A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Anyu, szörnyek vannak a szobámban!

Hogy a gyerek szobájában szörnyek vannak, mindig az éjszaka közepén szokott kiderülni. Méghozzá úgy, hogy amikor a legédesebbet álmodjuk, egy könnytől ragacsos kis arc tapad az arcunkhoz, és belezokogja a fülünkbe ezt a horrort.

Fotó: Shutterstock.com

– Szörnyek? Dehogy, csak álmodtál! – mondjuk mi, vagyis inkább motyogjuk, mert tisztán artikulálni hajnali kettőkor még nem tudunk. De ő nem megy vissza az ágyába, hanem bekúszik a miénkbe, mert csakis anya és apa között lehet biztonságban.

Ki meri zaklatni a gyerekemet?

Reggel aztán elmondja részletesen is, hogy milyen volt a szörny, hogy honnan bújt elő, és mit művelt vele, például rávicsorgott a csúnya, hatalmas fogaival, meg ilyesmi.

Borzasztó, tényleg, és eszünkbe jutnak a mi rémálmaink, a vadállatok, gonosz bohócok, fenevadak, kalapos csontvázak, akik ki tudja már, milyen módszerrel lettek kiirtva a szobánkból úgy 30 évvel ezelőtt. Rémes volt, iszonyú, még most is elszorul a torkunk, és libabőrös lesz a karunk.

És egy ilyen meri zaklatni éjszakánként a mi gyerekünket, legféltettebb kincsünket? És már megyünk is, hogy megkeressük a csattogós sütővasat, amivel majd agyonlőjük. Azután pedig minden elalvás előtt átnézzük a gyerekszoba összes sarkát és zugát, belesünk az ágy alá is, a szekrény mögé, és mindenhová becsattogtatunk a hajsütővel. Mert csak így alhat biztonságban a gyermekünk.

Mit csináltam rosszul?

Fotó: Shutterstock.com

Ha a gyereknek rémálmai vannak, akkor ne mi rémüljünk halálra. A legtöbb gyerek küzd ilyen álmokkal, és ez korántsem a szülő hibája. Okozhatja kimerültség, nehezen emészthető vacsora, egy visszatérő, nyomasztó kép a Jancsi és Juliskából.

Fontos a nyugodt alvás szempontjából, hogy megfelelő legyen a gyerekszoba hőmérséklete, a legjobban egy enyhén hűvös szobában lehet aludni, ami kb. 21 C-fokos. Hasznos, ha éjjelre is marad a szobájában egy kis fény, éjjeli lámpa például. Lehetnek a falon fluoreszkáló alakzatok, például csillagok, melyek majd elijesztik a szörnyeket.

De a plüssök is kiképezhetők rémáloműző hadsereggé, a legnagyobb kerüljön mellé az ágyba, hogy jól tudjon vigyázni rá. Bármi varázslatossá teheti az alvást, használhatunk csodakrémet, csodapizsamát, csodafogkrémet, ezek mind kitűnőek rémáloműzőnek.

Ha semmi sem segít

Ha a rémálmok mindezek ellenére hosszabb ideje, rendszeresen visszatérnek, nem árt elvinni a kicsit a gyermekpszichológushoz, háziorvoshoz. A szűnni nem akaró rossz álmok azt is jelenthetik, hogy valami történik a szervezetében, amit esetleg kezelni kell, vagy valamilyen elakadt lelki folyamatról van szó.

A gyermekkori rémálmot általában valami olyasmi okozza, amitől megijedt, és közvetlenül a lefekvés előtt történt. Ilyen lehet például egy rémisztő történet, melyet fél füllel hallott a tévéből, vagy esetleg néhány képkocka, amit véletlenül meglátott az esti híradóból. Óvodai veszekedés, stressz, de betegség, fájdalom, láz is lehet a kiváltó ok. Ha kiderül, mi okozza a rémségeket, könnyebb kezelni is.

Fotó: Shutterstock.com

Nem rémálom, hanem rémület!

Az éjszakai rémület nem álom, hisz a mélyalvásnak abban a szakaszában történik, amikor nem álmodunk. Olyan, mint egy roham: a gyermek látszólag magánál van, pulzusa felgyorsul, remeg, nagyon zavarodottan viselkedik. Irtózatos félelem keríti hatalmába, ijesztő képeket lát maga előtt. Bár úgy viselkedik ilyenkor, mintha ébren lenne, a szemei is nyitva vannak, valójában mindvégig alszik. A külvilágot egyáltalán nem érzékeli, azt sem veszi észre, ha valamelyik szülője ott van mellette és próbálja megnyugtatni.

Az éjszakai rémület általában az elalvás után nagyjából másfél órával jelentkezik és 10-15 percig tart, de gyakran fél óra is eltelhet, mire sikerül megnyugodni az átélő személynek. Az éjszakai rémület felnőtteknél is előfordul, de inkább a kicsik körében gyakori. A kisgyermekek 3-6 százalékát érinti, de leggyakrabban a 3-12 éves gyermekek szenvednek tőle. Mire serdülőkorba lépnek, a probléma általában megszűnik. 

Mi is ez pontosan?  

Az éjszakai rémületet nem szabad összetéveszteni a rémálmokkal. A rémálmok az alvás REM szakaszában (gyors szemmozgás szakasza, vagy másnéven álom-szakasz) fordulnak elő, amikor nem alszunk olyan mélyen. Az a gyermek, aki rosszat álmodik, másnap reggel is emlékszik arra, mit látott az éjjel rémálma során, bár kétéves koráig ezt nem tudja elmesélni.

Ezzel szemben az éjszakai rémület a nem álmodó szakaszban, a legmélyebb alvási fázisban történik. Az ijesztő képek nem alkotnak történetet. Csak félelmetes alakzatok, ábrák, állatok, lények jelennek meg, vagy irtózatos élőlények, például pókok, skorpiók, kígyók.

Rettegés uralkodik el a kicsin, akár sikítozhat is. Viszont másnap semmire sem emlékszik a történetből, hiszen a mélyalvási szakaszban zajlott az egész. Az éjszakai rémület oka sajnos még ismeretlen. Okozói a rendszertelen vagy kevés alvás, túl sok stressz, láz, idegrendszerre ható gyógyszerek szedése.

Fotó: Shutterstock.com

Tilos felébreszteni!

Az éjszakai rémület során szenvedő gyereket nem szabad ölelgetni, szólítgatni, felébreszteni! Csak arra vigyázzunk, hogy ne tegyen kárt magában, ne verje be magát, ne zuhanjon le. Amíg tart a roham, ne hagyjuk magára. Kapcsoljunk fel egy kis lámpát, mely halványan megvilágítja a szobát, és beszéljünk hozzá nyugodt, lágy hangon. 10–30 perc elteltével meg fog nyugodni, és csendben alszik tovább. 

Fontos a biztonságérzet

  • Minden esetben azonnal menj oda hozzá, ha felébred és sír. Nagyon fontos a lelki és fizikai megnyugtatás is – vedd a karodba, öleld meg, simogasd a hátát, amíg meg nem nyugszik.
  • Ha a takaróba lenne gyűrődve, vedd elő plüssállatát, amellyel aludni szokott, add a kezébe azt is.
  • Azt neked kell eldöntened, hogy ilyenkor átviszed-e a saját ágyatokba. Ha összebújtok, és biztonságban érezheti magát, sokkal gyorsabban elmúlik a rémálom okozta szorongás. 

Forrás: csaladinet.hu

Címkék: rémálom okai, gyerekkori rémálom, hogy kezelhető a rémálmos helyzet?, éjszakai rémület szindróma

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!