A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, december

Az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban, a magyar népi kalandérium karácsony havának nevezi.

Fotó: Shutterstock.com

Érdekesség, hogy ez a hónap minden évben ugyanazon nappal kezdődik, mint az adott év szeptembere. A téli napforduló 21-én van (az északi félteken ekkor leghosszabb az éjszaka, és legrövidebb a nappal), ettől az időponttól számoljuk a csillagászati tél kezdetét. A Nyilas és a Bak jegyűek ünneplik születésnapjukat. 

Luca-szék-készítés

December 13-a a karácsonyi ünnepkör része, magyar nyelvterületen gonoszjáró napnak is tartották. Ezen a napon kezdték el készíteni Luca székét, egy háromlábú széket, mely segített felismerni a boszorkányokat.

Karácsonyestig el kellett készülnie, de mindennap csak egy kicsit volt szabad rajta dolgozni, innen ered a mondás, ha valamit nehezen, lassan készítünk, az olyan lassan készül, mint a Luca széke.

Ebben a hónapban született

Fotó: Wikipédia

Jane Austen (1775–1817) angol regényíró, többek között a Büszkeség és balítélet, az Értelem és érzelem, az Emma című művek alkotója. Austen apja anglikán lelkész volt, a családban két lány és hat fiú született, szeretteljes családi légkörben cseperedtek a gyerekek. (Nem véletlen, hogy Jane könyveinek világa itt született meg.)

Jane és nővére otthon tanultak komoly családi könyvtárukból. Néhány évet a readingi Abbey-kollégiumba is jártak. Jane, családja bátorításával, már gyerekként kezdett írni, első könyvét 14 éves korában fejezte be. Apjuk halála után a fiútestvérek támogatták anyjukat és nővéreiket. 1

809-ben Edward (az egyik fiútestvér) egy házat ajándékozott nekik Chawtonban, ahol Jane végre megtalálta azt a nyugalmat, amelyre az íráshoz szüksége volt. Itt töltött évei alatt jelentek meg legsikeresebb regényei, a köteteken az író neve helyén a ’By a Lady’ (egy hölgy) szerepelt. Ekkor már nagyon beteg volt, 1817-ben, 41 éves korában hunyt el. 

Jeles napok

Fotó: Shutterstock.com

  • 6. Mikulás napja, Szent Miklós püspök emlékére
  • 10. Az emberi jogok napja
  • 13. Luca napja
  • 24. Szenteste, Jézus születésének napja
  • 25–26. Karácsony napjai
  • 28. Az aprószentek napja
  • 29. A magyar kártya napja
  • 31. Szilveszter

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!