A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amikor a gyerekszoba is újjászületik

A nyár nemcsak az önfeledt pihenés időszaka, hanem olyan praktikus teendőké is, mint a lakás bizonyos részeinek, például a gyerekszobának a csinosítgatása, illetve egy tanulósarok kialakítása. Ezekhez adunk most néhány tippet, tanácsot.

Fotó: Shutterstock.com

Sokan használjuk ki a nyári meleg napokat, illetve a nyári szünidőben nyert szabadidőt arra, hogy kicsit szépítgessük, kipofozzuk a lakást. Egy-két falat (vagy szobát) átfestünk, a bútorok helyével, sorrendjével variálunk.

Ilyenkor kerülhet sor sok családban a gyerekszoba feltuningolására is. Nemcsak, mert mondjuk a melegben könnyebben, gyorsabban megszárad a festés, hanem mert ilyenkor a kicsik többet vannak otthon, így őket is be lehet vonni a kitalálásba, és akár a megvalósításba is. Melyik gyerkőc ne büszkélkedne utána a nagyszülőknek vagy a barátoknak, hogy bizony ő is aktív részese volt a szobája újjászületésének…

Pénztárcabarát csinosítás

Fotó: Shutterstock.com

Ennek nem is kell feltétlen egy vagyonba kerülnie. Fesd át az egyik falat egy kis maradék festékkel, vagy csak húzzatok színes csíkokat, fessetek vidám pöttyöket a falra! Ha a festést nagyon macerásnak érzed, szerezz be néhány vidám falmatricát, amelyekből ma már bőséges választékot találsz a neten. És a legjobb, hogy ezek segítségével a gyerekszobát teljesen kis lakója ízlésére tudod formálni!

Ha a falakkal megvagytok – esetleg nem is nyúlnál hozzájuk, olyan szép maradt a tavalyi festés –, jöhet a következő kérdéskör: a bútorok. Ha a gyermek kinőtte az ágyat, vagy a komódot ruhásszekrényre cserélnétek, akkor mese nincs, újat kell venni.

Biztosan nézegetted már a bútorboltok kínálatát. Aztán az árakat látva mielőbb arra jutottál, hogy ezen inkább még gondolkodnátok. Ám ha megvan a kiszemelt bútordarab, érdemes az internetet is segítségül hívni – könnyen lehet, hogy alig használtan töredék áron juthatsz hozzá.

Nézz szét a Facebookon is: adok-veszek csoportokban, illetve az oldal saját piacterén, a Marketplace-en is megtalálhatod, amit keresel. Indulj ki abból, hogy ami az egyik embernek már csak porfogó, a másiknak tényleg kincs lehet!

A falak és a bútorok is rendben vannak, és már inkább csak egy kis optikai tuning hiányzik a gyerekszobából? Akkor elég lehet, ha új kiegészítőkben gondolkodsz. Például cseréld le a tárolódobozokat új, egységes dobozokra! Vagy tegyél fel pluszfényforrást – ha nem akarsz fúrni-faragni, sem egy vagyont kiadni erre, akkor válogass a számos imádni való színben és alakban kapható LED-es fényfüzérek közül –, és máris látványos változást érhetsz el!

Új szoba, új élet

Fotó: Shutterstock.com

A gyerekszoba megújulására gyakran nem is csak praktikus vagy esztétikai okokból van szükség – értsd: túl kevés a hely a ruháinak, vagy már nem tetszik neki a jégvarázsos faldekor –, hanem azért is, mert új életszakasz kezdődik. Vagyis a kis óvodásból iskolás lesz. Elkezdődik a tanulás, ami az iskolai okosodás mellett otthoni olvasással, számolással, leckeírással is együtt jár.

Előbb-utóbb szüksége lesz tehát egy saját kis zónára, ahol a házi feladatával tud foglalkozni, és semmi nem vonja el a figyelmét erről. Sokan épp emiatt igyekszünk a gyerekszobában, és nem az élettel teli amerikai konyhás nappaliban kialakítani a tanulósarkot a gyerkőcnek. Ideális esetben a szobájában van ehhez elég hely erre.

Mire figyelj?

Fotó: Shutterstock.com

Ha megvan az ideális zóna, ahol a leendő iskolás tanulni fog, akkor már csak az a kérdés, mitől lesz jó a tanulósarok? Mi kerüljön ide? Próbáld minél egyszerűbben berendezni – persze, íróasztal és szék mindenképp kelleni fog, de nem mindegy, hogy milyen. Az asztalra tudja kényelmesen feltenni a könyökét a kis tanuló, amikor ír vagy rajzol. Legyen legalább egy méter széles, és 60-70 cm mély. Ne mozogjon, ne dülöngéljen.

Ha az íróasztal még túl magas, mindenképp állítható magasságú széket kell hozzá választani, és a kicsi lába alá valamilyen alátétet, dobogót tenni. Az ülőrész magasságát később is tudjuk szabályozni. Fontos még, hogy a szék legyen rugalmas (a kis örökmozgókhoz tényleg muszáj annak lennie), és a kicsinek érjen le a lába róla. Így tudja megfelelően tartani magát, illetve nem kalandozik el láblóbálás közben, és nem fárad el olyan gyorsan. 

Az asztalon kapjon helyet egy olvasólámpa is, méghozzá úgy, hogy az író kéz ne vessen árnyékot a füzetre, vagyis a bal oldalra kell állítani. A rossz megvilágítás hosszú távon nagyon rontja a szemet!

Ezenkívül figyelj arra, hogy mindig csak az legyen csemetéd előtt, amivel foglalkozik – ne pakold tele az asztalát, és ne tegyél felesleges tárgyakat föl a falra. Néhány, számára pozitív töltésű tárgy vagy fotó viszont jöhet, de inkább a polcra, hogy ne ezekkel babráljon tanulás helyett.

És még két dolog, amire nem árt gondolni: a rendszerezés és a konnektor.

Előbbi nélkülözhetetlen ahhoz, hogy tartósan is rend legyen a leendő iskolás tanulósarkában – ezért gondold át, hogyan fogjátok tárolni a könyveket, füzeteket, ceruzákat stb. –, utóbbi pedig az elmúlt másfél évben, a pandémia és az online oktatás idején létkérdéssé vált. És nincs kizárva, hogy visszatér még az életünkbe a home school, akkor a gyerkőcnek tabletre vagy számítógépre is szüksége lesz – jobb erre mielőbb felkészülni!

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: lakásfelújítás nyáron, gyerekszoba átalakítása, gyerekbútorok, tanulósarok kialakítása, íróasztal gyerekeknek, a megvilágítás fontossága

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!