcsúzunk az évtől, megérkezett az ünnepekkel teli december, vagy ahogy a népi kalendárium írja: a karácsony hava. A 18. századi nyelvújítók fagylárosnak is nevezik, bár valószínűleg túl nagy fagyokra nem kell számítanunk.

Fotó: Shutterstock.com

A fény születése

A december 21-ei téli napforduló a Julián-naptár szerint december 25-ére esett. Ekkor a legsötétebb az éjszaka, de onnantól elkezd megszületni a fény, és egyre hosszabbak lesznek a nappalok.

Már a pogány rómaiak is megemlékeztek a fény megszületéséről, az ünnepet Sol Invictusnak, azaz a legyőzhetetlen nap ünnepének nevezték, és 25-én ünnepelték, ugyanis hitük szerint Mithrász, a napisten ekkor született újjá.

Valószínűleg emiatt került Jézus születésének ünnepe is december 25-ére, amit I. Szent Gyula pápa rendelt el 350-ben, addig ugyanis január elején ünnepelték, az egyiptomi kopt keresztények pedig tavasszal.

A bibliai leírásokban szereplő történelmi adatokból és utalásokból egyébként a történészek szerint az következik, hogy még az év sem stimmel, Jézus valójában az időszámítás kezdete előtt hét évvel született.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 12. számának 6. oldalán!)

Címkék: a megbocsátás lélektana, a fény születése, téli napforduló, karácsonyi statisztikák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!